Skift vinduer og byg dit eget drivhus af de gamle 

Dine udtjente vinduer kan få nyt liv som drivhus, så du kan spare penge to gange og samtidig få god, grøn samvittighed.

Nye vinduer er ligesom nyt tag eller udskiftning af fyret en af den slags energirigtige investeringer, som hører til livet som husejer. Men mange synes, at det er lidt trist at skulle bruge penge, endda mange penge, på noget, som de måske ikke mærker det store til i hverdagen.

Men står du for at skulle have udskiftet vinduer, kan du få hverdagsglæde oven i energibesparelsen, hvis du genbruger de gamle vinduer til et lækkert drivhus. Går du i gang nu, kan du både se frem til at spare på varmeregningen her i vinterhalvåret og til at dyrke dine egne, velsmagende grøntsager allerede fra næste forår.

Læs også: Hjemmelavet LED gro-kasse

Udskiftning giver økonomisk gevinst

Hvis du som mange andre danske husejere har termovinduer, der stammer fra oliekrisens tid, kan der være en stor økonomisk gevinst i at skifte til nye energirigtige vinduer.

I 1960’erne og 1970’erne vandt termovinduerne frem, og mange af de gamle vinduer med enkeltlagsglas blev udskiftet for at spare penge på varmeregningen.

Omkring 1995 kom de energivinduer, som vi bruger i dag. Ruderne består af to eller tre lag glas med luftarten argon imellem og energibelægning på et eller to af glaslagene. Derfor er de cirka tre gange så varmeisolerende som termoruder, så en udskiftning er virkelig noget, der kan mærkes på energiforbruget.

Det vil altid være en individuel vurdering, hvor meget der er at spare, men ifølge Energistyrelsen kan du i et naturgasopvarmet hus med i alt 30 kvadratmeter ældre termovinduer spare omkring 2770 kroner årligt, hvis du skifter til A-mærkede energivinduer.

Ifølge Bygningsreglementet fra 2015 skal vinduer til nybyggeri og renovering være mærket A eller B. Selv hvis du bruger håndværker, der bestiller vinduerne for dig, skal du selv tage stilling til, hvilket energimærke du foretrækker. De ekstra udgift til A-mærkede vinduer kan hurtigt være tjent ind, især hvis du tænker på, at et bedre energimærke kan betyde meget for husets værdi, den dag det skal sælges.

Læs også: Franske æsker til opbevaring

Vinduer der bruges til drivhus

Hvor meget skal skiftes?

Før du investerer i helt nye vinduer, er det værd at overveje, om du kan nøjes med at skifte selve ruderne. Hvis vinduesrammerne er blevet rigtigt vedligeholdt og er i god stand, kan det være mere økonomisk at udskifte for eksempel 70’er-termoruder med nye energiruder i to eller tre lag, afhængig af hvad der er plads til i falsen. Du kan selv danne dig et indtryk af, hvor mørt træet i vinduesrammerne. Ved. Hvis du uden de store anstrengelser kan stikke en kniv eller en skruetrækker ind i rammen, er den for medtaget til at genbruge.

Du kan også med fordel selv teste, om vinduets ramme og karm er utæt, fortæller Poul Henrik Madelung, som er konsulent i Glarmesterlauget i Danmark.

“En helt enkel test er at holde et stykke papir fast i vinduets kant og så lukke vinduet. Når man trækker i papiret, skal det gerne blive siddende mellem falsen og listen. Så ved man, at vinduet umiddelbart ikke er voldsomt utæt,” siger Poul Henrik Madelung og anbefaler, at man altid får en fagmand til at vurdere vinduerne, før man træffer en endelig beslutning.

Hvis du kan nøjes med at skifte ruderne, er omkostningerne noget lavere – men uanset om du vælger at skifte vinduer eller kan nøjes med at få sat nye ruder i de eksisterende rammer, giver energirenoveringen dig fantastiske råmaterialer til et skønt drivhus.

Læs også: Vinduesglas – en KLAR fordel for din bolig

Før du tager fat på vinduesprojektet:

  • Overvej, om du skal skifte vinduerne helt ud, eller om du kan nøjes med at skifte ruderne
  • Indhent tilbud fra flere håndværkere og husk at tage højde for, om for eksempel bortskaffelse og følgearbejde er inkluderet i den samlede pris
  • Kan du selv udskifte vinduerne, indhenter du tilbuddet fra en vinduesproducent.
  • Undersøg, om du kan få tilskud til projektet på energisparesiden.dk

Det viser billederne

VoresVillas skribent har energirenoveret et toetagers, 135 m2 stort dobbelthus fra 1905, bygget i mursten, hulmursisoleret og opvarmet med naturgas.

Under renoveringen blev 13 vinduer, hoveddøren og en dobbelt terrassedør med termoglas fra 1972 skiftet til B-mærkede energivinduer og -døre med tolagsglas.

Udgift i alt: 65.000 kr. (uden håndværkerhjælp)

Varmeforbrug før: 14.500 kr. årligt

Varmeforbrug efter: 11.900 kr. årligt

De gamle vinduer blev brugt til at lave et nyt drivhus til en værdi af ca. 10.000 kroner.

Læs også: Nye metalliske tapeter er klar til at transformere dit hjem til foråret

Tekst  Jenny Hallquist

Foto  Jenny Hallquist