Snit en hurtig knage

Skulle juletræet stadig ligge og dase i haven, i kompostbunken eller kommer du forbi en gren, der bare må snittes i, så er knagerækken lige om hjørnet.

Juletræer har det med at blive hængende. Ikke sådan med fod og pynt, men liggende i haven eller i kompostbunken og bare vente. Vente på, at det bliver dets tid til at få en tur på ladet eller traileren på den sidste køretur mod genbrugspladsen, men du kan også lade børnene bruge et stykke af stammen til en knagerække. Stumperne, hvor grene er skåret af, er nemlig gode knager. Flæk et stykke af stammen, snit og puds den til og slut af med at male eller lakere den. Så har du en fin knage. Laver du flere, kan du sætte dem sammen til en knagerække.

snitte3

Man kan dårligt sige pind eller gren til otte-årige Malthe, før han har dolken fremme. Altid i skeden, som han har lært som spejder, men når han får lov, så hygger han sig bravt, og de mange spåner bruger vi til optænding i bålet eller grillen. De kan snildt gemmes i en plastpose, hvis ikke de skal bruges med det samme.

snitte4

At snitte er for de fleste børn, helt ned til tre år, kan man begynde, men det er en god ide, at begynde sin snitte-karriere med en kartoffelskræller. Børn fra fem år kan begynde at snitte med en rigtig kniv.

Sikkerhedsregler for snitning:

Sid altid med spredte ben

Snit altid væk fra dig selv

Hvis nogen går ind foran dig, så stop indtil der er plads igen

Læg kniven i skeden, når du ikke bruger den

Gå IKKE rundt med kniven uden skede

Godt snittetræ

Frisk løvtræ uden for mange knaster eller sidegrene, er det bedste snittetræ. Frisk rønnebærtræ kan barken skrælles af så let som en banan, så det er perfekt til begyndere.

Læs også: Skal barnets bamse vaskes?

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig