Fem måneder efter at vi puttede havens lækre kirsebær i flaske med vodka, har vi fået den sødeste og bedste kirsebærlikør, som bare venter på ris a la mande og julebord.

Dyb, dyb rubinrød fylder vores kirsebær den tidligere vodkaflaske. Forvandlet gennem fem måneders hygge i kælderen fra smagfulde kirsebær af egen avl til en gennemsød julelikør, som egentlig var planlagt som gaver, men nu snarere bliver julebordets festlige minde om sommeren i haven.

Læs også: Andelår med rødløg og havtorn

Vi har sommeren igennem mæsket os i fuldmodne kirsebær, men en portion af bærrene blev sikret til at lave julens kirsebærlikør af, og nu er den her. Opskriften har stået sin prøve, det smager af hvinende sommersødme, og derfor er den værd at gentage. Du skal bruge:

  • 700 gram overskårne kirsebær – husk at fjerne de rådne og letspiste bær, men gem stenene. Læs nedenfor til hvad
  • 700 gram sukker, gerne rørsukker
  • 1 flaske vodka (70 cl.)
  • Vi bruger også en halv vaniljestang, gennemskåret så kornene kan vendes i sukkeret.

Ingredienserne puttes i en henkogningsglas, mindst 2 liter. Først ned med sukkeret, derefter kirsebærrene, og så vodkaen over. Glasset skal stå et mørk sted, men gerne et sted, hvor du tit kommer forbi, for på den måde kan det gøres til en hyggelig vane, mindst en gang om dagen, lige at ryste glasset indtil sukkeret er helt opløst.

Derefter skal glasset stilles et mørkt sted, minimum i to måneder maksimalt i seks måneder, før kirsebærrene skal sies fra, og likøren hældes gennem et klæde i passende flasker, som enten kan nydes ved julebordet eller gives som små gaver. Når bærrene er filtreret fra, så kan de gemmes og dyppes i mørk chokolade som voksenkonfetti, bruges i kage eller laves til en velsmagende chutney.

Læs også: Koteletter marineret i salviepesto med squash- og grønkålssalat

Stenene skal være essens

Kirsebærstenene knækker vi – en hvidløgspresser er fin til det – for dem skal vi bruge som en fin mandelsmagende essens. De knækkede sten overhældes med tre gange vodka, og så skal glasset rystes hver dag i en uge. Derefter filtreres stenene fra, og så skal essensen lagre i seks måneder. Der vil komme en del bundfald, men efter lagringstiden, så brug en pipette eller et sugerør til at si den klare væske fra bundfaldet.

Af Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk