Jim Lyngvild om livet på vikingeborgen på Fyn

Jim Lyngvild: “Jo, det kan godt blive lidt ensomt” 

Trods jævnlige besøg af ubudne gæster kan hverdagen i den selvbyggede vikingeborg Ravnsborg nogle gange føles lovligt isoleret fra omverdenen, erkender Jim Lyngvild. Alligevel kunne han aldrig drømme om at bo i byen eller et traditionelt villakvarter.

Læs også: James Price fyrer op

Overvældende i virkeligheden

Overvældende. Anderledes. Vildt. Og langt fra alfarvej. Der er forskel på at have set Jim Lyngvilds berømte vikingeborg Ravnsborg på billeder og at komme på besøg på en solbeskinnet forårsdag.

For lige meget, hvor i landet man som besøgende kommer fra, skal man igennem små sydfynske landsbyer med søvnige sving og stråtækte huse, man skal kigge efter et skilt med den prosaiske påskrift ’Korinth Entreprenøren’, og man skal helt ned for enden af den smalle, hullede grusvej, før øjet møder et næsten skuffende lille Ravnsborg, der gradvist vokser sig både større og stadigt mere imponerende.

Og så er der Jim Lyngvild selv. Smilende, imødekommende og en del mere afdæmpet end den flamboyante persona, danskerne har lært at kende gennem talrige reality-programmer, kulørte ugeblade og hans meget aktive Facebookside, hvor han har over 140.000 følgere.

“Vi har lige stillet lidt frokost frem til jer,” siger han på en måde, hvor han tydeligt lader skinne igennem, at han med ’vi’ mener manden Morten Paulsen, der i det daglige fungerer som en kompetent kombination af hjemmegående ægtefælle og administrerende direktør i firmaet Jim Lyngvild.

Læs også: Claus Holm: “Gu har du tid til at lave mad”

Jim foran det imponerede hus Flot snedkerarbejde på borgen

Vejen til Fyn

Over det selvsmurte smørrebrød med pålæg fra den lokale brugs og med den egenproducerede øl fra Bryggeriet Frejdahl i glasset fortæller Jim Lyngvild, hvordan et ægtepar, der er fra henholdsvis Sjælland og Jylland, ender langt ude på en naturgrund på Fyn.

“Vi kiggede egentlig efter et sted i Silkeborg, fordi der er så smukt. Men husene ned til Silkeborgsøerne er jo nedarvet gennem generationer og i øvrigt ikke til at komme til for penge. Vi overvejede også at finde noget i nærheden af Hareskoven, men der kunne vi ikke få lov til at bygge det hus, vi gerne ville. Det kunne vi her,” fortæller han og forsætter med vanlig ærlighed:

“Vi fik at vide, at kommunens sagsbehandling ville tage en måned, så vi sendte papirerne ind lige op til forvaltningen sommerferie i juli. Da de kom tilbage efter ferien, passede det med, at der var gået en måned, og så blev de jo nødt til at give os lov til at bygge det hus, vi havde ansøgt om,” griner han.

Det planlagte hus var den i dag kendte og meget omtalte 700 kvadratmeter store vikingeborg Ravnsborg, som den asatroende Lyngvild selv byggede af træ fra de lokale skove sammen med den 28-årige tømrer Lasse. En VVS’er stod for vand, varme og sanitet, og når han havde fri fra arbejde, gav Morten også et nap med. Tilsammen fik de fire gjort hele den imponerende, selvtegnede konstruktion færdig på et halvt år. Siden er der kommet et lille tempel – et såkaldt gudehov – og en 180 kvadratmeter stor, overdækket terrasse til.

Læs også: Tvivl om Black Friday

Afslappet på terrassen

Ubudne gæster og ensomhed

Den usædvanlige bygning i de naturskønne omgivelser danner ofte rammen om diverse arrangementer, herunder to faste årlige Åbent Hus-arrangementer og et julemarked.

Men i det daglige fungerer Ravnsborg både som parrets hjem og arbejdsplads – hvilket den kendte designer og iværksætter ville ønske, at folk udviste større forståelse for. Det sker nemlig jævnligt, at vidt fremmede mennesker pludselig står på gårdspladsen, glaner ind ad vinduerne eller sågar åbner hoveddøren og vader ind med kameraet klar til brug.

Det fik sidste sommer Jim Lyngvild til at komme med en sprogligt velkrydret opsang på Facebook, men det har desværre ikke hjulpet.

“Jeg ved ikke, hvad folk tænker på. Det er ofte pensionister, der har været på besøg på Egeskov Slot og så lige synes, de skal have en gratis fornøjelse ud af at komme her. Og så kører de bare ind gennem en privat port! De må jo have mistet hjernen,” konstaterer han tørt.

Når der ikke lige kommer ubudne gæster, er der dog kun Jim, Morten og de to granddanois-hunde Ask og Eik på Ravnsborg. Hele døgnet rundt, alle ugens dage. Når de sover, spiser og arbejder. Kan han ikke nogle gange få pip af det?

