Børnefingre kan snildt lave familiens iste

Fem minutter, te, is-klumper, lidt honning og økologisk lime. Det spædeste forår er også tid for læskende drikke, som alternativ til sodavand.

Grinene flækker ansigter, mens der skæres lime – helst økologisk – og hænderne køles af på de centimeter tykke isklumper, som melodiøst forsvinder i en flok høje glas.

4iste

Traditionelt laver man iste ved at sætte en kande te i køleskab natten over. Problemet er bare, at ifølge teeksperter, så er det en skidt ting. Teens saft går nemlig i forbindelse med ilten i vandet, og så får vi en te, der bliver for mørk og kedelig i farven, og som samtidig også giver en blødere og kedeligere smag.

Borneferie.dk har bedt Jais Lauritsen, fra Chaplon te, om at samle sine børn og lade dem lave en lækker, nem, rimelig sund, læskende og frisk iste, som kan laves af børn på kort tid, og at dømme efter de mange grin, sjove fagter og resultatet, så er det en både smagfuld og sjov måde, at lave sin egen eftermiddags-drik på.

Læs også: Lav Pavlova med børnene

Opskrift på iste:

Først brygges en kande te, hvor teen er doseret dobbelt op i forhold til en normal kande te, og bruger man naturligt sødede teer som fuldmåne te eller Eid Mobarak, så giver den kinesiske plante Tian Cha teen en ren og sødlig smag, så sukker ikke er nødvendig. En helt normal sort te kan også bruges, men så er de fleste børnemunde til en beskeden sødme-forstærker i form af nogle teskefulde sukker eller honning, som hældes i mens teen trækker, for det er svært at søde teen efter den er afkølet.

3iste

Normalt lader man teen trække i tepotten med sukker eller honning – cirka tre teskefulde per kop – og økologisk lime presses ned i teen. Fyld et stort glas med isterninger og hæld den varme te over. På få sekunder er teen helt nedkølet og klar til servering.

Laver man teen på den måde, så får man en helt frisk iste, hvor smagen er frisk og klar og med den flotteste farve.

1iste (2)

Når teen bliver nedkølet så hurtigt, så giver vi teen et chok som løfter de fleste typer te, og smagen bliver endnu klarere end når man serverer den varm.

Smagsmulighederne er enorme, så det er bare om at lade børnene prøve sig frem.

Læs også: Blodige muffins med hjernemasse på toppen

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Foto  Ella Westh