Portvin der er lige så kendt som Ronaldo

Tawny,  Ruby, LBV og Colheita. Portvin har sine koder, men drikken med de søde ”gardiner” er nørdernes paradis.

– og kvaliteten er i top, hvis man vil betale.

I håndvasken står en krystalkaraffel fyldt med delikat Tawny portvin fra 1957, men på de fyldte hylder i Vintageportvins  lille showroom i Nærum er årstal noget, der tales om.

1905, 1940, 1970, 1980. Så meget mere end tal, det er historier og det er fortællinger om, hvordan vejr, vind og vinpriser kan gøre forskellen på en middelmådig og en fremragende årgangsportvin, og historien står side om side på hylderne.

Læs også: Vinstok i drivhus med fødderne udendørs

 

Verdenshistorie fra auktion i England

Firmaets ene ejer, Jens-Peder Wenzel Pedersen, løfter forsigtigt låget på en trækasse, og en flaske titter folieret op med støvede og slidte kanter. Ai Danil Pinot Gris, The Massandra Collection, årgang 1940, er navnet.  Vi taler verdenshistorie, hentet på auktion i England.  I hænderne står han med zar Golitzins portvin, med zarens personlige segl.

Ja, flasken koster over 4.000 kroner, men så får man, udover en luksusdrik, siger han, også historiens vingesus og fornemmelsen af, at være med på flugt fra nazisterne med zarens vinkælder på Krim halvøen.

En portvin, der efter den kommunistiske magtovertagelse faldt i hænderne på en særdeles vinglad Stalin, som tog sit helt personlige hævntogt mod Zarens dekadente livsstil, ved at drikke store mængder af den helt særlige portvin.

Vintage portvin

Ikke kun for ældre mænd

Og  til dem, der tror, at Portugalvinen kun er for ældre mænd med hang til søde klistrede drikke, så er det værd at kaste et blik på den engelske fodboldklub Leicesters 29-årige angriber, Jamie Vardy, der bruger de sene aftentimer før  kampdag på at drikke en halv drikkedunk med portvin.

Angiveligt kan han sidde foran fjernsynet og sippe portvinen i sig. Det smager som Ribena har han udtalt, og så hjælper det ham til at koble af. Ifølge Vardy er det hemmeligheden bag en god nats søvn før en vigtig kamp.

Læs også: Vi mødte en ægte fodboldfan på ferien i Madeira

Det er “bare” rødvin

Portvin kommer fra Douro-floden i det nordlige Portugal, og inderst inde er det det ”bare” rødvin, der efter kort gæring får tilsat en smagsneutral brændevin. Gæringen stoppes, men restsukkeret bevares, og derfor er grundportvin skabt sød og hed med 19-20 procent alkohol.

Troels Østergaard Wenzel ejer sammen med sin bror Vintageportvin og han taler sig hurtigt varm, når han deler ud af sin store viden om portvin.

Han kunne sikkert leve af det, Der bliver drukket langt mere portvin, end der er på lagrene. Efterspørgslen efter drikkemoden årgangsportvin er enorm  og prisen skyhøj, men han vil ikke. Han er advokat og portvinen er en passion, han deler med familien, og det er ikke svært at slå viden af ham.

Nørdernes paradis

–        Portvin laves i et ekstremt mikroklima. Det er så vildt, at temperaturen kan springe fra 37 grader  i et ørkenlignende område et sted til 20 grader og frodighed et andet. Portvin er ikke bare portvin, det er nørdernes paradis, hvor man skal vide præcis , hvor portvinen kommer fra, og hvilken blanding der er tale om, for det betyder noget for vinens kompleksitet,  siger han og fortsætter: Vi gik ind i en niche med drikkemoden årgangsportvin, og den var vild, og den er kun blevet vildere, for portvin er blevet det nye sort.

Brødrene køber portvin på auktioner, – mest i England, hvor de også har et lager. Og så har det lille firma fra Nærum fået sig et navn, så internationale portvinssælgere kommer af sig selv, når de har fået fingrene i årgangsportvin, men helst i hele kasser, for så ved man, hvordan det har været opbevaret.

Læs også: Beskæring af vindruer om vinteren

Viden om Portvin

Der findes seks forskellige typer af Portvin:

White, der er fremstillet af udvalgte hvide druer. Her er typisk tale om en enkel og prisbillig blanding af forskellige årgange.

Ruby, der er den mest kendte og grundlæggende portvinstype. Den er fremstillet af en blanding af forskellige røde druesorter og er en blanding af flere årgange.

Tawny er en rubinfarvet Portvin som har lagret i flere år på små egetræsfade. Hvis en Tawny står anført som værende ”10 år” eller ”20 år”, skal det forstås som et gennemsnit af de årgange der indgår i blandingen. Dvs. en 20 års Tawny kan som eksempel indeholde noget vin der er 18 år gammelt og noget der er 22 år gammelt. En Tawny er ofte sød.

Colheita er en Tawny som udelukkende indeholder vin fra en årgang.

Late Bottled Vintage (LBV) er en drikkeklar årgangsportvin, der ikke er beregnet til yderligere lagring. Den er blevet udviklet specielt til restaurationsbranchen, for at tilbyde den en vintage Portvin, som kan holde et stykke tid efter åbning. Man kan således forvente, at den kan holde sin smag i op til en måned efter åbning.

Vintage er den fineste portvinstype. Der må kun anvendes druer fra en årgang og den bliver kun fremstillet i de bedste høstår. Denne vin lagres først på egetræsfade og derefter på flaske. En Vintage Portvin skal typisk være mellem 10 og 30 år gammel før den topper.

Se mere på Vintageportvin.dk

Læs også: Økologisk kød af ustressede dyr smager bedst

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk