Engangsklude – skal de genbruges eller smides ud?

Er det ressourcespild at smide engangs-rengøringsklude ud – eller bruger vi flere ressourcer på at vaske dem i vaskemaskinen? Fru Grøn er ikke i tvivl – læs hvorfor her.

Mange af os bruger de såkaldte engangsklude (fiberklude) til rengøring, man kan købe i forskellige farver. Nogle smider dem ud, andre vasker og genbruger dem. Men er det spild af tid og ressourcer at vaske dem, og hvad er egentlig bedst?

LÆS OGSÅ: Fru Grøn: Så tit skal du skifte karklud

Derfor skal du vaske og genbruge engangsklude til rengøring

Billede 2: 3 typer klude: Fra toppen er det bomuldskluden, der kan opsuge mere vand, men tørrer langsommere, fiberkluden (engangskluden) tørrer hurtigt, og snavs sætter sig ikke så nemt fast, mikrofiberkluden suger effektivt vand, skidt og olie. Foto: Tommy Verting

  • Billige i brug: Engangsklude er billige at vaske, da de ikke vejer meget.
  • 30 vaske: Engangskludene kan vaskes helt op til 30 gange, inden de smides ud, alt efter hvor mange gange kluden bruges mellem hver vask.
  • Skåner miljøet at genbruge: Miljøet skånes for produktion af nye klude ved at genbruge kludene så længe som muligt. Omvendt er det dog muligt at engangsklude afgiver mikroplastik ved vask. Der findes dog endnu ingen tetsts der be- eller afkræfter dette.

LÆS OGSÅ: Fru Grøn: Tænk dig om før du bruger eddike i rengøring

Engangsklude er bedre end andre klude i køkkenet

Engangsklude tørrer væsentligt hurtigere end bomuldsklude, hvilket betyder, at bakterier har dårlige betingelser i fiberkludene, hvorfor det er mere hygiejnisk at bruge engangsklude fremfor bomuldsklude. Derfor er de også rigtig gode at bruge i køkkenet i forbindelse med madlavning til aftørring af fx køkkenbord, spisebord og kogeplader.

Læs også: 7 almindelige badeværelsesproblemer du let kan fixe selv

Snavs sætter sig heller ikke så nemt fast i engangsfiberkludene som i en bomuldsklud. Til genæld suger bomuldskluden bedre vandet op efter aftørring.

LÆS OGSÅ: Fru Grøn: Sengetøj skal ikke vaskes for tit

karklude

Karkludenes miljøbelastning

Der findes ingen målinger på, hvor meget mikroplastik engangskludene afgiver ved vask – og hvor skadeligt det er for miljøet. Men man ved, at engansklude indeholder 20 % polypropylen, der er et hårdt, syntetisk plastik, der bl.a. bruges i mademballage, sportstøj, plastikposer og tæpper. Ift. fremstilling, er engangsklude mindre miljøbelastende end bomuldsklude, da der bruges en stor del genbrugsmaterialer til at fremstille de kulørte klude. En bomuldsklud “lever” længere end en engangsklud, og skal derfor sjældnere udskiftes.

Strikker eller hækler du dine egne karklude, kan det anbefales at bruge genbrugsgarn for at mindske miljøbelastningen.

Når det kommer til vask og tørring af kludene, kræver bomuldskluden flere ressourcer (vand og elektricitet) end engangskludene. Da en karklud skiftes tit, vægter vask og tørring en del i det samlede miljøregnskab.

SE FILMEN: Fru Grøn: Sådan fjerner du pletter fra tusch og kuglepen

Afgiver engangsklude mikroplast?

Det har været fremme i medierne, at engangsklude til rengøring afgiver såkaldt mikroplast, som ender i vores spildevand og derefter i havene og på marker. Der findes i dag ingen tests der be- eller afkræfter dette, men ifølge miljøbiolog Henrik Beha Petersen er der dog god grund til at antage, at der udledes noget mikroplastik, når vi bruger og vasker engangsklude.

– Vi ved fx, at der fra vask af et enkelt stk. tekstil kan udledes op imod 2000 stk. syntetiske fibre og vores rensningsanlæg, kan ikke holde fibrene tilbage, så de havner med tiden i havene og i spildevandsslam, der bliver spredt på vores marker. Vi mangler dog undersøgelser, der viser, hvor meget plastik, der udledes i spildevandet fra fx engangsklude, siger han.

Kilde: Henrik Beha Petersen er miljøbiolog og stifter af foreningen Plastic Change

Læs også: Er håndværkerfradraget en samfundsgavnlig gulerod eller hjælp til de rige?

Fakta om fru Grøn

– Hedder rigtigt Anne Grete Rasmussen
– Født i 1951
– Gift med Jess Meyer sammen har de to voksne børn og 3 børnebørn
– Bor i Sorø i parcelhus fra 1974
– Uddannet husholdningslærer og master i sundhedspædagogik, tidligere projektleder hos Statens husholdningsråd
– Selvstændig Grøn konsulent inden for husholdning
– Rengøringsfilosofi: HOLD rent frem for at GØRE rent. Fjern smuds med mekanik fremfor kemikalier. Brug ikke universalrengøringsmiddel – målret rengøringsmidlet alt efter typen af snavs.