Sådan undgår du, at skraldespanden lugter i sommervarmen

Mange varme sommerdage kan give en stinkende, udendørs affaldsbeholder med maddiker og fluer i. Læs, hvad du kan gøre for at mindske lugt fra din affaldsbeholder.

Mange varme sommerdage i træk kan give afskyeligt, lugtende udendørs affaldsbeholdere samt et eldorado af bananfluer, spyfluer og maddiker.

Især kan de borgere, der kun får hentet husholdningsaffald hver 14. dag, blive generet af lugt, når varmen lægger sig over det danske sommerland.

Læs også: En søndag på genbrugsstationen

Hvorfor lugter affaldet?

Din affaldsbeholder kan lugte, når det er varmt, fordi høje temperaturer fremskynder forrådnelsesprocessen af madaffaldet – den nedbrydning, bakterier og mikroorganismer foretager af organisk materiale, dvs. planter, kød og fisk.

LÆS OGSÅ: Er det lovligt at efterlade hundelort på fortovet?

Hvordan mindsker du dårlig lugt fra affaldsbeholderen?

 • Dryp madaffaldet godt af, inden du smider det ud, da væsken herfra både lugter og tiltrækker fluer.
 • Sørg for, at din skraldepose er helt tæt, før du lægger den i din affaldsbeholder/skraldesæk udenfor.
 • Luk madaffaldsposen med dobbelt knude og undgå at overfylde posen. Smid hellere flere mindre fyldte skraldeposer ud end færre fyldte.
 • Undgå, at skraldeposen går i stykker ved at lægge den forsigtigt i affaldsbeholderen frem for at smide den. På den måde sikrer du bedre, at affaldet ikke løber ud i affaldsbeholderen/affaldsposen. Put evt. affaldsposen til det organiske affald ind i en anden skraldepose af samme slags.
 • Placér din udendørs affaldsbeholder i skygge.
 • Luk låget på beholderen ordentligt.
 • Rengør løbende din affaldsbeholder med vand og sæbe fx ved at lægge den ned og spule den med haveslangen. Det kan forebygge lugt og maddiker. Du kan også bruge husholdningssprit eller Rodalon, der hver især er effektive bakteriedræbere. Men undlad at bruge klorin, da det er miljøskadeligt.

LÆS OGSÅ: Hvad gør du, hvis du har ekstra affald?

Hvordan undgår du fluer og maddiker i skraldespanden?

Dryp dit affald godt af, bind en tæt knude på affaldsposen og luk låget på affaldscontaineren. Der kommer kun fluer og fluelarver – maddiker – i din skraldspand, hvis de kan finde føde og husly.

LÆS OGSÅ: Må du tage ting, der er stillet til storskrald?

Gør sådan, hvis der er kommet maddiker i skraldespande

 • Tøm affaldsbeholderen og hæld et par liter kogende vand ned langs siderne for at fjerne fluelarver og fastgroet materiale, og luk låget til. Hæld vandet ud, når det er kølet af og gentag evt. et par gange måske med lidt sæbe i.
 • Brug ikke gift. Da maddiker ikke er farlige, skal du aldrig bruge sprøjtegifte til at bekæmpe dem med.
 • Forbehandl affaldsbeholderen. Hvis du er særligt plaget af fluer, kan du forbehandle din affaldsbeholder med et fluemiddel, som sprayes på ved beholderens åbning – der hvor spyfluerne forventes at sætte sig – og på relevante flader inde i beholderen, hvor du evt. før har set æg og fluelarver.
 • Miljørigtige fluemidler. På internettet kan du finde råd til mere miljørigtige alternativer til de fluemidler, man kan købe i butikkerne, som fx eddike, hjortetakssalt, tea tree-olie og en blanding af hvidløg og citron. Fælles for dem alle er, at de opløses i vand og sprayes på de udsatte steder. Men du må selv google dig frem til, hvordan du mere konkret laver disse midler. Der er ikke umiddelbart dokumentation for deres virkning.
 • Naturmidlet FlyBlock , der er en duftblok med æteriske olier, kan ifølge egen hjemmeside både forhindre en grim lugt og forebygge ”en invasion af fluer, mider og insekter” i affaldsbeholderen. Ifølge FlyBlock er midlet blevet testet hos mere end 20.000 forbrugere. Odense Kommune tilbyder midlet gratis til alle husstande i de tre sommermåneder.

LÆS OGSÅ: Sådan håndterer du byggeaffald

Er strøelse i affaldsbeholderen en god idé?

Selvom nogle har haft succes med at mindske lugtgener og fluer fra affaldsbeholderen ved at hælde strøelse som fx savsmuld over affaldsposerne, skal du være opmærksom på, at strøelse kan give problemer ved tømningen af beholderen, da den vil klumpe og klistre til bund og sider.

Strøelse i bunden af beholderen kan måske opsuge udsivende safter fra skraldeposerne. Men hvis der stadig er gode betingelser for, at fluer kan formere sig i madaffaldet, vil årsagen til maddike-problemet ikke blive løst.

LÆS OGSÅ: Fakta om affald

Godt at vide om maddiker

 • Maddiker – eller fluelarver – er ikke farlige 
 • Æggene bliver til larver på et døgn og efter ti dage til spyfluer 
 • En fugtig og varm skraldespand (mellem 25 og 40 grader) med adgang til kød- eller fiskeaffald giver ideelle levevilkår for fluelarver.

Kilde: Hillerød Forsyning

Læs også: En søndag på genbrugsstationen