Modellervoks forkæler fantasien og giver hænderne mulighed for den ultimative udfoldelse – så vi lærer dig selv at lave en giftfri version af den sjove voks.

Dyrene, planterne og historierne er alle sammen rykket ud i haven, og det er nærmest som at få masseret fantasien, når vi leger med modellervoks. Vi laver den selv, for så ved vi, at voksen er giftfri, og det er ret hyggeligt at hive alle ingredienserne ud på havebordet – så skal der ellers æltes!

Del modellervoksen i portioner, og kom så i gang! Det kræver en vis styrke i fingrene, men også de mindste kan være med, når frugtfarven skal æltes godt ind.

Det giver store smil, når den blegfede modellervoks skifter kulør til hurtig blå eller en Pinnochio-kugle-gul farve, men husk at have plastichandsker på, for ellers har hænderne hurtigt samme farve.

Skulle modellervoksen på et tidspunkt blive for hård, så dup fingrene med vand og ælt den blød igen. Det samme trick kan I bruge, hvis modellervoksen hærder til efter længere tid i køleskabet.

Når morskaben ved farverne er ved at ebbe lidt ud, er det tid til at tage redskaber til hjælp – knive, kageforme, legepaletter eller pensler. Det kan alt sammen bruges til at skabe skæve, skægge og skræksjove gurer og former ud af modellervoksen.

Læs også: Naturen laver vandkunst

Sådan laver du selv din modellervoks

5 dl hvedemel

2 dl fint salt

2 spiseskefulde citronsyre (det skal være citronsyre til at sylte med)

1 teskefuld olivenolie eller madolie

5 dl vand

Rør det hele sammen over sagte ild eller i en gryde på komfuret i cirka fem minutter. Bliv ved med at røre undervejs. Pas på, for det klumper hurtigt!

Tag gryden af varmen, og lad modellervoksen køle et øjeblik.

Massen kan snildt opbevares
i lufttætte glas i op til tre måneder og bruges igen og igen. Man kan også blot putte det i en plasticpose i køleskabet, her kan det holde sig blødt i op til tre måneder, men så er det også ved at være tid til et farveskift.

Blanding af modellervoks

FAKTA OM FARVER

Vi benytter lejligheden til en god snak om farvelære:
 RØD, GUL OG BLÅ kaldes grundfarverne, og dem kan du ikke blande fra andre farver, mens stort set alle andre farver kan blandes fra dem.

Når du blander de tre farver med hinanden, får du farverne LILLA, ORANGE OG GRØN, som kaldes sekundærfarverne.

Rød og blå giver lilla

Rød og gul giver orange

Blå og gul giver

Læs også: Bøllemosen er et besøg værd

Tekst  Martin Hoffman Kønig

Foto  Majbritt Andersen, Borneferie.dk

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.