Skovbundens farligste dyr er forårsdoven

Det er slet ikke ufarligt at bevæge sig ud i den danske forårsskov. Men ser du dig godt for, er der gode muligheder for at opleve nogle af Danmarks farligste dyr helt tæt på.

Når træer suser med op til 200 års erfaring, så lytter man. Sådan er det i Troldeskoven ved Tisvilde Hegn i Nordsjælland. Her bøjer de tussegamle fyrretræer sig krampagtigt over den mosede skovbund.

Vinden hvisler i spæde blade og solens stråler glider legende over de riflede barkstykker, der vrider sig løs fra vindforkrøblede træstammer.

Få meter fra vores forsigtige skridt gennem skovbunden kan vi høre de cyklende og vandrende, men vi er på ekspedition, så vi maser os vej gennem rivende grene og bløde moshuller.

Læs også: Danmarks ældste træ står i Jægerspris

Stort og interessant dyrerige

Områdets helt særligt varierede beplantning giver bo til et omfattende dyreliv. Krybdyr, insekter og rovdyr. Flere arter af småfugle, der ellers ikke findes i Østdanmark.

Sjældne arter som sortspætten har sit hjem her – ligesom rådyr, krondyr, harer og måske en enkelt malariamyg. Gudskelov er den uden den plasmodium-parasit, der årligt slår over to millioner mennesker ihjel.

Den store og svære jagt efter slanger

Vi er på en helt særlig torsdagsmission i skoven, for vi vil møde og se et af Danmarks allerfarligste naturlevende dyr, hugormen.

Det kræver dog en helt særlig gangart, for den 60-70 centimeter lange giftslange, er udstyret med noget nær radarevne til at sanse klodsede fødders rystelser, og så smutter den. Så det er nu, i det tidligere forår, du skal afsted.

Hugormen er vekselvarm, så den er afhængig af solens varme til at få energi til at jage, og nu, hvor solens stråler er i sin spæde formåen er den solsugende og egentlig dovenstille.

Læs også: Skovens faldne giver stærke børnearme

Endelig lykkedes det

Vi vandrer med en storkeagtig gangart og har blikket stift rettet mod skovens bund. Pludselig er slangen der. Lige foran os. Armybrun med et brunt siksak mønster på ryggen.

Sitrer det ikke lidt i den mundvig ? Måske tungen snart kommer frem og mon ikke den blot venter på en chance for at hugge os i stumper og stykker?

Dens øjne er helt åbne, så den har os helt sikkert i ”kikkerten”. Vi har allerede glemt, at hugormen ikke har bevægelige øjenlåg.

Giftslangen rører sig ikke, vi nærmer os, helt tæt på. Det gyser i kroppen, men vi har samtidig en helt unik mulighed for at få et indblik i, hvordan en hugorm ser ud i naturen.

Hugormen er fredet

Hugorme er rigtig gode at finde i forårsmånederne. Det er helt ok at finde og iagttage dem, men så heller ikke mere. Slangen er nemlig fredet, så den må hverken slås ihjel, flyttes eller indsamles.

Men helt ærligt, er det også meget federe at være en af naturens omsorgsfulde gæster, der kan nyde en fantastisk skabning.

Læs også: Insekthotel til mariehøns, ørentvister og små biller

Tekst  Martin Hoffmann Kønig

Foto  Martin Hoffmann Kønig

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.