Mad fra haven kan noget helt særligt. Og mens vi stadig venter på, hvad naturen kan frembringe, så er det tid at tænde op i bålet og lave en suppe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sydende, simrende, kogende og ikke mindst velsmagende. Der sker noget positivt med appetitten, når køkkenet flytter udendørs, og når der stadig skal kigges langt efter sommeren. Og mens vi venter på, at de første gulerødder, kartofler og andet godt fra jordens spisekammer skal dukke op, så er en god, varm suppe lige sagen. Et beskedent hul i græsplænen, nogle fundne sten omkring, en god tykbundet gryde – helst støbejern – over et brændende bål kan snildt gøre det ud for et eventyr i egen have. For vores vedkommende står den i forårets spæde timer på kakao over bål, popcorn, skumfiduser, snobrød eller suppe. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Der er noget helt særligt ”hekse”-hyggeligt over at finde et par grene og tænde op i bålet, putte snittede grøntsager, bacon, spidskål og tomater skåret på spækbræt i haven samt et skvæt rødvin i. Og så ellers bare gå og dufte, hvordan det hele bliver til mad, som alle kan spise. I ventetiden kan man jo lige finde et par kviste rosmarin og timian samt et par bløde salvieblade i haven, som snildt kan gøre det ud for hovedkrydderierne. Og appetitten? Ja, den fejler aldrig noget, når maden er lavet over bål.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hvorfor støbejern?

Støbejernsgryder er gode inde, men i særklasse ude på bålet. I en støbejernsgryde er der ikke “hot-spots”, der samler varmen enkelte steder. Det betyder, at grydebunden er varm over det hele til forskel fra almindelige gryder. Når gryden eller panden er opvarmet, skal der bruges meget lidt energi fra bålet, for støbejernet holder utrolig godt på varmen, og den kan opvarmes til langt højere varmegrader end andre grydetyper.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Læs også: Vandreturen i Madeira bød på vilde passionsfrugter

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, borneferie.dk

Foto  Majbritt Andersen