Danskere elsker store vinduer. De giver lys og varme i huset, men de giver også udfordringer.

For de dejlige solstråler kan give for meget lys og varme, og så er det vigtigt at vælge den rigtige afskærmning.

Vinduerne i de danske huse og lejligheder har fået vokseværk, og i de nyeste byggerier går de ofte fra gulv til loft. Det er dejligt, når det drejer sig om at få lys og varme ind i hjemmet, men specielt i forbindelse med sydvendte vinduer risikerer man overophedning af huset.

Skærm af for solen

Som supplement til god ventilation og udluftning er det en god ide at vælge de rigtige afskærmninger til vinduerne. Det mest effektive er en udvendig solafskærmning, for det gælder nemlig om at stoppe solen, før dens stråler overhovedet når ind i huset. Skodder og markiser er de mest effektive løsninger i den forbindelse.

Og selv om det måske lyder gammeldags med markiser, så behøver det ikke være det. Der er nemlig kommet en række moderne produkter på markedet, som både ser godt ud og giver fleksible løsninger. Med markiser kan du nemlig selv regulere lysmængden efter årstiden og tidspunktet på døgnet. Man kan selvfølgelig også vælge at sætte solfilm på vinduerne, men så mister man en masse af det rene dagslys, og du får ikke glæde af solens stråler på de tidspunkter, hvor du gerne vil nyde dem.

Læs også: Guide til valg af vinduer

Det er ikke alle huse, der kan bære en udvendig markise eller et udhæng – simpelthen fordi arkitekturen ikke altid passer til det, eller fordi det bliver for dyrt og besværligt at montere. I de tilfælde kan persienner være en god løsning. De er stadig fleksible, og man kan justere solstrålerne efter årstiden.

Et behageligt lys

Screen-gardiner kender de fleste fra større virksomheder, hvor de er gode til at filtrere de generende solstråler væk, så de ikke giver genskær i computerskærme. I dag bruges de også mere og mere i private huse, fordi de giver en luftig afskærmning og et behageligt lys, hvor man stadig kan kigge ud, selv om gardinet er kørt ned. Priserne begynder på cirka 1.400 kroner.

Markisen Visombra er en kombination af screen- og faldarmsmarkise. Man kan vælge mellem en rund og en kantet beskyttelses-kasse, og markisen kan derfor integreres på de fleste huse på en smuk måde. Visombra har fjederspænding, der sikrer mod vinden i alle positioner.

Læs også: Tips til perfekt pudsede vinduer

 

Tekst  Jette Damgaard

Foto  Gettyimages, Vissombre