Mange låner haveredskaber af naboen og hjælper med havearbejde og snerydning, viser ny undersøgelse fra Bolius. Flere vil gøre det i fremtiden, mener eksperter.

River og boremaskiner. Havetraktorer og biler. Bøger og børnetøj.

Vi deler mere og mere med vores naboer. Og vi hjælper i højere grad hinanden med at hente børn og klippe hæk eller holde et ekstra øje med naboens hus, når de er på ferie.

Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har gennemført for Bolius. Her angiver 5 ud af 10 boligejere, at de indimellem låner eller deler noget med naboerne, og at de generelt hjælper hinanden i nabolaget.

LÆS OGSÅ: Gode råd, hvis du vil dele med naboerne

Vi har brug for at låne og dele med hinanden

Flere eksperter bekræfter tendensen over for Bolius’ magasin BEDRE HJEM og forklarer det med, at ’egotrippet’, hvor vi alle skal klare os selv og være individualister, er ved at klinge ud.

– Der er på mange måder opstået et fællesskabs-vakuum i vores samfund. Vi kan ikke længere bare gå hen på kommunekontoret eller posthuset, der er ikke så meget bemanding på biblioteket, og vi handler på nettet i stedet for i fysiske butikker.

– Der er derfor ikke bare et praktisk, men også et stort følelsesmæssigt behov for at låne og dele. Derfor blomstrer tendensen med deleøkonomi op i provinsen og i villakvarterer, hvor der er gode naboskaber, siger Karen Lumholt, direktør i tænketanken Cura til BEDRE HJEM.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd: Sådan får du et godt naboskab som nytilflytter

Ensomt at være uafhængig

Mona Hviid, rådgiver i deleøkonomi og lokal udvikling, forklarer tendensen på denne måde:

– Nu er egotrippet ved at klinge ud. Vi kan mærke, det er ensomt at være uafhængige, og vi søger meningsfulde fællesskaber, som det at dele og hjælpe hinanden i nabolaget kan skabe grundlag for, siger hun til BEDRE HJEM.

naboen

Undersøgelsen er gennemført blandt danskere i alderen 25-74 år fra 14.–20. januar 2016 via internettet med udgangspunkt i YouGov Panelet. Foto: YouGov.

Læs også: Det siger loven om at holde vejfest

Ældre og provinsen deler mest med naboen

Mens nye, store deleøkonomi-tjenester som Airbnb og GoMore især benyttes af yngre og veluddannede i byerne, viser Bolius’ undersøgelse, at det er er boligejere på 60+ i provinsen, som deler mest med naboen, og unge mellem 25 og 39 år i hovedstadsområdet, der deler mindst.

Naboer, der bor i Region Sjælland, Syddanmark og Midtjylland, er de flittigste til at dele og låne, det gør 4 ud af 10. Boligejere i Region Hovedstaden deler derimod mindst, her er det kun hver fjerde, der deler med og låner af naboen.

Lån haveredskaber af naboen, men ikke bilen

Det er især haveredskaber og –maskiner, vi låner til naboen, mens vi er gode til at hjælpe med havearbejde og snerydning. Derimod er der ikke den store lyst til at låne bil eller cykel ud til naboen eller hjælpe med gøre rent og passe børn.

LÆS OGSÅ: Test: Er du en god nabo?

Deletendens vil vokse på Facebook

Den teknologiske udvikling og de sociale medier har gjort det nemmere at lave deleordninger. Bolius’ undersøgelser viser dog, at det endnu kun er ca. hver 10. boligejer, der har Facebook-grupper med deres naboer. Men det vil ændre sig, mener flere.

– Når man først går i gang, er det en god cirkel. På vores vej er det sådan, at vi via en digital, social platform begyndte med at låne værktøj af hinanden. Det har gjort, at vi har lært hinanden meget bedre at kende, og der er meget mere opbakning til sommerfesten og andre fælles arrangementer.

Læs også: 5 fantastiske facader

– Nu taler vi om at holde tøjbytteaftener, og næste skridt er at begynde at dele mere viden og kompetencer. I sidste ende vil der også være tale om omsorg og interesse for hinanden, siger Karen Lumholt.

Naboer kan dele viden med hinanden

Fagekspert i Bolius og antropolog ved Københavns Universitet, Martin Skrydstrup, mener heller ikke, at deleøkonomien stopper her.

– Hvor dele af den – fx at låne hinandens biler – aldrig vil nå til Hellerup, så tror jeg, at en anden del af den ikke-monetære deleøkonomi kan brede sig i alle typer af nabolag, fx udvekslingen af viden. Det kan være viden omkring vedligeholdelse, tilbygninger og forbedringer og have. Så man ikke blot låner hinandens boremaskiner og haveriver, men også låner af hinandens erfaringer, siger han.

LÆS OGSÅ: De 5 værste ting, du kan sige til naboen

Hvad deler/låner du af naboen? Og hvad er din oplevelse af det? Fortæl i kommentar-feltet herunder

Læs hele temaet om deleøkonomi i BEDRE HJEM nr. 3, 2016.

Fakta om undersøgelsen ”Deleøkonomi”

Undersøgelsen er gennemført blandt danskere i alderen 25-74 år fra 14.–20. januar 2016 via internettet med udgangspunkt i YouGov Panelet.

Data er indsamlet, så det udgør et repræsentativt udsnit af den danske befolkning med udgangspunkt i målgruppen, og er vejet på dimensionerne køn, alder og geografi på baggrund af et ideal fra Danmarks Statistik, således at resultaterne er repræsentative for befolkningen i relation til ovenstående målgruppe. Der er gennemført i alt 1.019 interviews.

Læs undersøgelsen Deleøkonomi her

De deler (ikke) med naboen

Boligejeren, der deler mest med naboerne:

  • 60+ år
  • Bor i Region Sjælland
  • Har kort/mellemlang videregående uddannelse
  • Bor i parcelhus/villa.

Boligejeren, der deler mindst med naboerne:

  • 25-39 år
  • Bor i Region Hovedstaden
  • Har ingen videregående uddannelse
  • Bor i lejlighed.

Kilde: ”Deleøkonomi” Undersøgelse blandt boligejere, YouGov for Bolius, 2016

Tekst  Kirsten Marie Juel Jensen, Bolius

Foto  Bolius, Per Morten Abrahamsen