En gren på 80-100 centimeter, en gammel gryde med en ske – gerne hentet på genbrugspladsen – stearinstumper, og så en gang kasserede stofklude eller sengetøj.

Så nemt kan opskriften på effektive, flotte og vindholdbare fakler beskrives, og de stadig mørke martsaftener er et perfekt tidspunkt at træne fakkelfærdighederne.

Det vigtige med at bruge naturen og haven til leg og sjov er, at gøre processen til en del af legen. Så når der skal findes egnede fakkel-grene, så gør det i forbindelse med en fælles tur i skoven eller ved at lade børnene være med til at beskære grene fra haven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Når grenen er sikret, så er det tid til at gøre den personlig. Det kan gøres ved at snitte den til med små mønstre, og skal faklen stå i jorden, så er det en god ide at snitte den spids i den ene ende. Nu er det tid til riv og flåen af det gamle lagen, viskestykke eller lignende i bomuld. Det skal rives i strimler, som efterfølgende vikles eller bindes rundt om fakkel-grenens ene ende – samme metode som var det et snobrød – og husk, der er ikke en rigtig eller en forkert måde at binde det på.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Er strimlerne brede kan man sno dem, mens de vikles om grenen. Det er vigtigt, at det ikke sidder løst, for så er der risiko for at stoffet løsner sig når det dyppes i stearin. Det er en god ide, at stofstrimlen splittes i slutenden, så man har noget at binde fast med. En anden mulighed er, at bruge noget bomuldsstof eller garn, som kan bindes rundt om ”stof-snobrødet” til sidst for at holde det samlet.

Så er det tid til at smelte stearinen i gryden, og det kan sjovest gøres på bålet i haven, over et gasblus, på grillen eller inde på komfuret. ”Stof-snobrødet” sænkes forsigtigt ned i det smeltede stearin, hvor det skal være 10-15 sekunder, før det trækkes op igen. Stearinen skal dække stoffet, og gør det ikke det, så må man forsigtigt øse det over med en ske.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Løft forsigtigt faklen op af stearinen, lad det dryppe af hen over gryden et øjeblik, og lad så faklen lufttørre til stearinen føles hård og kold. Vupti, så har I nogle af de flotteste og mest holdbare havefakler, som snildt tåler en tur ud gennem haven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fakta:

Der skal altid være voksen-opsyn, når der bruges varm stearin, og selvfølgelig også når faklerne skal tændes.

Se på genbrugspladsen eller i den lokale genbrugsbutik, hvis man ikke har gammel gryde, øse-ske og lagner.

Læs også: Lidt inspiration til forårets eller sommerens vandretur

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.

Tekst  Martin Hoffman Kønig

Foto  Majbritt Andersen