Den spændende historie om verdens første kop kaffe

Historien om kaffe handler en råvare som mange af os dårligt kan leve uden

Vi drikker kaffe til fest, til møder, til morgenmaden, eftermiddagshyggen og når vi ser tv om aftenen. For mange er det en helt nødvendig start på morgenen, og andre kan næppe komme igennem en arbejdsdag uden.

Læs også: Portvin der er lige så kendt som Ronaldo

Det handler om kaffe

Den brune, styrkende drik, der for mange af os er så vigtig, at vi er det fjerdemest kaffedrikkende folk i verden. I gennemsnit drikker vi ifølge kaffebranchens oplysninger mellem tre og fire kopper om dagen.

Dermed er kaffe i løbet af de seneste 1100 år gået fra at være aldeles ukendt under vores himmelstrøg til at være en af de stærkeste handelsvarer i verden.

Kaffe stammer oprindeligt fra Etiopien, hvor kaffetræet voksede vildt i en provins, der hedder, ja… Kaffa.

Ifølge en legende var det en etiopisk gedehyrde, der omkring år 900 tilfældigt opdagede kaffens opkvikkende virkning. Hyrden undrede sig over sine geders ivrige hop og spring, hver gang de havde spist af de røde bær fra træerne på marken.

Han satte sig for at undersøge bærrene og tog dem derfor med til et lokalt kloster, hvor munkene udsatte bærrene for diverse forsøg.

Læs også: Chili med kraft

Verdens første kop kaffe

Kaffebærrene blev tørret, kvast og overhældt med kogende vand. Og vupti, så var verdens første kop kaffe ifølge legenden brygget. Munkene blev hurtigt glade for den nye drik, for den kunne hjælpe dem med at overholde deres strenge askese. Drak de kaffe, så behøvede de mindre søvn og kunne til gengæld arbejde mere.

Kendskabet til den opkvikkende, mørke drik spredte sig hurtigt til andre munke, der også havde brug for lidt hjælp til at holde sig vågne under natlige bønner. Og selvom det var forbudt at tage kaffen med ud af landet, så smuglede de fromme munke alligevel kaffen med over grænsen på deres pilgrimsrejser til den hellige by, Mekka.

Her blev verdens første kaffehus i 1470 opført og derfra blev kaffen udbredt til resten af verden.

Læs også: Grankogler

Friske kaffebønner

Kaffe i danske kopper

Det var osmanniske købmænd, der sejlede de første sække med kaffebønner ind til havne i Middelhavet. Efter den europæiske landgang bevægede kendskabet til kaffen sig nordpå og nåede Danmark i 1660’erne.

“Da kaffen kom til Danmark, blev det betragtet som et helsemiddel på grund af den opkvikkende virkning. Det var dyrt, og kun de allermest velhavende havde råd til at købe det. Derfor var kaffe helt til midten af 1700-tallet et statussymbol,” fortæller Jacob Andersen, forfatter til bogen “Livet er ikke det værste man har”, der beskriver kaffens kulturhistorie.

“Prisen på kaffe faldt dog med tiden, og i begyndelsen af det 20. århundrede begyndte også arbejderklassen at brygge kaffe.

Kaffen blev oftest serveret i de karakteristiske Madam Blå kaffekander, som vi kender dem fra Lauras køkken i Matador. Kaffe blev et vigtig element i vores sociale omgang med hinanden og er det fortsat i dag”, siger Jacob Andersen.

Lige inden 2. verdenskrig brød ud, var danskerne verdens mest kaffedrikkende nation. Netop derfor var det et hårdt slag, at kaffen blev rationeret under krigen, og erstatningskaffe som Richs måtte gøre det ud for de populære bønner.

Læs også: Vores danske hjem

Ristede kaffebønner

Kaffemaskiner indtager køkkenerne i Danmark

Da krigen klingede af, indtog den ægte kaffe igen de danske hjem, og det samme gjorde nu maskinelle måder at frembringe den på. Indtil da havde man især lavet kogekaffe, hvor kaffen blev hældt direkte i en gryde med vand og kogt til en tynd grød. Det gav, som man nok kan forestille sig, temmelig meget kaffegrums i oplevelsen.

Derfor blev filterkaffe hurtigt populært, da filteret kom fra Tyskland til Danmark. Med filterkaffemaskinens indtog i Danmark havde danskerne fundet deres foretrukne måde at brygge kaffe. Og det har holdt ved indtil i dag.

Selvom stempelkander, espressomaskiner og instantkaffe er udbredt, så er omkring 70 procent af den kaffe, vi drikker i dag, filterkaffe. “Vi kan endda mærke, at filterkaffe vinder mere og mere indpas.

Kaffemaskiner har haft et lidt støvet ry, der nu er vendt. Det er ikke bare en maskine, der spytter sort vand ud og derefter står tændt i et hjørne dagen lang med bitter kaffe på kanden. Filterkaffe, der er lavet på en rigtig maskine, er i høj kvalitet,” fortæller Torben Bloch, fra Moccamaster, der hvert år sælger op mod 60.000 filterkaffemaskiner herhjemme.

Læs også: Peberbøf og portvin er det perfekte par

Drop mælken og nyd smagen

Der har de senere år været en tendens til, at tilgangen til kaffe er blevet mere nørdet. Ikke kun på smarte cafeer i byerne, men også hjemme på køkkenbordene. “Vores målgruppe bliver yngre og yngre. Der er flere, der gerne vil bruge tid hjemme på at lave kvalitetskaffe, der køber kaffemaskiner og så kombinerer det med selv at riste og male bønnerne,” fortæller Torben Bloch. Dog ærgrer det ham, at danskerne stadig bedøver kaffesmagen ved at pøse store mængder mælk og fløde i koppen. ”Kaffe skal i mine øjne drikkes sort. Ellers kan man jo ikke smage den ordentligt.

Jeg tror, at mange stadig tænker på kaffe som noget, der smager bittert efter flere timer på en lunken kande. Tidligere har der været brug for at dulme den grimme smag med mælk, men med de nye gode brygmetoder skal kaffen bare nydes. Ren og sort”.

Vidste du at…?

Kaffe bliver bedst, hvis vandet “koger af” i ca. 45 sekunder, inden det hældes over bønnerne.

Kaffe skal drikkes friskbrygget – efter ca. 30 minutter begynder kaffen at blive bitter.

En nyåbnet pose kaffe skal helst bruges over 1-2 uger.

Rørsukker er bedst som sødemiddel – den karamelagtige smag fremhæver kaffens aroma.

Folk over 70 år drikker mest instantkaffe – 144 kopper om året i snit, mens de 30 til 39-årige kun drikker 107 kopper.

Hver femte kop kaffe der drikkes i Danmark er lavet af instantkaffe.

Det er de 45 til 64 årige med grundskoleuddannelse som eneste uddannelse, der drikker mest kaffe herhjemme.

Kilde: kaffeinfo.dk

Læs også: Historien om kartofler

Tekst  Karen Albertsen