Børn sukker efter farligere liv
Hudafskrabninger, blå mærker, buler og måske et brækket ben, er en naturlig del af børns opvækst. Norsk forsker slår til lyd for et farligere børneliv.
“Pas nu på“, “Hold nu op“, “Tag nu ikke den kniv, men lad hellere mig“, “Løb nu efter din søn, for at se om han falder og slår sig“. Et af moderne forældres fornemste projekter er, at sikre deres børn imod alt det farlige, som livet også består af.
Risiko er blevet et bandeord, og til hjemmesiden children & Nature Network, siger professor Marianna Brussoni, at vi skal slippe tøjlerne. Måden, vi beskytter vores børn på, hjælper dem ikke til at blive selvstændige og slet ikke til at kunne tackle de risici, som de vil møde.
Og Cam Collyer, der er leder af The National Non-profit Evergreen, som arbejder på at skabe sunde lokalsamfund, er helt på linje. “Vi er nødt til at starte en diskussion om alle de ting, som risiko gør godt for vores børn. Vi skal begynde at lade lærdom rime på risiko” siger han.
Giv plads til farlig leg
Den norske forsker i tidlig barndom, Ellen Sandseter, argumenterer for, at risikable og vilde lege har en fundamental evolutionær funktion for vores børns udvikling. Hendes budskab er, at ved at lade vores børn prøve sig selv af og lege vilde risikofyldte lege, så får de en langt bedre evne til at håndtere og indarbejde nye evner. Ifølge hende er der seks nøgle-kategorier af vilde lege, som børn altid vil være tiltrukket af, og som vi bør give dem lov til:
- Højder – f.eks. at klatre, balancere højt oppe eller hoppe ned
- Fart, kælke, cykle eller rutsje.
- Brag af farlige redskaber såsom knive, tændstikker eller økser
- Farlige områder såsom klipper, bjerge, vand eller ild
- Voldsomme slåskamplege
- Gå alene på togt og måske fare vild
Hendes budskab er ikke, at man skal lade sit seks-årige barn lege med økser, men hun slår fast, at overbeskyttede børn risikerer at blive angstfulde voksne. Overfor sine egne børn, der er henholdsvis syv og seks år, har hun et udgangspunkt, som hun formulerer således:
“Så sikkert som nødvendigt, men ikke så sikkert som det kan være.”
Læs mere på hjemmesiden www.childrenandnature.org og www.nrb-ecec.org.
Søg mere inspiration på Borneferie.dk
Af Martin Hoffmann Kønig