Ventilationsvindue: Vinduet, der lufter ud for dig

Dette ventilationsvindue sikrer konstant frisk luft i boligen uden brug af udluftning eller mekanisk ventilation. Byggebranchen og Bolius’ fageksperter er begejstrede.

Få frisk luft i boligen uden at åbne vinduer eller installere en omfattende mekanisk ventilation. Det er princippet bag Ventilationsvinduet fra Horn-Group, der kan ændre den måde, vi bygger og bruger vinduer på.

– Ventilationsvinduet er super spændende. Sat lidt stort op, kan det revolutionere vinduer og ventilationsanlæg i fremtidens byggeri, samt give ældre boliger mulighed for at blive klart forbedret ved udskiftning af vinduer, siger Bolius byggetekniske fagekspert, Tue Patursson.

LÆS OGSÅ: Hvor høj må luftfugtigheden være indendørs?

Prisvindende og bæredygtig løsning

Selvom selve teknikken, der kaldes russervindue, er gammel, høster Ventilationsvinduet stor anerkendelse i branchen. Senest vandt vinduet prisen Det Bæredygtige Element på Building Green, Danmarks største fagmesse for bæredygtige og energieffektive bygninger.

– Fagjuryen har vurderet, at det er en god og stærk bygningskomponent med mange funktioner. Det er en lavpraktisk løsning på et kendt problem og intuitivt at bruge, sagde juryformand Signe Kongebro i forbindelse med uddelingen.

ventilationsvindue

LÆS OGSÅ: Fugt i soveværelset

Sådan fungerer Ventilationsvinduet

Vinduet er konstrueret med et luftmellemrum, der forvarmer udefrakommende luft, hvorefter den friske luft trænger ind i boligen. En ventil i overkarmen registrerer automatisk luftens varme og regulerer den til omstændighederne, så boligen får frisk luft året rundt uden, at boligen mister varme om vinteren.

Konstruktionen gør, at indeklimaet forbedres automatisk og uden besvær eller løbende udgifter for beboerne.

– Ventilationsvinduet giver et bedre indeklima. Det er en god løsning ved renovering af ældre byggeri, men også i nybyggeri, hvor der ikke er mekanisk ventilation, siger Mette Hvass, indeklimaekspert i Bolius.

Prisen er typisk 3-5.000 kr. dyrere end et normalt vindue, afhængigt af størrelse, design og mængde, hvorfor ventilationsvinduet skal ses som en investering. På Ventilationsvinduets hjemmeside kan man beregne besparelsen på sigt i forhold til andre typer vinduer. Vil man som privatperson bestille vinduerne, er det også på hjemmesiden.

LÆS OGSÅ: Hvordan undgår du dug på indersiden af vinduerne?

Læs også: Store vinduer

En del af TEST

Ventilationsvinduet har været på det danske og flere udenlandske markeder siden 2006. Alligevel er produktet først nu ved at blive alment kendt. Virksomheden selv giver en del af æren for den nye opmærksomhed til TEST.

Realdanias TEST, der kørte fra 2011 til 2015, havde til formål at sætte fokus på en grøn omstilling i det byggede miljø, så der ville komme flere bæredygtige løsninger ud på markedet. 34 projekter blev udvalgt og fik økonomisk støtte og rådgivning i perioden.

Udover Ventilationsvinduet fremhæver Bolius indeklimaekspert Mette Hvass Papiruld, der har udviklet en bæredygtig fuge til døre og vinduer, samt GAIA Solar, der arbejder på at skabe et anderledes udtryk på solceller.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd om indeklima