Dansk håndværker med succes i Brasilien

Christoffer Harbaek er murer og gift med en brasilianer. Han har fået gang i en god forretning i Brasilien, der mangler gode håndværkere. Læs om hans oplevelser i Brasilien.

Christoffer Harbaek fra København bor nu i en forstad til Porto Alegre, der hedder Cachoeirinha. Han flyttede til Rio i Brasilien for 3 år siden, men nu er han og hans brasilianske kone netop flyttet og bor i et værelse hos svigerforældrene, mens Christoffer er i gang med at renovere svigerforældrenes andet hus, der ligger lige ved siden af, og som de kan leje sig ind i.

Læs også: Cecilie Hother i gummistøvler med høje hæle

På Copacabana betalte de 4.600 kr. i leje om måneden for en lille lejlighed, og nu kommer de til at betale godt 700 kr. for at bo i et hus på 110 m2 med et kæmpe køkken med indbygget stor-grill, stort badeværelse og flere værelser.

LÆS OGSÅ: Sådan bor de i Brasilien

Hvorfor bor du i Brasilien?

Jeg var på ferie i Rio for 3 år siden og mødte en sød pige. Vi holdt kontakten over Skype, da jeg tog til Danmark, men efter 3 måneder købte jeg en enkeltbillet og tog tilbage til Brasilien fortæller Christoffer Bolius.

– Efter et års tid blev vi gift, og jeg fik opholdstilladelse, og nu er mit liv her. Jeg er uddannet murer i Danmark og er blevet selvstændig håndværker herovre. Kvaliteten blandt håndværkere er ikke ret god, så jeg har rigtig meget at byde ind med og har fået bygget en god forretning op.

Hus i Brasilien

Christoffer Harbaek og hans kone er netop flyttet til en forstad til Porto Alegre, der hedder Cachoeirinha. Her er de i gang med at renovere dette hus, som de derefter skal bo til leje i. Det er svigerforældrene, som ejer det, og det ligger lige ved siden af svigerforældrenes eget hus. I hele nabolaget er der store gitterporte udenfor husene, fordi der er en del kriminalitet, selv om det ellers er et ret pænt arbejder- og middelklassekvarter.

Hvordan fandt du boligen?

– Vi trængte til at komme væk fra Rio og ville gerne lidt længere syd på. Så nu lejer vi os foreløbig ind i mine svigerforældres hus, hvor jeg er i gang med at skifte tag, gulv og lave nyt køkken og badeværelse.

– Rio er utrolig dyrt, og ofte får man dårlig service for pengene. Så jeg tror på, at dette område omkring Porto Alegre og Praia da Rocha i Santa Catarina er fremtiden. Her er der smukt, billigere og bedre strande. Derfor er jeg netop nu i gang med at se på noget land sammen med min bror, for vi har en plan om at investere og bygge et sted op med camping og udlejning af hytter.

Hus i Brasilien

Dette er Christoffer Harbaeks svigerforældres hus. Lige nu bor de på et værelse her, mens de er ved at renovere det 110 m2 store hus med kæmpe køkken med indbygget stor-grill, stort badeværelse og flere værelser, som ligger lige ved siden af.

Læs også: Brug dine håndværkere til at spare på energien

Hvordan er nabolaget?

– Det er et område, hvor arbejderklassen og middelklassen bor. Det er sådan set et pænt og roligt nabolag, men der er kæmpe forskel på, hvor meget folk gør ud af deres huse. Nogle kører måske rundt i en stor bil, men bor i en bunke lort, og der kan sagtens ligge 2 superflotte huse og så et faldefærdigt lige ved siden af.

– Det, de har til fælles, er, at de alle har et kæmpehegn omkring sig, så det ligner små fængsler. Brasilien er jo et land, hvor du er nødt til at tage dine forholdsregler, fordi der sker lidt af hvert. Det præger i høj grad kvarteret, for det er ikke så hyggeligt at gå rundt, når alle huse er bevogtet af hegn og vagthunde.

Hvordan er det at bo i Brasilien (fordele og ulemper)?

– Fordelene for mig er mulighederne her. Både teknologisk og på materialefronten går alting lynstærkt i Europa og USA, men her kommer det hele måske først 5-10 år efter.

– Så hvis man følger med og bruger sine idéer her, kan man hurtigt blive firstmover. Og jeg synes, det er spændende at prøve forskellige ting af og se, hvad man kan få op at køre. Det er også derfor, jeg nu kaster mig over projektet med at finde land og bygge et turiststed op.

