Annette Heick om at flytte hjem til Danmark

Annette Heick og hendes familie flytter snart hjem til Danmark efter 15 år i Sverige

Planen er at finde et mindre hus med en mere ensartet have – men først skal de lige have opført et og solgt to huse på grunden lidt uden for Malmö.

Når man har været kendt hele sit liv, er der ikke meget, der bliver inden for hjemmets fire vægge. I hvert fald ikke, når man som Annette Heick samtidig er ærligheden selv. Så det er langt fra nogen hemmelighed, at hun og familien på det seneste har kæmpet hårdt for overlevelsen på matriklen lidt uden for Malmö, hvor de har boet den seneste halve menneskealder.

Læs også: Pilou Asbæk – Mit hjem er mit slot

 

Det har været lidt af en kamp

Ikke alene brækkede gemalen Jesper Vollmer for godt to år siden nakken under en badeferie i Thailand, hvilket i en periode gjorde det umuligt for ham at tage sit normale nap med i det 220 kvadratmeter store hus og den 3.000 kvadratmeter store have i den lille forstad Tygelsjö. Sidste år fik familien tillige konstateret svamp i husets ydervægge, hvilket resulterede i en udskrivning på over en halv million kroner, som ikke blev dækket af forsikringen.

“Vi fik decideret at vide, at vi måtte ikke vente et år, for så var det sket. Men vi har jo ikke som sådan fået mere ud af det – huset ser jo ud, som det hele tiden har gjort. Det ser selvfølgelig nyt ud udenpå, men det kunne vi nok også have klaret med lidt maling. Så det er virkelig ærgerlige penge,” siger Annette Heick om den bekostelige renovering, der gjorde udslaget for, at parret nu har besluttet at udstykke grunden, bygge et nyt hus og sætte både det nye og det gamle hus til salg.

Læs også: Lene Beier om sit store byggeprojekt

Annette Heick på havetraktoren

Svært farvel til haven

Annette Heick, der tidligere har været tv-vært på et haveprogram, og som til juni skal være vært på haveshowet Cph Garden, lægger ikke skjul på, at det bliver svært at sige farvel til hendes store have, som hun gennem årene har lagt mange kræfter i.

Spiren til hendes store haveinteresse blev lagt, da hun som 21-årig flyttede hjemmefra til et rækkehus i Nivå, men det er i den svenske forstadshave, den har fået lov til rigtig at udfolde sig.

Da hun og hendes mand overtog grunden, fremstod den som én stor bygge-og skrammelplads, så havearbejdet begyndte med en ordentlig omgang oprydning, før de kunne gå videre med at inddele de mange kvadratmeter i små, hyggelige haverum, vælge planter og plante ud – et arbejde, det tog dem to år at færdiggøre.

Invaderet af kaniner

Siden har de hvert år møjsommeligt vertikalskåret plænen, der trods ruminddelingen stadig er så stor, at den kræver en havetraktor. Og Annette Heick har kæmpet med alt fra flere hold franske anemoner, som hun simpelthen ikke har kunnet få til at overleve, til en stor samling smukke tulipanløg, som led den visse gnaskedød – fortæret af invaderende kaniner.

“Jeg havde købt nogle rigtig lækre løg til tulipaner i forskellige farver, som jeg lagde ud i klodser efter alle kunstens regler – og lige, da toppene begyndte at stikke op over jorden, kom kaninerne og spiste dem. Det var lige for 800 kr. tulipanløg, velbekomme!,” fortæller hun.

Annette Heick ved brændestakken

Vil savne sin udestue helt vildt

Det lille lysthus med overdækket udekøkken i bunden af haven har budt på mange hyggelige stunder, ligesom Annette ’helt vildt’ vil komme til at savne den udestue, de fik bygget til huset for 8 år siden, og som de fik en indretningsarkitekt til at hjælpe dem med at indrette, så den i dag er både husets og havens mest elskede rum.

“Jamen, det bliver rigtig svært at skulle flytte herfra, det slås jeg med. Og jeg slås også med, at nu bliver der bygget dér,” siger hun og peger ned i bunden af haven, “og den der store, vidunderlige have, som vi har stået op og kigget ud i, den forsvinder, og det kommer jeg aldrig til at få igen,” siger hun.

“Så der er en hel masse vemod. Men der er også en erkendelse af, at jeg kan det ikke. Jeg vil gerne, kan ikke. Det er jo kun fedt at have det her, når man kan holde det. Men hvis det bare vokser en over hovedet og bliver en jungle, er det jo ikke sjovt. Så må der ske noget andet,” siger hun med et lille skuldertræk.

