Vinduesglas – en KLAR fordel for din bolig

Bor du tæt ved en trafikeret vej? Har du svært ved at se, hvad der foregår på tv eller computerskærmen, når solen står ind af vinduerne? Eller får stuen smeltetemperatur om sommeren?

Så er det måske på tide at overveje, om dine vinduer – og ikke mindst glasset i dem – trænger til en udskiftning.

Det er vanskeligt at finde en boligmæssig skavank, som det rette glas i vinduerne ikke på en eller anden vis kan afhjælpe. Selv om de hovedsageligt består af sand, kalk og soda, kan vinduesruder med den rette egenskab dæmpe støj, afværge gene­ rende lysindfald, hjælpe til at undgå over­ ophedning og sikre behageligt indeklima. Det kan sågar sikre husets beboere effektivt mod indbrud, brand og fald.

“Udviklingen står bestemt ikke stille. Glas med indbyggede solceller er allerede virkelighed, og der eksperimenteres for eksempel med glastyper, som er stærke nok til at indgå som hele bygningselementer,” siger arkitekt Robert Lau, der er teknisk konsulent i Glarmesterlauget.

Læs også: Klar til forårets store Gør-Det-Selv Mesterskab?

Skræddersy din udsigt

Glas produceres i et hav af forskellige typer og ditto prisklasser. Alle moderne vinduer består af mindst to lag glas. Et af disse er altid forsynet med en energibelægning, der igen findes i en række forskellige typer. Afhængig af netop din bolig og dine behov kan du for eksempel vælge et vindue, der både har energibelægning og indbrudssikkert laminat, energibelægning og solafskærmning eller måske energibelægning og støjreducerende laminat.

Mulighederne for at skræddersy udsigten i boligen er altså nærmest uanede.

“Det er en god idé at overveje verdenshjørnerne og de enkelte rums anvendelse. I soveværelset, hvor udsigt og lysindfald ikke er så vigtigt, kan en trelags energirude være det helt rigtige. Og så skal der må­ ske jernfattigt glas i vinduet ud mod haven, hvor der er brug for masser af dagslys og god farvegengivelse,” siger Robert Lau.

Få gevinst ved glasudskiftning

Selv hvis dine vinduesrammer er i god stand, er der ifølge Robert Lau meget at hente alene på en udskiftning af glasset.

“Skifter man fra gammeldags termoruder uden belægning til moderne ruder med energibelægning, opnår man betydelige indeklimamæssige fordele. Og det koster måske en tredjedel af prisen for helt nye vinduer,” siger Robert Lau.

Alt afhængigt af netop din bolig og dine behov er en forsigtig vurdering, at det koster mellem 1.000 og 1.500 kroner pr. kvadratmeter at få en glarmester til at skifte glasset i dine vinduer.

Læs også: Hvor meget kan de gamle vinduer repareres?

