Skoven er den allerbedste legeplads

Skovens legeplads råber på besøg lige nu

Vi har været en tur i Dyrehaven og her er de store egetræer klar til at blive klatret i.

Hjorten brøler sin kongestatus til flokkens hunner, mens Malthe er på vej op i det store egetræ. Det er tid til at få splinter i numsen, brændenælder på anklen og beskidte bukser.

I Dyrehaven ved Klampenborg er krondyrenes parringstid, brunsten, begyndt. Den varer i hele oktober måned, og det er der hundyrene søger mod de stærkeste hjorte, dem der brøler mest, og der hvor hannerne bader i en blanding af urin og mudder i små sølehuller, for at dufte ekstra maskulint. Det skal nydes, men på afstand, for en kronhjort i brunst er ikke til at spøge med.

Læs også: Må naboens træer skygge i min have?

 

Men det er heller ikke derfor vi er i skoven, for vi skal klatre. Børn skal hoppe, de skal trille, klatre og have lov til at blive beskidte og få blå mærker. For det bliver de klogere af, og lige nu er skoven den bedste legeplads der findes – det er bare om at komme afsted. Børn bør kun sidde stille halvanden time om dagen, for det er igennem fysisk aktivitet, kreativ udfoldelse og påhitsomhed, at børn bliver klogere i deres krop og hjerne.

I Dyrehaven ved Klampenborg er der mange gode træer at klatre i, både for den rutinerede børneklatrer og nybegynderen, der kan have glæde af de mange væltede træer. Børn og katte har noget til fælles. De er super gode til at klatre, men bedst op, og nogle gange kan de ikke komme ned uden hjælp.

Bare husk på, at det er børnenes oplevelse, så pak nu de gode råd og bekymringerne ned. Det er meget sjældent, vist nok aldrig, sket, at børn er klatret op i et træ for så aldrig at komme ned igen. At kunne klatre er et overlevelsesinstinkt, som vores forfædre havde god glæde af, når de skulle flygte fra vilde dyr, og så er det sundt for koncentrationen, musklerne, koordinationen, motorikken og selvtilliden, og vigtigst – det er super skægt.

Når nu turen går mod trætoppen, så er det værd at holde øje, for her kan vi møde egern, skovmår, ugler og stor flagspætte, der alle bruger træerne som deres hus og redehul, og for den seje kan man jo tage en kikkert med sig på klatretur.

Læs også: Tag på vandretur i skoven der ikke findes

Skovens legeplads

Tekst  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk

Foto  Martin Hoffmann Kønig, Borneferie.dk