Der er hjælp at hente, hvis du døjer med ringe båndbredde og sløjt internet – uanset om du bruger mobilbredbånd eller kører via den gamle fastnetlinje. Læs her hvordan.

Tager det en evighed, før du kan tjekke nyhederne over nettet? Fryser dine yndlingsfilm på Netflix hele tiden? Og måtte du opgive at få koncertbilletter til ungerne? Så er det vist ved at være på tide at få kigget din internetforbindelse efter i sømmene.
For de fleste af os er hurtigt bredbånd noget, der bare skal være i orden på linje med vand i hanerne, centralvarme og strøm i stikkontakterne. Men ligger dit hus ude på landet eller nede ad den forkerte villavej, kan forbindelsen til nettet føles som et flosset stykke sejlgarn, der har ligget for længe i solen.
Hastigheder på under 10 Mbit/s (megabit pr. sekund) i download og 2 Mbit/s i upload vil normalt være for langsom for de fleste almindelige forbrugere, siger Torben Rune, direktør for konsulentvirksomheden Netplan.
“Og vi har vitterligt stadigvæk steder i Danmark, hvor det er svært at få tilstrækkelige hastigheder,” siger direktøren, der rådgiver virksomheder og andre om blandt andet bredbånd.
Heldigvis er der flere både hurtige og mere langsigtede løsninger, der kan give dig mere skrald på din internetforbindelse – uanset om du får dit internet over en mobilforbindelse eller via jordkabler.

Læs også: Grønt håndværkerfradrag er et hit vest for storebælt

Sådan får du det bedste mobile internet

Ude på landet – og i nogle tilfælde endda i byområder – kan det være svært at få en internetforbindelse, der er hurtig nok.
For den ensomt beliggende husejer med langt til den nærmeste telefoncentral kan en løsning være at få en mobil internetforbindelse. Her gælder det om at undersøge, hvilke telefonselskaber der kan tilbyde det bedste signal i netop dit område – for at få tilstrækkeligt hurtigt bredbånd skal du op i et 3G eller 4G mobilnet, og du kan tjekke dækningen på din adresse på din internetudbyders såkaldte dækningskort, der typisk ligger tilgængelig på selskabets hjemmeside.
Du kan via flere webbutikker købe en ekstern antenne – altså en antenne til at sætte på taget – til dit mobile bredbånds modem for at få et bedre signal. Du skal ikke forvente, at denne signalforstærker kan udgøre mirakler, men på 3G kan den eksempelvis forøge downloadhastigheden fra 5 til 10 Mbit/s, hvilket lige netop kan udgøre forskellen på, om du kan streame forholdsvist gnidningsfrit eller ej.
Ifølge Torben Rune skal du dog være opmærksom på, at denne type signalforstærkere er ulovlige at anvende, hvis ikke du har tilladelse fra teleselskabet, der ejer masterne.

Læs også: Det kan et kommunalvalg betyde for boligejere

Sådan får du hurtigere internet

Sådan styrker du internetforbindelsen inde i huset

Uanset hvordan du får din internetforbindelse – via mobilt bredbånd, kobberkabler eller fiberkabler – gælder det om at få den bedst mulige forbindelse inde i selve huset. Det kan du gøre med kabler eller, som de fleste gør, med en router til trådløst internet.
Ifølge David Helstrup Guldager, redaktør på TV2 Digital, kan du selv gøre meget for din wifi-forbindelse ved at sikre dig, at din router er rigtigt placeret.
“Du må for eksempel ikke placere den i køkkenet, hvor der typisk er en masse metalgenstande eller måske en mikrobølgeovn, der kan forstyrre forbindelsen,” siger han.
Til gengæld er det en god ide at placere din trådløse router lidt højt i rummet, fordi den – med David Helstrup Guldagers ord – sender sine signaler “som et juletræ” ned i ringe.
Samtidig bør du for at få det bedste signal tænke lidt over, hvordan din bolig er konstrueret, når du placerer din router. Tykke betonvægge eller energibesparende ruder med flere lag glas kan svække wifi-signalet fra routeren.
David Helstrup Guldager peger også på, at trådløse routere som standard ofte er indstillet til at sende på kanal 6 ud af typisk 12 kanaler. Og hvis naboens router sender på den samme kanal, kan de to netværk forstyrre hinanden. Så her må du have fat i manualen for at indstille din router til en anden kanal. Dit teleselskabs tekniske telefonsupport vil i mange tilfælde kunne hjælpe dig med at indstille routeren rigtigt.
En del danskere bruger signalforstærkere, der kan købes i flere webbutikker, til at styrke den trådløse routers signal rundt om i huset. Disse kan bruges til at udvide det trådløse internet i ens bolig, hvis det er svært at få en ordentligt forbindelse i nogle rum.
Dette kan være en udmærket løsning ude på landet, hvor der ikke er mange naboer. Men bor man tæt på andre mennesker, kan den forstyrre naboens trådløse internet, advarer David Helstrup Guldager.

Læs også: Nej tak til at lade en robot erstatte håndværkeren

Sådan får du offentligt tilskud til bedre bredbånd

Du kan få støtte fra det offentlige til hurtigere internetforbindelse på to måder:

  1. Søg den nye bredbåndspulje. Regeringen har afsat 200 millioner kroner i en bredbåndspulje til at forbedre mulighederne for at få hurtigt bredbånd.
    I dag har det offentlige identificeret godt 300.000 adresser rundt om i landet, hvor beboerne ikke har adgang til ordentligt bredbånd. I disse områder kan flere boligejere gå sammen om at søge tilskud til at få etableret bedre bredbåndsforbindelse. En af betingelserne er, at du bor på en adresse med lav hastighed. Læs mere på bredbaandspulje.ens.dk
  2. Brug BoligJobordningen. Gennem BoligJobordningen (håndværkerfradraget) kan du ligeledes få fradrag på maximalt 18.000 kr. pr. person i hustanden for etablering af hurtigere internetforbindelse. Ordningen gælder frem til og med 2017. Læs mere på skat.dk.

Kilder: Energistyrelsen og Torben Rune.

Læs også: Spar tusindvis af kroner ved at sammenligne priser på bilforsikring online

Sådan tester du dit fastnetsignal

En række teleselskaber tilbyder i dag at teste hastigheden på dit internet. På TDC’s hjemmeside hastighedstest.tdc.dk kan du for eksempel teste, hvor hurtig forbindelsen er. Men også andre som bredbåndsmatch.dk har online tests af dit signal.

Samtidig kan du hente software til at teste dit wifi-signal på nettet – fx metageek.dk, der både har software til Apple-maskiner og computer, der kører med Microsofts Windows.

Tekst  Peder Bjerge

Foto  Gettyimages, Colourbox