Læs også: At flytte er at tage sit liv med sig

Tilbage til barndomsbyen

Men når det nu skulle være, har familien besluttet sig for at flytte tilbage til Danmark i stedet for at købe noget nyt i nærområdet. Der er godt nok både havudsigt og åbne vidder i Tygelsjö, men der er hverken busforbindelser eller byliv, og det sidste trækker nok meget snart lidt mere i især den ældste søn, erkender moderen.

“Og mine drenge har faktisk allerede besluttet, helt uafhængigt af mig, at de gerne vil gå på Dronninggårdskolen i Holte, som ligger i de bygninger, hvor jeg i sin tid gik i gymnasiet – hvilket jeg slet ikke anede,” griner Annette Heick, der sammen med sin mand venter med at beslutte, præcis hvor og hvordan deres nye hus skal være, til de ved, hvad de står med i hånden efter de to svenske hushandler.

I haven

Alting bliver mindre

“Der er så mange ubekendte i vores liv lige nu, det er en underlig periode at være i. Så jeg fik en enorm fred ved bare at lægge den dér og sige ’vi sælger alt det her og tager ikke nogen beslutninger ud over det med skolen, indtil vi ved: hvad er det egentlig, der skal ske?’ Jeg har ikke lyst til at skulle finde noget af nød. Jeg har mere lyst til at leje en lejlighed og bo der, mens vi stille og roligt finder det, det skal være.”

Men næsten lige meget hvad satser familien på, at både huset og haven bliver mindre end tilfældet er med deres nuværende hjem.

“Der skal være mindre at passe, det skal være mere overkommeligt. Haven skal have mere stedsegrønt og være mere ensartet, for eksempel vil jeg gerne have en masse spiræa – det er en god plante med smukke blomster, den bliver aldrig specielt høj, og man kan også hive den ind og stille den i vaser. Og så skal vi have en stor pool! Alle har en stor pool herovre i Sverige, så nu må det være vores tur!”

Læs også: Jim Lyngvild om livet på vikingeborgen på Fyn

Tid kontra penge

Men lige her og nu gælder det byggeriet af det nye hus på den bageste del af familien Vollmer Heicks grund.

Annette og hendes mand har selv været inde over husets tegninger med al den erfaring, de har opbygget om, hvad der fungerer – dels med hendes uddannelse som ejendomsmægler, dels med byggeriet, indretningen og endelig renoveringen af deres nuværende hus.

Til gengæld har hun for første gang nogensinde hyret en gartner til at stå for indretningen af de to nye haver, når opdelingen af grunden har fundet sted.

Den fine udsigt

Vi bygger os ud af problemerne

“Jeg tror, det er godt at få en prof på det, der skal ske lige nu, for nu skal tingene ske ret hurtigt, og det involverer en masse maskiner,” forklarer Annette og uddyber, at det var noget, hun og hende mand virkelig lærte i årene efter deres egen indflytning, hvor de knoklede løs med at ordne haven.

“Vi tænkte jo: vi skal spare nogle penge, så det kan ikke nytte noget, at vi bruger penge på at købe eller leje fx en traktor. Men når man så bagefter gør op, hvor mange, mange, mange, mange timer og hvor mange mange, mange, mange kræfter, man har brugt på noget, der faktisk kunne have været løst på en time med den rigtige maskine – jamen, så skammer man sig nærmest. Men vi havde jo ikke saltet til et æg dengang…” siger hun og tilføjer med den velkendte ærlighed – og en snert af galgenhumor:

“Det har vi igen ikke, haha, men det skal vi lave om på. Vi bygger os ud af problemerne!”

[relateret)

Blå bog Annette Vollmer Heick

Født på Frederiksberg 12. november 1971

Selvlært journalist og sanger og uddannet ejendomsmægler (fra 1993). Fik sit gennembrud som sanger i årene omkring 1990, hvor hun først hittede med sangen ’Du skælder mig hele tiden ud’ og derefter deltog som solist i Melodi Grand Prix.

Har siden da levet af stort set alt mellem himmel og jord: været vært på en række tv-programmer, blandt andet TV 2’s ’Han, hun og haven’ og Dansk Melodi Grand Prix; udgivet eget album; været klummeskribent; optrådt i shows og musicals; været fast paneldeltager i ‘Mads & Monopolet’ på P3 og meget andet. Etablerede i 2015 sammen med sin mand Jesper Vollmer konferencestedet Rå ApS i Allinge på Bornholm. Til juni skal hun være vært ved Haveselskabets første udgave af det stort anlagte haveshow Cph Garden.

Har de seneste 15 år boet i et 220 kvadratmeter stort hus med 3.000 kvadratmeter have lidt uden for Malmö i Sverige sammen med gemalen, kok Jesper Vollmer samt sønnerne Eliot, 13 og Storm, 8. Er nu ved at gøre klar til salg, så familien kan flytte til Danmark.

Tekst  Mette Trudsø

Foto  Martin Bubandt