“Jo, det kan da godt blive lidt ensomt nogle gange. Vennerne bor jo lidt langt væk, og på den måde kan det virke som en begrænsning ikke at have børn – selvom det jo også giver nogle friheder. Men så er det jo heldigt, at jeg tilfældigvis godt kan lide ham, jeg bor sammen med” siger Jim, mens han slår en latter op og kigger på Morten.

“Og så må vi jo bare finde på noget at lave. Nu her i morgen skal vi fx til Tyske Filmdage i Odense,” siger han og understreger, at han ikke er det party animal, som mange måske tror.

“Vi er altid de første, der går hjem fra en fest. Jeg kan godt drikke en øl eller et glas vin, men jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været fuld. Jeg bryder mig ikke om at miste kontrollen. Det er også mange år siden, jeg har festet ude i byen. Jeg ved godt, det lyder krukket, men jeg kan ikke gå i byen længere – folk de hænger på en og skal have selfier… og jeg hader det.”

Læs også: Britt Bendixen om…

Jim og hans dyr

Med naturen som følgesvend

Så alt i alt er Jim Lyngvild glad for at leve i sit selvvalgte eksil. Han rejser meget i forbindelse med arbejdet – han var fx i Kina hele 10 gange sidste år – og så er det meget rart at kunne trække sig tilbage i de rolige og naturskønne omgivelser.

“Jeg kunne aldrig bo på Nørrebro eller Østerbro eller andre steder inde i København. Jeg skal have natur omkring mig. Da jeg var barn legede vi jo udenfor, det gør børn jo ikke i dag – okay, nu lyder jeg tudsegammel, men det gør de jo ikke,” siger designeren, der er opvokset i Albertslund og som dreng tumlede rundt i Vestskoven og andre af de store, grønne arealer på den københavnske vestegn.

“Så jeg har haft det med naturen med mig altid. Men ligesom folk, der bor ved stranden, ikke går ned på stranden for at ligge og sole sig, går vi jo ikke ud for ’at nyde naturen’ – altså gå en tur i den eller sådan noget. Når man bor i naturen, så er den bare en del af en, den ligger der som hvert andet hjerteslag,” forklarer han.

Have? Nej tak!

Derfor er Jim Lyngvild heller ikke typen, der drøner på planteskole og køber et hav af hækplanter eller blomster til at plante i krukker til den ellers enorme terrasse, der snildt kunne rumme en større krukkeinvasion.

“Jamen, sådan noget skal jo passes, og det har vi ikke tid til. Og så er jeg faktisk slet ikke til haver – de er alt for friserede og tæmmede til mig. Der er også mange haveblomster, jeg ikke kan lide, fx synes jeg, at fremavlede roser og tulipaner er decideret grimme. Og bonderoser!!?! – Bwadr!!! Men jeg kan godt lide vild natur – jeg elsker valmuer, tidsler og andre blomster, der dør, hvis man forsøger at plukke dem.”

Èn ting har han og Morten dog for vane at gøre, når det bliver forår – og det har de også gjort i år:

“Vi har lige tømt alle Fyns Lidl’er for de dér blomsterblandinger, hvad hedder de nu – engblomster, ja! Der koster de vel omkring det halve af, hvad de koster andre steder. Så vi har købt for 3.000 kroner blomsterengfrø, som vi så strør foran huset. Så er det klaret. Og andet gør vi ikke,” siger han om den 16.000 kvadratmeter store naturgrund med egen kajak-sø og den lokale landsbykirke pittoresk beliggende i baggrunden – som en lille påmindelse om, at længere væk er civilisationen heller ikke.

Og som naturen og civilisationen mødes i den horisont, der kan ses fra Ravnsborg, går vikingen Jim hånd i hånd med den udfarende celebrity-designer Jim Lyngvild. Overvældende. Anderledes. Vild. Og langt fra alfarvej.

En vikingeborg, som Jim Lyngvild godt kan være stolt af

Blå Bog Jim Lyngvild

Fulde navn: Jim-Martin Alexandar Konstantin Falke-Skjold Wegener Lyngvild.

Født 27. december 1978 i Holbæk, opvokset i Albertslund.

Uddannet designer fra Fashion Design Akademiet i København. Modediktator på Ekstra Bladet gennem de seneste 12 år. Kendt fra en række TV-shows og reality-programmer, fx ’Robinson Ekspeditionen’, ’Zulu Djævleræs’ og ’Masterchef’. Har skrevet flere end 20 bøger om bl.a. nordisk mytologi, vikinger, hesteopdræt og Europas kronprinsesser samt de to selvbiografier ’Møgunge’ og ’Grand Danois’ og er som designer og idémand konstant involveret i en række projekter og produkter, fx cremeproduktserien Raunsborg og Bryggeriet Frejdahl. Er p.t. aktuel med en række kjoledesigns skabt over dyretemaer i særudstillingen ’Fur, Feather and Fairy Tales’ på Naturama i Svendborg.

Bor i den 700 kvm store selvbyggede vikingeborg Ravnsborg i et naturskønt område i Korinth på Sydfyn sammen med sin mand Morten og de to granddanois-hunde Ask og Eik.

Læs også: Felix Smith regerer i haven derhjemme

Tekst  Mette Trudsø

Foto  Martin Bubandt