Det går stærkt, når racerkøreren Jan Magnussen passer sit job. Derfor har han brug for at falde til ro når han er hjemme, og det gør han i et nybyggerkvarter i Roskilde.

Vores møde er blevet skubbet en time, for hele familien har jetlag efter at være landet sent fra USA. Jan Magnussen har kørt endnu et race for Corvette Racing, denne gang i Daytona i Florida.

Vi bliver lukket ind af familiens au pair, Sheena, der begejstret fortæller om sin første tur til et af de store racerløb i USA og af fireårige Luca, som hellere vil have os ned på gulvet for at lave puslespil.

Jan Magnussen dukker undskyldende op og tager os med på en rundvisning i huset, som hans bror byggede for ham i 2008. “Jeg er født og opvokset i Roskilde, og jeg skulle bare ikke bo andre steder. Det er her, vi har vores netværk, og det betyder alt, når jeg er væk syv måneder om året.

Min hustru Christinas søster bor her, mine forældre og ældste bror er lige rundt om hjørnet, og min ældste søn, Kevin, boede tidligere hos sin mor i den anden ende af byen,” fortæller Jan Magnussen.

Og det med at have en fast base og et godt netværk er blevet endnu vigtigere, efter at Luca på fire og Millie på to er kommet til. “Det betyder meget for roen at have et sted, man kan komme hjem til. Et sted hvor jeg ved, at familien trives, når jeg er væk, og hvor både naboer og venner bare dumper forbi og hjælper Christina i hverdagen,” forklarer han.

Læs også: Margrethe Vestager om at dele sit liv mellem 2 steder

Hustruen står for indretningen

Husets 300 kvadratmeter er fordelt med 100 i kælderen, et kæmpe køkken-alrum med store vinduer i stueplan og med frit kig til kip og til stuen, der rejser sig på første sal.

De mange hvide vægge prydes af billeder, citater og minder såsom et baby-scanningsbillede sat på lærred. Hustruen

Christina er nemlig fotograf, og det er hende, der har stået for hele indretningen. Hun har også taget det billede af Jan Magnussen, der er tapetseret hen over to vægge i kælderen. Et sort/hvidt-billede fuld af liv og med Jan Magnussen i sit naturlige centrum – i en bil efter et løb.

Et racerværelse åbenbarer sig for bunden af trappen, og det er en kærlighedserklæring af de helt store. Et rum fuld af minder Christina brugte otte uger, hvor Jan Magnussen var væk for at køre løb til at skaffe alle hans gamle køredragter, pokaler og sejrskasketter fra hans tidligere teams.

Hun skaffede oplysninger om alle de biler, han har kørt i, og de er blevet kopieret til ministørrelse og opstillet i montre. Omkring 40 racerdragter hænger på bøjler langs to vægge, og hjelmene står rundt omkring.

Kælderen er indrettet med sofaer og tv, så man har lyst til at sætte sig ned. Jan Magnussen går hen til en grøn dragt. “Det her er min første køredragt fra VM i gokart i 1987. Og det her er min første McLaren-dragt, som jeg fik, da jeg selv var på Kevins alder og kørte Formel 1 for dem,” siger han og viser en rød dragt frem.

Speciel situation for Far og søn

Kevin Magnussen står selv foran sin Formel 1-debut, og det er en helt speciel situation for både far og søn. “Jeg er i USA, når han får sin debut i Australien den 16. marts, og det har jeg det skidt med. Der er ingen, jeg kan spørge om, hvordan man tackler de situationer, for der har ikke tidligere været en far og en søn, der er på toppen af deres karrierer samtidigt. Og jeg kan ikke bare droppe mit eget løb, for jeg har jo en familie, der skal forsørges,” konstaterer Jan Magnussen nøgternt.

Læs også: Myginds family house

Jan er først og fremmest far

Jan Magnussens egen Formel 1-drøm endte efter 25 grandprixer med nedtur, fyring og kæmpegæld, men det har ikke fået ham til at fraråde sønnen at forfølge drømmen. “Motorsporten har været det, der har knyttet os sammen. Jeg har aldrig pacet Kevin, men jeg har altid presset på. Jeg har ikke tvunget ham, jeg har prøvet at vise ham og forklare ham, hvad der skal til for at gå hele vejen.

Jeg vil stå der lige ved siden af ham og guide ham som far, men jeg er ikke hans træner eller coach.

Mit ansvar som far er at støtte ham, samle ham op og redde ham, hvis det er nødvendigt,”siger Jan Magnussen.

Den erfarne racerkører har det fint med, at sønnen indtil videre ser ud til at klare skærene i Formel 1 bedre, end han selv gjorde. “Som far er en af de største ting, man kan opleve, at se sine børn få succes.

Jeg gad da godt prøve Formel 1 igen, men jeg gider ikke alt det arbejde, der følger med. Man kan ikke have andet i hovedet i de år. Det har Kevin heller ikke, han sætter alt ind lige nu,”fortæller han.

Og nu hvor Jan Magnussen igen har fået en familie med små børn, er han nødt til at have fokus to steder. “Jeg elsker racerløb og glæder mig hver eneste gang. Og så længe jeg har farten i mig, bliver jeg ved.

Men det professionelle liv er også krævende. Selv når du er ude af bilen, er det svært at slippe, for så er man sammen med medkørere og ingeniører, der skal have tilbagemeldinger.

Derfor passer det fint, at jeg rejser væk og gør mit arbejde, for så kan jeg fokusere 100 procent på arbejdet, og når jeg så er hjemme, så er det familien og basen, det gælder.”

Facts om Jan Magnussen

Født 4. juli 1973 Gift med Christina Bergdahl Magnussen, som han har Luca på fire og Millie på to år sammen med.

Far til Kevin Magnussen, der står foran sin Formel 1- debut hos McLaren.

Jan Magnussen er den mest vindende danske racerkører gennem tiderne, og han kan blandt andet skrive fire Le Mans-sejre i GTE PRO-klassen på CV’et.

Tekst  Jette Damgaard

Foto  Peter Boel