Børn skal have lov at bestemme når juletræet hentes, bare ikke hele tiden, for det giver dem gode muligheder for at finde smarte løsninger

Sætningerne løber hurtigt løbsk, når årets juletræ skal i hus. Hos os er træet lig med en tur i et stort granområde, der for over 10 år siden var en mild juletræsplantage, men i dag er en vild granplantage, hvor der skal okses og kæmpes for at finde det rigtige træ, få det fældet og ikke mindst hjem.

Hvert år byder derfor på sin utraditionelle løsning. En trillebør er obligatorisk til hjemtransporten, ligeså er økse, som stort set aldrig bruges, lidt guf i lommen og ikke mindst saven.

Et ritual der markerer, at det er ved at blive jul og samtidig en genial anledning til at tage en tur i naturen sammen. De decembermåneder hvor vi har været sneheldige, har kælken suppleret trillebør.

Læs også: Skønne grønne cornflakes-kranse

I år var det Malthes, 9 år, tur til at få sit eget træ, og det dæmpede hans store interesse i at bestemme det store juletræ, og da først han havde skåret sit træ, så skulle der tænkes kreativt, for transporten skulle han selv stå for.

Vupti, spejderdrengen fandt et stykke blåt reb, der selvfølgelig havde taget turen med i hans lomme, og så blev der ellers tænkt i knob og knuder. Fire styks, noget der lignede råbåndsknob, og så var juletræet spændt for et reb og kunne slynges nonchalant om skulderen.

Det er så nemt at blive imponeret, når ens børn finder løsninger, bare giv dem tid og lov.

juletræ

Hvad er et råbåndsknob?

Et lille flat knob, som er let at løse. Du kan bruge det, når du skal binde to stykker tov sammen, som er lige tykke. Hvis de ikke er det, så brug flagknob. Råbåndsknob kan være svært at løse op, hvis der er meget træk på.

Læs også: Lys i haven

Af Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk