Vejret arter sig, solen står højere end længe og det er tid til at få luftet familiens vandresko. I Hornsherred finder du en af de virkelige perler.

32 meter over havet troner de stejle fredede og græsbevoksede skrænter, fårestier, der er små terrassestier på istidsskabte skrænter. Stierne giver eksotiske udkigsposter og køerne kigger dovent mens de tygger sig gennem eftermiddagsslikket.

Ejby Ådal

Benene syrer mens vi bevæger os op, så ned og så langs de stenede stier. Under os danser solen i Isefjordens stille vand. Vi er på en tidsrejse 16.000 år tilbage i tiden, dengang hvor de sidste ismasser smeltede bort fra Sjælland. Dengang, hvor sten, grus, sand og ler forvandledes til et enestående naturlandskab, og smeltevand nærmest slikkede naturen til forvredne og forunderlige vandløb.

Hornsherred

Læs også: Gnasker gerne spæk som snack

Ejby Ådal i Hornsherred

Vi er ved Ejby Ådal, i Hornsherred, og selvom sommeren stadig kun skimtes i det fjerne, så er det her, at hele familien kan opleve noget af det fremmeste naturen kan byde på. En tidlig eftermiddag er det bedste tidspunkt, for her har man de smalle stier og hele det alpelignende landskab, der præsenterer istidens massive formåen, næsten for sig selv.

Det er også her, at blomsterinteresserede familiemedlemmer vil finde glæde, når de genkender nikkende kobjælder og blodrøde storkenæb, for blot at nævne de mest spektakulære blomsterfund i det, der kaldes en af de fineste botaniske lokaliteter.

Man skal køre gennem sommerhusområdet Kyndeløse Sydmark, før denne enestående naturperle tårner frem med udsigt til Dragerup Skov og Isefjorden. Baustastenen Troldbykællingen, er et af de mange særegne steder, og går man ad stien mod stenstranden, så er der gode muligheder for at opleve fremspringende kildevand, der farver strandens sten rustfarvede af okker.

En plastpose fyldt med indsamlede øldåser, en henlagt robåd og en uendelig lang trætrappe vidner om, at det også er et område med liv og boliger, men man mærker det næsten ikke. Der er fabelagtige steder, at bygge stenhøje, krybe i skjul eller bare få sved på panden på den allerbedste måde.

Solnedgang over Hornsherred

Sådan finder du frem

Ejby Ådal er privatejet, men med offentlig adgang fra Sydmarksvej og Kyndeløse Strandvej, hvor der også er parkeringsmuligheder.

Af Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Læs også: Hjemmesnittede kastespyd er godt for instinktet

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.