Sådan undgår du at blive snydt på Black Friday

Black Friday er lige om hjørnet. Se her, hvad du skal være opmærksom på, inden du går på tilbudsjagt – og hvor du står, hvis du fortryder dine køb.

Fredag den 29. november går landets butikker i sort både online og offline med særlige tilbud, der lover store besparelser til årets Black Friday. Men tilbuddene er ikke nødvendigvis så gode, som de giver sig ud for at være.

De lokkende priser kan derfor let få dig til at foretage køb, som du fortryder dagen efter – og det kan vise sig at være en god taktik for virksomhederne.

En undersøgelse fra Europa-Kommissionen viser nemlig, at kun cirka 55% af danskerne kender til deres forbrugerrettigheder.

Derfor giver Forbrugerrådet Tænk og Forbruger Europa tre gode råd til, hvordan du som forbruger undgår at blive snydt, når du deltager i Black Friday-festen – og hvad du skal gøre, hvis du føler dig uretfærdigt behandlet.

Se med her.

1. Gør dit forarbejde og tjek prisen

Først og fremmest er det en god idé at gøre lidt forarbejde, inden du slår dig løs til Black Friday.  De gode tilbud til Black Friday er nemlig ikke nødvendigvis så gode, som de giver sig ud for at være. I forbindelse med tidligere års Black Friday har flere medier gjort opmærksom på, at butikker kan finde på at sætte priserne op før udsalget, så det ligner, at varen er sat ned til Black Friday. 

Derfor opfordrer Lars Arent, som er leder af Forbruger Europa, dig til at bruge en søgemaskine som fx PriceRunner til at tjekke prisens historik. 

– Gør dit forarbejde. Bare fordi noget er anført som tilbud, er det ikke det samme som, at det rent faktisk er en god handel. Tjek priserne på produktet, inden du finder dankortet frem, råder han og uddyber: 

– Tjek op på de fantastiske tilbud. Er Black Friday-rabatten virkeligt så stor, som sælgeren påstår? Eller er førprisen skruet op? Lav en søgning på varen for at dobbelttjekke varens normale pris.

2. Kend din retur- og reklamationsret

Han fortæller, at det samtidig kan betale sig at undersøge, hvad du har ret til at returnere og reklamere, når du køber en vare på tilbud til Black Friday.  

– Tjek vilkårene for at sende varer retur, som du ikke vil beholde. Handler du hos en netbutik, som sælger til forbrugere i EU, kan du gå ud fra, at du har i hvert fald 14 dages fortrydelsesret på næsten alle typer af varer. Men du skal vide, at det som udgangspunkt er dig selv, der betaler for fragten tilbage, hvis du har fortrudt,” fortæller Lars Arent.

Når det kommer til fysiske butikker, er der dog ingen lovbestemt fortrydelsesret. Derfor anbefaler han, at du spørger ind til butikkens egen returpolitik før et køb. Inden du deltager i tilbudsfesten, anbefaler han også, at du er opmærksom på reklamationsretten, der giver køber ret til at klage over et produkt i op til to år efter købet.  

– Når man køber en vare på tilbud, som efterfølgende går i stykker, gælder reklamationsretten stadig – også selvom produktet er købt til Black Friday. Men man skal være opmærksom på, hvis der er tale om en demovare eller lignende, hvor man på forhånd er gjort opmærksom på en mangel ved et produkt. Så kan man som udgangspunkt ikke klage over det efterfølgende.

Læs også: Gode tips, hvis du er plaget af støj haven

3. Shop online i Europa

Når først Black Friday er skudt i gang, får mange forbrugere også travlt med at handle på nettet – og her kan det være en fordel at købe fra europæiske butikker, da EU er garant for en lang række forbrugerrettigheder. 

Det betyder, at du er bedre beskyttet, når du køber varer inden for EU, end hvis du køber varer uden for EU. Derfor anbefaler Lars Arent, at du tjekker sælgers adresse, og hvor varen bliver sendt fra, inden du laver et køb online til Black Friday:

– Det kan gøre en stor forskel for dig som forbruger, hvis noget går galt, forklarer han. 

– Hvis der er problemer, er det vores erfaring, at der er bedre muligheder for at få hjælp og løse problemerne, når sælgeren hører til i et EU-land i modsætning til for eksempel Kina eller USA. Man kan for eksempel oprette en sag hos Forbruger Europa og få gratis juridisk hjælp og klagesagsbehandling.

Få et overblik over dine rettigheder, når du handler i Europa her.

Læs også: Myginds family house

 

Tekst  Nanna Danborg-Aamand

Foto  Getty Images