Det kan vinduesglas gøre for dig og din bolig

 • Glastype: Energibesparende. God til dig, der gerne vil spare på energien og undgå kuldenedfald og træk fra gamle termoruder.
  Sådan virker det: Alle moderne vinduer laves af energiruder. Glas til energiruder har en usynlig metalbelægning, der fungerer som et gitter, som på en og samme tid tillader solens stråler at komme ind og for- hindrer varmen i at stråle ud.
  Ekstra info: Energiruder er altid opbygget af mindst to lag glas med et hulrum, der typisk er fyldt med gasarten argon. De mest almindelige energiruder er i to-tre lag, men i Norge eksperimenteres der i disse år
med energiruder med helt op til seks lag glas.
 • Glastype: Jernfattigt glas. God til dig, der vil udnytte solens lys og varme optimalt.
  Sådan virker det: Almindeligt såkaldt floatglas indeholder jernoxid, som farver glasset svagt grønligt. Det tillader omkring 75 procent af dagslyset at komme ind. Jernfattigt glas er farveløst og tillader op mod fem procent mere lys at skinne igennem – til gengæld øges mængden af solvarme med 11 procent.
  Ekstra info: Grundbestanddelene i moderne vinduesglas er sand, soda og kalk, der varmes op til 1.500 grader, hældes ud på et tinbad og køles langsomt af. Afhængigt af ønsker til farve og øvrige egenskaber kan der være tilsat en række stoffer. En kvadratmeter vindues- glas vejer omkring 10 kilo.
 • Glastype: Indbrudssikkert. God til dig, der bor isoleret, et sted med mange indbrud eller har kældervinduer.
  Sådan virker det: Indbrudssikkert glas er udstyret med et usynligt lag af laminat, som er vanskeligt at bryde gennem.
  Ekstra info: En listetyv bliver ikke kaldt sådan, fordi han går stille med dørene, men fordi han skaffer sig adgang til
din bolig ved at vippe listerne omkring ruden af. Husk derfor at fastgøre glasset i falsen med dobbeltklæbende bånd eller en særlig lim, der ikke angriber laminatet.
 • Glastype: Lydisolerende. God til dig, der bor tæt ved trafikeret vej, under en flyrute eller har larmende naboer.
  Sådan virker det: Lydisolerende glas er udstyret med særligt lydisolerende laminat. Selv om laminat kan dæmpe lyden, skal der flere lag glas til for at lydisolere optimalt.
  Ekstra info: Glasset i et vindue gør den største forskel i forhold til at dæmpe lyden, men hele vinduets konstruktion skal være lydisolerende, hvis det skal fungere som støjværn. En decideret lydrude er opbygget som en termorude med op til tre lag glas i forskellige tykkel- ser med forskellig afstand mellem.
 • Glastype: Sikkerhedsglas. God til dig, der har facadevinduer, der går helt ned til gulvet.
  Sådan virker det: Sikkerhedsruder kan være produceret på to måder: Den ene er hærdet glas, der afkøles så hurtigt, at overfladen bliver ekstra hård. Denne type krakelerer, men splintres ikke. Den anden type er forsynet med en særlig laminat, der holder på skårene, hvis glasset går itu.
  Ekstra info: Laminatet i sikkerhedsglas fungerer som et værn mod, at ruden splintrer, hvis nogen falder ind i den. Går dit vindue til gulvet, og er der mere end 50 centimeters niveauforskel, skal glasset derfor være lamineret.
 • Glastype: Solafskærmende. God til dig, der har store vinduer mod syd eller bor i et hus med tendens til overophedning.
  Sådan virker det: Solafskærmende glas er forsynet med en belægning, der bremser solens varmestråling.
  Ekstra info: Der eksperimenteres med at lave såkaldt fotokromt glas i vinduesstørrelse. Typen er kendt fra solbril- ler, der bliver mørke i kraftigt sollys.
 • Glastype: Energiproducerende. God til dig, der gerne vil producere din egen energi.
  Sådan virker det: Bittesmå solceller er indlejret i glasset og udnytter på den måde energien fra solen og omdanner den til el.
  Ekstra info: Vinduerne kan meget vel blive radiatorer i fremtidens lavenergiboliger.
 • Glastype: Selvrengørende. God til dig, der bor i en nybygget, velisoleret bolig, bor tæt på vandet eller på beskidt trafik eller industri.
  Sådan virker det: Glasset forsynes med en belægning, der afviser smuds og kondens.
  Ekstra info: Moderne lavenergiruder er så gode til at holde på varmen, at der på kolde dage kan sætte sig kondens på ydersiden af ruden. Den selvrensende belægning forhindrer kondensen i at sætte sig som dråber og skaber i stedet et gennemsigtigt vandspejl.
 • Glastype: Tonet glas. God til dig, der bor i stueetagen eller op ad offentlig vej.
  Sådan virker det: Et laminat på eller en farve i selve glasset mindsker gennemsigtigheden.
  Ekstra info: Næste generation af denne type er såkaldt elek- trokromt glas. Når ruden tilsluttes strøm, bliver bittesmå metalstykker i glasset påvirket til at vende samme vej, og på den måde bliver ruden tonet.

Læs også: Guide til maling af gamle trævinduer

Tekst  Karin Wain

Foto  Getty Images