Luk lyset ind med store vinduer

Store vinduer fra gulv til loft dominerer i næsten alle nye byggerier. Det er der gode grunde til, for vinduer lukker lys og liv ind i huset. Og meget varme.

Dit hus skal have samme effekt på dig, som en batterioplader har på et batteri. Og der er kun én ting, der kan give den energi: Lys. Derfor er vinduer og lys udgangspunkt for al den rådgivning, som arkitekt Kim Egholm giver til husejere. Uanset om de vil ændre på det hus, de allerede har, eller om de skal til at bygge nyt.

“Fornemmelsen af lys i huset gør dig positiv. Et mørkt rum er til at sove og hvile sig i, hvis du har migræne eller behov for ro. Lysets betydning for vores velbefindende er helt undervurderet,” fortæller Kim Egholm.

Derfor er han stor tilhænger af store vinduer, gerne fra gulv til loft. Men det kan også blive for meget. For mange vinduer kan give fornemmelsen af, at man bor i et drivhus, og før du skifter alle små vinduer ud med store, bør du overveje, hvilken vej de vender, og hvordan de er placeret i det enkelte rum. “Man skal forholde sig til de omgivelser, man kigger ud på, og husets placering på grunden.

Det er dejligt med fornemmelsen af haven, der fortsætter helt ind i huset, men samtidig er det vigtigt, at vinduerne placeres, så indkig fra naboerne mindskes”, forklarer arkitekt Kim Egholm.

Læs også: Store vinduer, store muligheder

Respekt for solen

Sol giver lys, men sol giver også varme. Det største problem med moderne villaer i dag er faktisk overophedning. Kombinationen af sol og store vinduer gør, at det bliver varmt i husene. Det er vi glade for om vinteren, for så sparer vi på energien – men om sommeren kan det give store problemer.

Alle nye vinduer er nemlig super-lavenergivinduer. Vinduerne optager solens varme via en usynlig belægning, og sender den videre ind i huset. Det betyder, at huset kan blive meget varmt, specielt hvis du har store, sydvendte vinduer.

Varmen får dig automatisk til at lufte ud. For det er kun åbne vinduer og døre, der hjælper på solrige dage, hvis du har fået energirigtige vinduer.

 

En smart måde at fjerne overskudsvarmen på er ved at få tagvinduer med indvendige temperatursensorer. Når temperaturen i rummet bliver for høj, åbner vinduerne automatisk og sikrer en stabil temperatur.

Du kan også kontrollere solens kraft ved at lave skygge. For eksempel med et udhæng på facaden, så lyset ikke når så langt ind i huset. Det er ikke noget, man ser ret meget på private boliger endnu, men Kim Egholm forudser, at det vil komme meget mere.

Har du ikke et udhæng på ydersiden, kan du kigge på det stykke væg, du har mellem oversiden af vinduet og loftet. Det kan også fungere som afskærmning, og derfor er det en god ide ikke at føre vinduerne helt op til loftet. Hvis du gør det, vil solens stråler nå alt for langt ind i huset.

Du kan også vælge at sætte markiser op på ydersiden eller lameller på indersiden.

Endelig kan løsningen være at bestille ruder med solfilter. Det er et lag, der er lagt ind på glasset – typisk er det i grå eller grønne nuancer – og det fjerner noget af overophedningen. Alt i alt er Kim Egholm ikke i tvivl: Lys gør os godt, og store vinduer åbner huset mod omgivelserne.

Læs også: Guide til valg af vinduer