Den danske vinter byder som regel på snevejr, og som bolig- eller virksomhedsejer er du forpligtet til at rydde og salte på din grund. Men hvilke regler gælder der egentlig? Få svaret herunder.

Vinter betyder, at det er tid til at finde sneskovlen og vejsaltet frem fra gemmerne. Som boligejer og virksomhedsejer er du nemlig ifølge loven forpligtet til at følge en række regler for snerydning. Ellers risikerer du, at skulle betale en bøde eller i værste fald en erstatning, hvis nogen kommer til skade på din grund.

Reglerne er indrettet sådan, at alle grundejere skal rydde sne på fortove og trapper, som grænser op til offentlig vej snarest efter sneen er faldet. Det vil sige, at områderne skal være ryddet for sne og saltet mellem klokken syv og klokken 22 mandag til lørdag. Om søndagen kan du sove en time længere, for her skal der være ryddet mellem klokken otte og klokken 22” siger arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen

Læs også: QUIZ: Har du styr på dine pligter ved sne og frost?

Reglerne for snerydning for virksomheder er en del skrappere end dem, der gælder for privatpersoner. Ifølge loven er arbejdsgiveren forpligtet til at rydde sne og salte, så de ansatte kan færdes sikkert på de steder, som de bruger i forbindelse med deres arbejde.

Reglen for virksomheder gælder uanset, hvornår medarbejderne møder og går hjem. Arbejdsgiverne kan være erstatningsansvarlige, hvis det viser sig, at en medarbejder er kommet til skade, fordi der ikke har været ryddet for sne eller saltet. Derfor er det vigtigt, at man holder ekstra øje med vejrudsigten i vintermånederne, så snevejret ikke kommer bag på en” siger Mette Møller Nielsen.

Læs også: Hver anden deler med naboen

Tekst  Dansk Byggeri

Foto  Henrik Bæk