En håndfuld skovsyre, plukket af børnehænder i skovbunden og puttet i friske ørreder over bål – det er gyldne ferieoplevelser.

Egentlig troede vi, at de små kløverlignende dimser i skovbunden bare var firkløverets lidt kedelige lillebror. Men nej, sådan er det slet ikke. Det er skovsyre, og de er velsmagende, prøv selv, for de står i fuldt flor lige nu.

Den citronagtige smag breder sig forbløffende hurtigt i munden, og straks får man lyst til at spise flere. Det værste der kan ske, er, at I får for meget oxalsyre, og så skal I godt nok spise mange håndfulde.

Læs også: Fiskars lancerer smukke og skarpe køkkenknive i titanium

Skovsyre gemmer sig i mørket

Skovsyre findes i hele landet. Det er en plante, der ikke kræver ret meget sollys eller næring, så du skal kigge efter dem på mørke, næringsfattige områder, hvor andre planter giver op, og de findes både i skov og haver.

Fem i bøtten, og to i munden, fem i bøtten, og to i munden. Når Malthe bliver træt af at rive og nipse toppene af de små grønne madvarer, så trækker han sin universalkniv op, og begynder at klippe dem lige så fint, for nu skal der skaffes mad til familien.

Ørred med skovsyre

Vi skal lave ørred fyldt med skovsyre og nye kartofler med en frisk salat, og en lige så frisk dressing. Staniol bredes ud på bord og bænke, og så er det ellers om at skære den friske fisk et snit i bugen, rense for det værste blod og indmad, og fylde med den nyplukkede skovsyre, og for nogle heldiges vedkommende også nogle gyldne kantareller, som efter sigende har en forkærlighed for at vokse i området. Derefter skrælle kartofler, mens vi lige skal nyde en brødmad med en fabelagtig spegepølse tilført lidt tangsalt. Der sker bare noget med mad, der nydes i det fri – det smager bare bedre.

Mumificerede i staniolen, lægger vi de stoppede ørreder på rad og række på ristene over bålet, og kartoflerne buldrekoger i en tykbundet gryde.

20 minutter senere har vi et hjemmegjort kongemåltid, som nydes på træstolperne omkring bålet. Mens den møre varme fisk smelter i munden, og alle børn, også de ældste, er begejstrede for dagens ret, er det tid til at se sig om efter desserten, der findes på de lettornede hindbærbuske omkring os.

Læs også: Danske børnefamilier spiser stadig alt for lidt frugt og grønt

Find skovsyre i foråret

Skovsyre blomstrer mellem april og juni, når anemonerne er færdige med at blomstre. Den smager mest kraftfuldt i foråret, men hvis ikke vinteren er hård, kan den plukkes hele året.

Hvordan ser skovsyre ud?

Skovsyre er en lille, grøn kløverplante med en trådtynd, lysegrøn stængel på ca. fem centimeter og tre hjerteformede blade. Skovsyre er lille og sart, så pas på du ikke hiver den op med rod. Klip eller skær stilken over, så har planten mulighed for at blive ved med at sprede sig.

Læs også: 4 ud af 10 danskere synes at rengøring er en belastning

Tekst  Martin Hoffmann Kønig

Foto  Martin Hoffmann Kønig

borneferie

Børneferie

Borneferie.dk er hjemmesiden for klatrende mødre, fædre med koncentrerede blikke mens de snurrer bjælker sammen til familiens tømmerflåde, og svedige børn, der hylende svinger sig i regnskovens klæbrige lianer eller tilbereder havens frugter over eget bål. Vi er dem alle sammen.

Borneferie.dk dyrker den gode historie, hvor familier fortæller historier om at rejse og bruge naturen med børn til andre familier. Historier, der ægger lysten til selv at drage af sted, og til at dele sine erfaringer og oplevelser med andre, som en væsentlig del af det gode familieliv.

Borneferie.dk vil gennem ideer, tips og fortællinger gøre det nemmere, at være aktiv børnefamilie.