Er dine gamle juleplatter noget værd?

Hvad skal der ske med de gamle juleplatter, når vi ikke længere gider at have dem hængende på væggen?

Jeg vil foreslå at bruge dem i juletiden til for eksempel risalamande. De er både dekorative og hyggelige med deres stemningsfyldte motiver.

Men så opstår de første par spørgsmål:

  • De er vel penge værd, så er det ikke synd at slide på dem?
  • De er jo ikke lavet til at spise af, så er de mon giftige?

Spørgsmål, som du selvfølgelig får svar på her i blogindlægget. Men først lidt om juleplatterne.

Læs også: 7 julegaveideer til ham der har det hele

 

Kan de sælges?

Når folk kommer med deres arvede juleplatter og spørger, om jeg vil købe dem, er svaret ”ja tak, men kun hvis de er fra før 1965 eller senere end midten af 1990´erne”.

Forklaringen er, at i den mellemliggende periode fra 1965 til 1995 var der rigtig mange, der købte juleplatter fast hvert år, så oplaget disse år er stort. Mange købte endda mere end ét eksemplar – en platte til væggen og en til kælderen som investering. Qua det finder jeg ofte uåbnede kasser med platter, når jeg har opkøbt hele hjem. Man finder dem også i hobetal på loppemarkeder til meget billige priser – ca. 20-50 kr. stykket.

Læs også: Timm Vladimirs tip til et stressfrit julemåltid

Lidt om plattens historie og værdi

Bing & Grøndahl, som er ophavsmand til ideen om samleplatten med julemotiv, udkom første gang allerede i 1895.

Ligger du inde med én af disse, skal den bestemt ikke bruges til risalamande, for disse første udgaver er meget sjældne og bærer en betydelig værdi. Priserne kan nå flot op over 10.000 kr. for disse platter.

De efterfølgende udgivelser fra Bing & Grøndahl frem til år 1905 er også sjældne og værdifulde. Prisen her kan ligge mellem 1000 og 7000 kr. Men herefter er der ingen af Bing & Grøndahls platter, der overstiger prisen på en ny, som koster 599 kr.

Den Kongelige Platte

Konkurrenten til Bing & Grøndahl, Den Kongelige Porcelænsfabrik, udkom med deres første platte i 1908. Juleplatter fra den Kongelige Porcelænsfabrik, som i dag hedder Royal Copenhagen, har en større samlerskare blandt andet på grund af den store udenlandske interesse for fabrikkens produkter. Platter frem til 60’erne ligger fra ca. 200 kr. og op til 1000 kr. I krigsårene var oplagene små, og disse årgange er noget dyrere – typisk mellem 1500 og 3000 kr.

Royal Copenhagen ejer i dag Bing & Grøndahl, men der produceres stadig en platte fra hver fabrik hvert år.

Kan man så spise af juleplatten?

Juleplatten er godt nok tænkt som et samlerobjekt og til vægdekoration, men også til at spise af. De er lavet af samme materialer med den velkendte blå underglasur, som vi kender fra det musselmalede stel. De tåler endda også en tur i opvaskemaskinen.

Man skal dog være opmærksom på, at de får ridser fra vores bestik, ligesom al anden service gør. Men jeg synes ikke, det er synd at slide lidt på dem… en gang om året.

Læs også: Thomas Uhrskovs klumme: Julen… slap lige lidt af

Tekst  Thomas Bildtoft

Foto  Thomas Bildtoft