Flytning fra land til by stiger over hele landet

Flytning fra land til by er forstærket – også uden for København og Århus

Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik. Det skal kommunerne tænke ind i deres planlægning, mener Dansk Byggeri

Den landlige idyl er attraktiv for nogle. Men de fleste foretrækker bylivet. Og den tendens er øget siden 2010, viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.

– Folk bosætter sig i stigende grad i kommunens største by. Analysen understreger, at urbaniseringen sker på alle niveauer og ikke kun i de allerstørste byer. Flytningen fra land til by sker i langt de fleste kommuner, og det foregår i alle lande, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri Anne Gram.

Læs også: 10 gode råd til din første økonomi

[banner)

 

De større byer skal være vækstcentre

– Vi må erkende, at mange små bysamfund ikke længere vil have mulighed for at opretholde institutioner, arbejdspladser, skoler, indkøbsmuligheder og så videre. Det må kommunerne tænke ind i deres planlægning, så nogle af de små bysamfund kan bestå med adgang til offentlig transport, bredbånd og så videre, mens de større byer må koncentrere kræfterne om at være vækstcentre, der driver udviklingen frem i kommunerne.

De ældre bliver i de mindre byer

Undersøgelsen viser også, at det ikke er de ældre over 64 år, der trækker indbyggertallet i kommunens største by op. Generelt er andelen af ældre størst i kommunens mindre byer.

– Tallene viser, at det er de unge og børnefamilierne, der flytter til de kommunale hovedbyer, mens de ældre borgere bliver i landområderne. Derfor kan kommunerne med fordel inddrage disse flyttemønstre i deres planlægning. Dermed kan de sørge for ældrevenlige boliger, hvor de ældre bor, mens der i byen skal være faciliteter og boliger, der understøtter unges og børnefamiliers behov, siger Anne Gram.

Læs også: Nye stramme låneregler for boligejere med høj gæld

Stigning i 79 kommuner

Andelen af indbyggere, der bor i kommunens største by, er steget i 79 kommuner. Den udvikling gælder, uanset om befolkningstallet generelt er steget eller faldet i kommunen.

I 11 kommuner bor mindst 99 procent af borgerne i den største by, og udviklingen her betragtes derfor som uændret. I de sidste otte kommuner er andelen af indbyggere i den største by faldet.

Den største by i kommunerne omkring København og Århus er vokset mest, men også det gælder også mellemstore byer som Herning og Roskilde samt byer som Skanderborg og Hjørring.

Læs også: Realkreditlån: Nye regler vil gøre det billigere at flytte dit lån