Et stenalderbål, et par kagedåser og en klump ler er alt, I skal bruge for at hygge jer med perleproduktion i haven.

Vi finder tørt kvas under grantræet, kløver trækævlerne og lægger dem sirligt, så de er klar til at skabe det bål, vi skal bruge til dagens aktivitet. I dag skal vi nemlig lege med brændt ler og lave de flotteste lerperler.

Vi har valgt den lette løsning og købt almindeligt dekorationsler fra blomster­ afdelingen i det lokale byggemarked i stedet for at finde det i naturen. Det kan man ellers godt, hvis man graver dybt, så man kan få fat i den fedeste fede muldjord.

I byggemarkedet fik vi også lov at tage noget savsmuld fra en bunke i trælast­ afdelingen. Ellers havde vi bare brugt noget savsmuld og hø fra hamsterburet eller nogle helt tørre blade fundet i naturen.

Først triller vi lerkuglerne på størrelse med en pebernød. Så stikker vi en lille pind igennem hver kugle. En tændstik kan også bruges, hvis man ønsker ensartede huller. Fidusen er, at pinden forkuller under brændingen, og så er der et fint hul tilbage.

Læs også: Mahmya øen ved Hurghada i Egypten

Pinden er derudover god at holde på, når man vil forme og dekorere perlen. Og det er her, fantasien rigtig kommer i spil. Vi laver lange, korte, runde og snoede perler. Med og uden mønstre, herunder aftryk af fx sneglehuse og muslingeskaller.

Vi fylder kagedåsen ca. 1/3 op med savsmuld og lægger perlerne i – perlerne må endelig ikke røre ved hinanden! Vi lægger låget på og stiller dåsen forsigtigt ind i bålet, hvor der er gjort plads til den. Det er en voksenopgave, det ved alle om bålet.

Vi lægger nogle gode store glødestyk­ ker rundt om dåsen, så den får god varme, det er fint – der behøver ikke at være store flammer i bålet. Og så er det bare at vente.

Gryde på bål

Så er det jeres tur!

Får I lyst til at lave jeres egne perler på havebål, er det bare at kaste jer ud i det. De runde perler holder sig som regel hele under brændingen. I kan også sagtens lave flade ’amuletter’ med runetegn eller mønster på, så skal I bare være indstillet på, at nogle af dem kan knække undervejs.

Har I god tid, kan I lave perler og lerting den ene dag og brænde dem den næste. Så har I også mulighed for at gøre perlerne helt glatte og blanke ved at glitte dem med bagsiden af en teske, når de er blevet helt tørre.

Når brændingen sker i kagedåsen, uden ilt, vil perlerne blive helt sorte. Savsmuld, hø eller de tørre blade vil brænde og være forkullede, når I åbner dåsen. Hvor længe de skal stå i bålet afhænger af, hvor store perlerne er. Prøv med 20­-30 minutter, tjek hvordan de ser ud, og stil dåsen ind i bålet igen, hvis de ikke er blevet helt sorte.

Både kagedåsen og lerperlerne bliver MEGET varme, så brug nogle gode redskaber og tag grydelappehandsker på.

Når perlerne er færdige, tager I dem op af dåsen med en tang og lægger dem til afkøling et sted, hvor små fingre eller tæer ikke kan nå dem. Når de er afkølede, kan I puste asken af og eventuelt børste dem rene med en pensel eller anden blød børste.

Det er ikke nødvendigt, men I kan også gnide voks på perlerne, så får de en blank overflade. Og så er de ellers klar til at sætte på fx en lædersnor til halskæder, armbånd, nøgleringe eller hvad man nu lyster.

Læs også: Bålslik af æbler fra haven

Gryde på bål med perler

Det skal I bruge:

  • Dekorationsler eller ler fra naturen.
  • Et par gamle kagedåser.
  • Redskaber til at lave mønstre i leret med. · Savsmuld, hø eller tørre blade.
  • Grydelappehandsker.

Sådan bygger du et hurtigt havebål op

  1. Start med små,
tørre kviste og spåner eller lidt avispapir –
eller en blanding.
  2. Placer det midt i bålstedet, så det
ligner en lille pyramide. Læg spånerne/ avispapiret nederst.
  3. Sæt ild til.
  4. Vent til flammerne
har fat i træet, og læg nogle større stykker
træ på. Fortsæt sådan, 
til den ønskede bål- størrelse er nået.
  5. Når ilden har godt fat, kan I vælte pyramiden med et stykke brænde.
I skal være indstillet på, at der skal pustes en 
del til ilden undervejs.

Læs også: Iste til hele familien

Tekst  Martin Hoffmann Kønig

Foto  Majbritt Andersen, Borneferie.dk