Pas på med brok, når naboen støjer

Larmer naboen for meget, bliver problemet sjældnere og sjældnere løst med en rolig og afklarende samtale. Derimod vælger vi i højere grad at klage ad officiel vej via grundejerforeningen, beboerforeningen eller udlejer.

Læs også: Skal jeg erstatte naboens buske og træer?

Og det er ærgerligt. For den fremgangsmåde kan næsten kun være konfliktoptrappende, mener Helene Toxværd, landsformand i Lejernes LO.

– Der er sket en tydelig ændring i den måde, vi omgås hinanden på. Vi er generelt blevet mindre tolerante og meget hurtigere på aftrækkeren, når det handler om at klage, siger Helene Toxværd til Bolius’ boligmagasin BEDRE HJEM.

LÆS OGSÅ: De 5 værste ting, du kan sige til naboen

Halvdelen af danskerne generes af støjende naboer

56 procent af danskerne oplever naboen som en støjkilde, de føler sig generet af – nogle dagligt, andre flere gange ugentligt. Og hver fjerde savner stilhed i løbet af et almindeligt døgn, viser tal fra Coop Analyse.

Helene Toxværd understreger, at man selvfølgelig skal følge ordensreglementet, hvor man bor. Man kan også godt føre logbog over, hvornår naboen ikke overholder det, men hun maner til eftertanke.

Tænk dig godt om. For der kan virkelig gå hårdknude i konflikten, og så er det for sent med en kop kaffe og en god snak, mener hun.

LÆS OGSÅ: Hvor meget må naboen larme, når han bygger om og til?

Vis god nabostil

Landinspektør og fagekspert i Bolius, Kristian Baatrup, har mange års erfaring med nabokonflikter, som ikke så sjældent handler om støj. Han mener, at danskerne er opdraget til “at vi vil ikke finde os i noget”.

Læs også: Snak dig ud af skyggen fra naboens træer

– Men hvis dit mål er fred og ro, så er den krævementalitet og aggressive fremtoning langt fra vejen frem. For ligesom med kærlighed er fred, ro og et godt naboskab ikke noget, du kan kræve, men kun noget, du kan stræbe mod og gøre dig fortjent til, siger Kristian Baatrup.

LÆS OGSÅ: Må naboens hund hyle i haven?

Vær høflig mod din nabo

Han har på et tidspunkt været nødt til at råde en boligejer, der klagede over nabostøj, til at søge hjælp hos en psykolog.

– Du har faktisk ikke klagePLIGT. Kunne det måske være klogt lige at trække vejret en ekstra gang, inden du starter en decideret eller potentiel nabokonflikt? For viser du lidt overraskende albuerum, så kommer det måske mange gange retur en dag, du har brug for det samme – eller måske ligefrem din nabos hjælp – eller hans venners eller netværks hjælp.

Læs også: Vores skelpæl er forsvundet – hvad gør vi?

– Så investér hellere i din nabo på en god måde. Vis overskud, og spørg, om det er okay, du slår græs nu – også selvom du egentlig ikke behøver spørge om lov. Hensyn og høflighed reagerer alle positivt på, det er god nabostil – og det er smart nabo-knowhow, mener Kristian Baatrup.

LÆS OGSÅ: 10 gode råd: Sådan undgår du en nabokonflikt