Skulle juletræet stadig ligge i haven, i kompostbunken eller kommer du forbi en gren, der bare må saves af, så er det tid til at lave din egen knage.

Juletræer har det med at blive hængende. Ikke sådan med fod og pynt, men liggende i haven eller i kompostbunken. Ventende på, at det bliver dets tid til at få en tur på traileren til en sidste køretur mod genbrugspladsen.

Men hvorfor ikke lade børnene lege og bruge træet?

Læs også: Nyt legetøjsmærke kombinerer leg og klassisk design

Først skal træets alder bestemmes, og det er ganske nemt, for man kan tælle sig frem. Et grantræ får en ny grenkrans hvert år, men da grenkransene fra de to første år ofte forsvinder, skal der lægges to til grenkransene på jeres juletræ, før I har alderen. Når nu vi ved, hvor gammelt træet er, er det tid til at bruge det til flotte knagerækker.

Skærer juletræ

Flæk eller sav et stykke af stammen eller lad børnehænderne cutte toppen, som er skabt til at lave knagerækker af. Snit barken af, og bor et lille hul på stammen, hvor du kan sætte en snor igennem, som knagen kan hænges op i. Knagen skal selvfølgelig være personlig, så det er oplagt at få lov til både at pudse, male og lakere, før den færdige knage er klar til ophængning eller måske til fødselsdagsgaver. Laver I flere, kan I sætte dem sammen til en knagerække.

Læs også: Tag børnene med i dit drivhus

Man kan dårligt sige pind eller gren til niårige Malthe, før han har dolken fremme. Altid i skeden, som han har lært som spejder, men når han får lov, så hygger han sig bravt. De mange spåner bruger vi til optænding i bålet eller grillen. De kan snildt gemmes i en plastpose, hvis ikke de skal bruges med det samme.

Snitter juletræ

Snitning er for de fleste børn. Helt ned til tre år kan man begynde, men det er en god ide, at begynde sin snittekarriere med en kartoffelskræller. Børn fra fem år kan begynde med en rigtig kniv.

Læs også: Tips til smukke hyacinter i glas

Sikkerhedsregler for snitning:

  • Sid altid med spredte ben
  • Snit altid væk fra dig selv
  • Hvis nogen går ind foran dig, så stop indtil der er plads igen
  • Læg kniven i skeden, når du ikke bruger den
  • Gå IKKE rundt med kniven uden skede

Godt snittetræ:

Frisk løvtræ uden for mange knaster eller sidegrene er det bedste snittetræ. Barken kan skrælles af på frisk rønnebærtræså let som en banan, så det er perfekt til begyndere.

Af Martin Hoffmann Kønig

Læs også: Lav perler på stenalderbål

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.