– Ulemperne er, at der er mange, der er underuddannede, og kriminaliteten er høj. Du skal passe på, når du går ud om aftenen. Derudover er deres kaos og bureaukratiske system nok det sværeste at vænne sig til. Har du brug for officielle papirer – som at få en byggetilladelse eller bare at få dit danske kørekort omformet til et brasiliansk – skal du måske gå 4 forskellige steder hen. Du får faktisk det samme stempel alle steder, men betaler alligevel hver gang. Det kan virkelig være en kamp, og det kan tage 3-4 dage at gå rundt til de forskellige instanser og finde ud af, hvad du skal gøre.

Læs også: En sadelmager på Hundested havn

Hvad er mest anderledes i boligen i forhold til i Danmark?

– Det er især byggestilen, som er meget anderledes for mig. Det er meget sjusket, og alt skal gå stærkt, hvilket er meget mærkeligt at opleve som dansk murer, hvor man har lært, at kvalitet er nøgleordet.

– Både i Rio og her sydpå er det selvfølgelig varmt om sommeren, men om efteråret og vinteren kan temperaturen godt komme ned på 5-10 grader om natten. Det er koldt, når husene slet ikke er isoleret, og brasilianerne kun har bittesmå varmeanlæg.

– Murene er en hul skal med puds på den ene side og maling på den anden, og ofte lægger man trægulve ud over fundamentet, uden at der er noget som helst nedenunder. Så man sidder med tæpper og en masse tøj på om aftenen.

Brasilien

Læs også: Flere håndværkere har fået en grøn profil

Hvad kan vi danskere lære noget af?

– Brasilianerne – i hvert fald i Rio – har et meget frit og let livssyn. Så de er glade, selv om de måske ikke har ret mange ting. De behøver ikke have en stor bil eller have, men er glade for et sted at sove og at spille fodbold på stranden. De tager en dag af gangen i stedet for at tænke over, hvor de vil ende om 50 år.

– I Danmark er der hele tiden et meget stort pres, for at du skal tage uddannelse, og der er meget fokus på det materielle.

– Omvendt vil jeg også sige, at deres lette tilgang har en bagside. For de har ikke noget incitament til at arbejde og gøre tingene bedre. Systemet er korrupt hele vejen oppefra, så det går fra regeringen til borgmestrene, til politiet, banken og postkontoret. Og så er det som om folk tænker, når de andre ikke gør noget, så gør jeg heller ikke. Det er ærgerligt.

Christoffer i Brasilien

Christoffer Harbaek flyttede til Brasilien, fordi han på en ferie havde mødt en sød brasiliansk pige. Nu er de blevet gift, og han har boet derovre i 3 år. Her på billedet står han sammen med sin svoger.

LÆS OGSÅ: Rundt om boligerne i Brasilien

Fakta om Brasilien

 • Størrelse: Brasilien er med sine 8,5 millioner km2 verdens femtestørste land – 200 gange så stort som Danmark.
 • Indbyggere: Ca. 200 millioner indbyggere – ca. 11 millioner bor i Sao Paulo, 7 millioner i Rio de Janeiro, og2 millioner i hovedstaden Brasilia.
 • Sprog: Portugisisk
 • Religion: Katolicisme er den mest udbredte religion.
 • BNP per indbygger: 385 USD (BNP per indbygger i Danmark: 60.634 USD)
 • Beskæftigelse: 68,4 % af brasilianere over 25 år er i arbejde. Fuldtidsbeskæftigede arbejder i gennemsnit 44 timer om ugen.
 • Lønninger: Minimumslønnen er 1.643 kr. om måneden. En god gennemsnitsløn for akademikere er ca. 14.000 kr. om måneden, mens fx sygeplejersker og politibetjente tjener mindre.
 • Største indtægtskilder: Brasilien har store ressourcer af malm og mineraler, og det er landets største eksportvarer. Derudover har Brasilien en stor tekstil- og fødevareindustri. I de senere år har der også været en stor udvikling inden for it og telekommunikation.
  en fjerdedel er beskæftiget inden for industri, en fjerdedel inden for landbrug og halvdelen inden for service.
 • Kriminalitet: Fra Udenrigsministeriets rejsevejledning lyder det: Antallet af voldelige overfald, væbnede røverier, tyverier og bilkapringer er stort, især i større byer som fx Rio de Janeiro og São Paulo, Fortaleza, Recife og Salvador og på steder, hvor mange turister opholder sig.

Kilder: um.dk, globalis.dk, leksikon.org, kulturrejser.dk, Svend Roed Nielsen, tidligere dansk ambassadør i Brasilien og Paulo Guimaraes, ministerrådgiver på den brasilianske ambassade i København.

Læs også: Nikolaj Koppel varmer op til at blive husejer