Nu kan du fylde posen med valnødder

Septemer og oktober er ideelle måneder til en af de sjoveste og sundeste jagter for både børn og voksne – men husk en dekoreret kæp.

Dump, dump, dump. Jagt kan man vel dårligt kalde det, når det jagede falder ned for fødderne for en. De store smukke valnøddetræer er nogle af de bedste leverandører af sundhedskost fra naturen, og vi elsker dem.

Men når virkeligheden er, at vores yndlings valnøddetræ er for alle, så kommer jagtinstinktet alligevel på mission.

Valnøddeelskere

Når det blæser en smule springer vi i gummistøvler, små uskønne plasthandsker, en pose og så vores ”våben.”  En 155 cm. høj vandrekæp, som Malthe selvfølgelig selv har dekoreret med talismanlignende mønstre og snittede jagttegn.

Men det gør alle de andre valnøddeelskere også, altså alt det med undtagelse af kæppen, så enten skal vi op før naboen får øjne eller også skal vi erkende, at der skal andre metoder til for at få valnødder nok til hele familien.

Der er syn for sagen i den sjove nød, for den ligner jo den hjerne, som den er så god for, og når først den yderste hinde over nøddens kerne er stribbet, så er der ikke meget der slår en friskhentet valnød i velsmag.

Læs også: Lise Nørgaard om livet og om god smag

Mindst syv om dagen

Litteraturen anbefaler, at man tørrer sine valnødder i 25 – 30 grader et par døgn eller graver dem ned i haven, for så kan de holde sig sprøde indtil foråret. Men det bliver niksen-biksen hos os, for her bliver de spist så snart de er ”nedlagt,” som snack eller herlig supplement til morgen- eller aftensmad.

Valnødder er en sundhedsbombe med maks gas på de sunde antioxidanter, og her slår de stort set alle andre medlemmer af nøddefamilien. De klogeste nøddekendere er klare i spyttet. Mindst syv valnødder om dagen giver en sundhedsbedring, der er værd at skrive om, og i det hele taget bør de hjerneformede nødder være en del af enhver sund kost.

Posen fuld af yndlingsnødder

Tilbage til jagten og for lige at komme et par skrækhistorier i forvejen. For selvfølgelig skal vi IKKE bruge vores kombinerede vandre- og  valnøddekæp til at jage konkurrenter væk, men når vi i lang tid har gået under træet, og er blevet enige med konkurrenterne om, at det er tid at gå hjem, for der kommer vist ikke flere nødder dumpende af sig selv, så er vi klar.

Med et par skridt lader vi som om vi går hjem, vender, leder efter en imaginær nød på jorden og storker afsted til træets bund.

Malthe tager sigte og kæppen kastes som et spyd mod det store træs nøddespækkede grene. Med usvigelig sikkerhed falder der nødder med kæppen ned til jorden, og vi kan krone vores jagt med en solid posefuld yndlingsnødder. 

 

Tekst  Martin Hoffmann Kønig

Foto  Martin Hoffmann Kønig

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.