Melby Overdrev er som en åben historiebog

En weekend på Melby Overdrev er intensiv og sjov historieundervisning

De små perler behøver sjældent være mere end en cykeltur væk, det er bare om at komme afsted, og skov, lyng, hede og strand er nogle af de bedste steder at lege weekend.

Cyklens forhjul borer sig ned i sandet, det svirper, slår sig og så får det fat igen. Birketræets grene danser i den milde vind og foran os åbner landskabet sig. Vi cykler langs Melby Overdrev ved Liseleje, og naturen er helt speciel. I skoven har storme lagt en stor bunke træer som spændende og udfordrende klatretræer, og det er et eventyr i sig selv at skulle finde en farbar vej rundt i det sandede område, hvor havets susen anes i det knap så fjerne. Træerne er krogede og forvredne og en forsmag på de flere hundrede år gamle fyrretræer, som vi møder i Troldeskoven tættere på Tisvilde.

Læs også: Skoven er et mylder af sjov

 

Et skilt advarer mod ammunition, der kan være livsfarligt, og så langt øjet rækker slynger lyngen sig til den sandede jord, smukkest til august, hvor det hele blomstrer som et enormt lilla lyngtæppe, men spændende hele året. Vi er på Sjællands største hedeområde, Melby Overdrev, et af de i særklasse mest særprægede naturområder i Nordsjælland.

Svampe på Melby overdrev

Igennem mere end 100 år militært skydeterræn, men i dag en helt særlig naturoplevelse, hvor det er nemt at lade fantasien tage over mens man løber i de bevoksede flyvesandklitter. I skovbrynet kan man lege tagfat, gemme sig i de tentakelformede lyngplanter og forestille sig små dyr og bittesmå fantasivæsener, der bor i landsbyer af spiselige svampe, o i den store hede kan man finde bakkegøgeliljer, gøgeurt, fugle som hedelærke, natravn, markpiber og ikke at glemme de 34 rødlistede sommerfuglearter. Det er en ren zoologisk have, hvis bare man ser og lytter efter.

Og så er der det med historien, for området er som at køre i en åben historiebog, når man tænker over, at det var her, at bønderne i 1700-tallet lod deres kvæg græsse, og det gav den i forvejen sparsomme vækst i området svære betingelser. Til sidst fulgte sandflugten, der først bekæmpet mange år senere da Johan Röhl byggede mange kilometer sandgærder, plantede sandhavre og kørte ler, græstørv og tang ud, så planterne kunne spire.

Læs også: Kan du huske alle de her påsketraditioner?

Skoven ved Melby Overdrev

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk