Sensommeren er oplagt til at tage ungerne med i haven eller naturen for at finde bær til fælles fremstilling af Pavlova.

Er det hindbær eller brombær, der er sorte? Otte-årige Malthe kan til tider blive helt i tvivl, for sensommeren er fyldt med bær, og ’søskende-bær’ som hindbær og brombær kan sagtens forveksles.

Turen til det uigennemtrængelige tornekrater dog en glimrende anledning til at lære ham at kende forskel på den danske sensommers udvalg af bær. Og til at få forklaret, at brombær følger sommeren: først er de grønne, så varmes de røde, og til sidst, i september – og nogle gange først hen i oktober – bliver de lækkert violetsorte og i høj grad spisbare.

Læs også: Æbler og hindbær krydret med kage

Har man ikke selv en brombærbusk i haven, er det en god ide at finde sit helt eget yndlings-plukkested i skovbryn og krat på frugtbar lerbund – gå efter et sted med tilstrækkeligt med lys, for eksempel i egeskove eller skovlysninger.

Når det er lykkedes jer i fællesskab at samle nok af de syrligt-søde bær, så sæt kursen hjemad mod køkkenet. For selvom brombær i sig selv er smækfyldte med vitaminer og garvestoffer, og der måske på forunderlig vis forsvinder en del bær på vejen hjem, så kan de små godbidder trylles om til både yderligere samvær, mere læring – og ikke mindst dessert!

Prøv eksempelvis denne lækre og dekorative kyskagebund af marengs, som de fleste børn vil elske at få lov at lave og spise – den hedder Pavlova og har eksisteret siden 1920’erne, hvor den blev opkaldt efter den russiske balletdanserinde Anna Pavlova.

Læs også: Skumfiduser på havebål

Det skal du bruge:

• 4 æggehvider

• 200 g. sukker

• ¼ tsk salt

• 1 tsk eddike

• Vaniljeis eller fløde (til flødeskum)

• Brombær og/eller andre bær

Brombær

Sådan gør du:

1. Forvarm ovnen til 120 grader.

2. Pisk æggehviderne helt hvide, så de ligner skum.

3. Drys sukker og en anelse salt i lidt ad gangen, mens der piskes videre.

4. Tilsæt eddike – det gør dejen nemmereat forme og lege med, til massen er blank og klar.

5. Sæt massen på bagepapir med en ske – som hjælp kan et af børnene tegne nogle cirkler på papiret, så der er noget at forme efter.

6. Stil pladen midt i ovnen og lad kagen bage i ca. fem kvarter. Husk, at ovnlågen ikke må åbnes!!

7. Læg flødeskum eller rørt vaniljeis oven på kagen og pynt med bærrene.

Læs også: Geocatch – legen der altid er ved hånden

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Foto  Majbritt Andersen