En svane af genbrugte plastikspande

For 2 år siden til Kulturnatten i København, bad Nordisk Råd mig om at lave en udsmykning til deres indgang, og jeg lavede en dekoration med fuglehuse i genbrugstræ malet i de nordiske landes farver.

IMG_5965

De var så glade for mit arbejde, at de for et par måneder atter kontaktede mig om at lave noget, og det syntes jeg kunne være rigtigt sjovt. Min assistent Hektor og jeg har længe talt om at vi godt kunne tænke os at lave en stor fugl ud af affaldsplastik, så jeg foreslog dem at lave en stor svane til dem da det også er deres logo, og de var selvfølgelig helt med på idéen.

Læs også: Nye metalliske tapeter er klar til at transformere dit hjem til foråret

Som de af jer der har læst mine tidligere indlæg allerede ved, så bygger jeg jo alt ud af affald, og jeg kan især godt lide når det er muligt for mig at bygge noget ud af kundernes eget affald. Jeg lavede derfor en aftale med kokken i Nordisk Råds kantine om at han skulle samle hvide spande ind til mig over de næste par måneder som vi kunne bygge ud af. Da vi skulle igang med at bygge i sidste uge havde kokken indsamlet 250 hvide spande til mig fra mayonnaise, skyr, yoghurt mm. Jeg havde regnet med at jeg skulle bruge minimum 300 spande til at lave svanen, så jeg sendte min assistent Troels ud på min ladcykel, og på et par timer havde han samlet 60 spande mere fra diverse kantiner tæt på mit værksted.

IMG_2187

Læs også: Tire-Table-Chair af gammelt bildæk

Til at bygge svanen byggede vi først et træ skelet og en stor pedestal ud af affaldstræ som svanen skulle stå på. Derefter gik vi igang med at skære spandende med en multicutter så vi fik nogle fine hvide stykker plastik vi kunne bruge til at beklæde svanen med. De store mayonnaise spande skar vi ud så de lignede fjer, så vi kunne give vingerne et så livagtigt look som muligt. Lågene og bunden af spandende brugte vi til at beklæde maven, og så brugte vi et par enkelte sorte spande fra mit værksted til detaljer samt noget orange plastik til næbet. Da svanen var færdig sendte jeg et billede af den til Nordisk råd, og de var helt vilde med den.

IMG_2193

IMG_2205

Svanen blev næsten 5 meter høj, og da den ikke kan ligge ned grundet skrøbelighed, var det ikke muligt at få den ind i en ladvogn. Jeg besluttede mig derfor for at vi måtte transportere den på en hjemmelavet rullekasse helt fra mit værksted og ind til Nordisk Råd (ca. 5 km). Det var en rigtigt sjov tur, og det var fedt at se folk spærre øjnene op og tabe kæben når vi kom kørende forbi. Især en børnehave vi kom for var ellevilde, og jeg er sikker på at de havde en god historie til deres forælde når de kom hjem den dag. Efter ca. to timer med blandede forhold kom vi endeligt i mål, og nogle søde byggefolk hjalp os med at sætte svanen pænt ved indgangen, inden Nordisk Råd inviterede os på en lækker frokost.

IMG_2244

I aften, til kulturnatten, laver jeg en workshop fra 17.30 til 19.30 hvor man kan lave sine egne små fugle og andet sjovt ud af resten af plastikspandende.

IMG_2206

IMG_2253

Læs også: En søndag på genbrugsstationen

Tekst  Thomas Dambo

Foto  Thomas Dambo

designbloggen

Designbloggen med Thomas Dambo

“Jeg er designer, kunstner, musiker og professionel tingfinder. Jeg laver alt fra stole, til musikvideoer, scenografi, skulpturer, workshops og foredrag. Alt, hvad jeg laver, er bygget af ting, jeg cykler rundt og finder i containere og kører hjem til mit 150 m2 store værksted, der bugner af alle mulige sjove ting.” Thomas er dommer og professionel tingfinder i TV2s ’Vores genbrugshjem’. Han er også manden bag ’Happy Wall’ på Kongens Nytorv.