Fabelagtigt til at lave mad på, skønt at få varmen ved, men alt for farligt til at blive ladt i stikken. Ild og bål er en af turens bedste følgesvende, men det er vigtigt at kunne slukke sit bål.

Flammerne kaster sine hastige “arme” mod himlen, og ud til siderne i en vild pardans med den heftige vind. Træet slår gnister mens det vånder sig i knitrende suk, og varmen nærmer sig et punkt hvor det ikke længere er rart at være i nærheden. Deltidsbrandmanden fra brandvæsenet forklarer, hvordan en brandslukker skal bruges: ”Der skal tre ting for at der kan blive ild; 1. En brandbar genstand, 2. varme og 3. ilt, og humlen ved at slukke sit bål, er, at få fjernet èn af de tre bål-ingredienser, så er der nemlig ingen fare på færde.”

Malthe kigger fascineret mod flammerne, mens han med knugende hænder retter brandslukkerens beskedne stråle mod bålet. Sindrigt, men sikkert og målbevidst. Hele tiden gå efter “benene” på flammerne, så begynder det at virke. Ilden forsøger at holde fast, men det bliver sværere og sværere i takt med at vandet spreder sig.

Ilden slikker omkring fødderne på spejderne fra Ræven Trop Skibby, men en af minierne har helt styr på det. Han står med en brandrive og basker flammerne væk, mens flere af hans kammerater er i fuld gang med at redde en mand i flammer. Selvom der kun er tale om en trædukke, så er alvoren til at spore i de små ansigter, og sådan er det også når de får lov til at tømme en pulverslukker mod en eksplosionsagtig brand i en bedaget computer.

Det er i det hele taget super at kunne tænde et bål. Egentlig helt uvurderligt, når vi er på tur i naturen, men lige så vigtigt er det at kunne slukke det igen, og her er ingen kompromiser mulige. Det skal slukkes med respekt for den natur, der omgiver os, og det kan være en god ide, at holde øje når de lokale spejdere inviterer til brandslukningsaften, for her er meget god viden at tage med sig på tur.

Regler for at tænde bål i skoven:

Find ud af om det er tilladt at tænde bål, der hvor du er.

Find ud af om du må samle ved fra skovbunden.

Tænd aldrig bål hvis det blæser meget.

Tænd aldrig bål hvis der er tørt.

Tænd aldrig bål hvis ilden kan brede sig.

Tænd aldrig bål tæt på buske og træer.

Tænd aldrig bål uden en voksen i nærheden.

Sluk altid dit bål, når du er færdig med det.

Sådan slukker du et bål

Et bål skal altid slukkes, når man forlader det. Hæld vand på bålet, og rør i det med en pind. Har du ikke vand ved hånden, kan du sprede bålet. Når det ikke ryger mere, er der ikke flere gløder.

Bål

Husk, at andre også skal bruge bålpladsen. Tag alt affald med, og ryd op på pladsen, så resten af brændet ligger i en pæn bunke.

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig