For sangerinden Julie Berthelsen er det ikke så vigtigt, hvordan hus og have ser ud. Bare hendes familie er der. Men hun skal kunne se himmel og natur, og så må der godt være mennesker.

Der er ikke mange ting, der står på deres rette plads lige nu. Flyttekasser fylder entreen, tøj ligger i bunker rundt omkring, og bagsædet af bilen er fyldt med alt det, der skal afleveres til genbrug.

Julie Berthelsen og hendes lille familie er igen på vej til et nyt sted. Denne gang kun en kilometer væk, til et andet parcelhusområde i Odense. Til et næsten dobbelt så stort hus, hvor de får plads til at leve livet og får en lidt større have.

Men egentlig betyder det ikke så meget, om huset er stort eller småt, om haven er 1.000 kvadratmeter, som i det hus hun stadig ejer i Hvidovre, eller et lille frimærke, som i det hus de nu forlader. “Hjem er der, hvor min familie er – bare de er der, så er alt andet lige meget,” fortæller grønlandske Julie Berthelsen, som forlod Nuuk, da hun var 19.

Læs også: Jan Magnussen falder til ro hjemme

2015_03_20_Vores_Villa_Julie_Berthelsen_002_Ikke færdig redigeret_02

Siden har hun levet det, hun selv beskriver som lidt af et rakkerliv. “Vi bor i Odense, fordi det er her, min kæreste, Minik, spiller håndbold, og egentlig passer det også godt til mit arbejdsliv, fordi det er lige midt i Danmark, og jeg rejser rundt i hele landet,” forklarer hun.

Men selv om Julie Berthelsen ikke har de store krav til hus og have, så har hun alligevel nogle. For hun har prøvet at bo på stenbroen i København, og der trivedes hun ikke. Derfor købte hun som ganske ung et hus i Høje Taastrup og siden huset med den store have i Hvidovre. For dér kunne hun se himlen, hun kunne føle naturen og samtidig være tæt på mennesker.

“Jeg er jo ikke eneboer, så der skal gerne være leben. Men det med haven – jeg har ikke tid til at være havemenneske. Og jeg har heller ikke grønne fingre – det har de færreste på Grønland,” fortæller hun.

Selv om Julie Berthelsen er født med højt til himlen og natur uden begrænsninger, så generer det hende ikke, at hendes miniput-have er hegnet ind. “Det er ok med hække, for det er vigtigt med det private. Vi bor mange på ét sted i Danmark, og der er langt større udskiftning i husene, end der ville være i en by i Grønland. Danskerne er også mere private. Og så er det rart for os som offentlige personer at kunne være private. Den ro skal man have sit hjem,” mener hun.

Læs også: Søren Østergaard om…

Grønland under huden

Vi sidder ved køkkenbordet, midt i flytte-virvaret, og nyder en kop te brygget på grønlandske urter. Selv om vi er i et meget traditionelt dansk rækkehus, kan man sagtens fornemme Grønland i isbjørnene på væggen og i de små figurer af de hvide kæmper.

Selv sønnen Casper hedder Isbjørn til mellemnavn – på grønlandsk altså. Casper Nanoq. Og da døren går op, og Julies kæreste kommer hjem fra træning, bliver det endnu mere udtalt – de to skifter mellem grønlandsk og dansk helt uden at tænke over det. Minik er der kun ganske kortvarigt, for han har lånt en trailer og skal flytte nogle af de mange kasser.

De to hører sammen nu – men hvor i verden de havner, er ikke helt på plads. “Minik har fem-seks år tilbage som håndboldspiller, og i den tid bor vi der, hvor han har spilletid. Men så vil vi begge to gerne hjem til Grønland, tættere på familien. Selv om det heller ikke er helt så enkelt, for jeg kommer fra midten af landet, og Minik er fra syd – så hvor er hjem?,” smiler Julie.

Den grønlandske familie betyder meget, og efter at Julie Berthelsen er blevet mor, er rejserne hjem blevet hyppigere, og der er også kommet flere grønlandske billeder op på væggen. For det er vigtigt at vide, hvor man kommer fra. “Drømmen er at bygge vores eget hus på Grønland. For selv om jeg har det fint med at flytte, så er der også noget “livsromantisk” over at bo samme sted hele livet. Et sted hvor børn kommer tilbage som voksne og bare hører til,” mener hun.

Læs også: Timm Vladimirs tip til et stressfrit julemåltid

2015_03_20_Vores_Villa_Julie_Berthelsen_023

En sund balance

Julie Berthelsen fortæller gerne om mødet med den store kærlighed, om at hun er begyndt at samle på fælles minder med ham – og om at det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen, når mor laver shows og teater i hele Danmark, og far spiller kampe hver weekend.

Og hun fortæller også åbent om, hvorfor hun barsler med en bog, der hedder “Sund balance – lynkur for livsnydere”. “Jeg skulle tabe 25 kilo, da jeg havde født Casper, og det var der fokus på i bladene. Samtidig var jeg i finalen i Masterchef på TV3, og fortalte om, hvor glad jeg var for mad. Så blev jeg kontaktet af et forlag, der ville have mig til at lave en decideret slankebog – men det ville jeg ikke,” fortæller Julie Berthelsen.

Sangerinden fortæller, at hun har måttet lære sin krop at kende på ny, efter at hun er blevet mor. “Jeg har altid været rimelig slank og har let kunnet tabe de fem kilo, der sneg sig på ind i mellem. Men sådan er det ikke mere. Men jeg prøver gerne alle mulige slags kure – både fordi jeg synes, at det er interessant at se, hvad det gør for min krop, og fordi det udvider min horisont at udforske forskellige slags livsstile,” forklarer hun.

Men en ren slankebog ville hun ikke skrive, for hun er selv typen, der har “on og off”-perioder. Hun er livsnyder, og vil have lov at skeje ud i perioder, og det er det, man kan læse om i hendes nye bog. “Jeg valgte at skrive om hele mit forløb med at tabe de mange kilo, og jeg håber, at jeg kan være med til at give en forståelse af, at det går op og ned – og at det er OK.

Man skal ikke være led ved sig selv, hvis man har syndet,” fastslår hun, og det forklarer, hvorfor der på køkkenbordet – ved siden af udkastet til den nye bog – både står sprøde vindruer og syndige kager.

Læs også: James Price fyrer op

Julie Berthelsen

35 år Bor i Odense med sin kæreste, Minik Dahl Høegh, som er professionel håndboldspiller i GOG. Sammen har de Casper Nanoq Dahl Høegh på tre år. Julie Berthelsen blev kendt, da hun i 2002 fik en andenplads i musikkonkurrencen Popstars. Siden har hun udgivet flere album, været TV-vært og givet et utal af koncerter.

Tekst  Jette Damgaard

Foto  Ulrik Jantzen, Das büro