Man skulle tro, at en haveelsker som Claus Dalby hadede vinteren og alt dens væsen. At han afskyede mørket og kulden og bare ville ønske, at havesæsonen varede hele året rundt, så han altid kunne gå og plukke fantastiske buketter i sin frodige have.

Men nej. Den selvlærte havekunstner er ikke kun æstetiker, han er også pragmatiker. Året går nu engang sin gang – og det gør faktisk slet ikke noget. “Når det handler om årstiderne, plejer jeg at sige, at der altid er noget at glæde sig til. Og jeg glæder mig også til de mørke aftener. Jeg lider heldigvis ikke af vintertungsind,” siger Claus Dalby, der benytter årstiden og mørket til at tænde så mange stearinlys, som han overhovedet kan slippe af sted med.

Det er også derfor, at han kalder julen for “en fantastisk opfindelse”: “Det fine ved julen er jo, at den falder på den bedste tid overhovedet – når det er allermørkest. Der har vi mennesker et ekstra behov for at pynte op, og julen giver os et alibi til at give den gas.

Læs også: Hjemmelavet gløgg med stjerneanis

For mig som naturmenneske betyder det også meget, når dagene vender ved vintersolhverv den 21. december. Så jeg opfatter på alle måder julen som lysfest, hvor vi også fejrer lysets tilbagevenden.”

De seneste år har julen fyldt ekstra meget i Claus Dalbys univers – også mange måneder, før vi andre skænker den en tanke. Da han for et par år siden fik et nyt, stort, opvarmet drivhus, der fungerer som hans kreative værksted, fik han ideen til at lave en række juleudsendelser, som blev sendt på DR under titlen ’Jul hos Claus Dalby’.

20150916_200457

Illusionen om den hvide jul

Det fik han så positiv respons på, at han sidste år udgav en julebog med pynt, dekorationer og buketter – og også det gik så godt, at han i år går all in med både en ny julebog og en serie af særligt udvalgt Claus Dalby- julepynt, der kan købes i blandt andet butikskæden Inspiration og i Ilva.

Den nye bog hedder ’Hvid Jul’ – en titel, der meget godt illustrerer, at forfatteren faktisk ikke husker meget fra sin barndoms jul. “Jeg er en af dem, der har en erindring om, at der altid var sne i julen, men under arbejdet med min bog har jeg fundet ud af, at det kun er hvid jul hvert 12. år. Så man kan sige, at jeg har skabt illusionen om en hvid jul.

Jeg har altid syntes, at julen var hyggelig – det gør alle børn vel – men jeg var ikke så knyttet til mine forældre, så jeg husker mest fra de år, jeg holdt jul hos mine bedsteforældre på landet i Vestjylland,” fortæller den indfødte københavner, der flyttede hjemmefra som 15-årig og i sin første (lejede) villa som 18-årig.

“Dér julede jeg meget – jeg bagte, inviterede gæster, lavede mad og pyntede op,” husker han om den for teenagedrenge noget usædvanlige livsførelse. Den dag i dag holder han stadig juleaften hos familien i Vestjylland – de seneste knap 30 år sammen med sin spanske kæreste Jaume og nu med sin egen generation i form af sine fætre og kusiner som værter. De spiser en helt traditionel julemad – and og risalamande – og det passer Claus Dalby godt: “Mad behøver ikke ligne noget, det ikke er, det behøver ikke at ryge og have prikker.

Og i det hele taget holder vi en meget stille jul, hvor vi kører hjem samme aften. Vi har så mange mennesker i huset og oplever så meget til daglig, at jeg ikke behøver at blive underholdt og sådan set betragter det som en luksus, at vi primært kan være os selv i juledagene.”

Læs også: Julemad for alle sanserne med neurogastronomi

Tro og næstekærlighed

Men når selve juleaften oprinder, har Claus Dalby jo også været i gang med at forberede julen i månedsvis – ja faktisk i et helt år. De sneklædte billeder i årets julebog er taget sidste vinter. Pynt, buketter og dekorationer er arrangeret og fotograferet mange måneder i forvejen, og bogens tekster og layout blev til i løbet af september og oktober.

Derudover har han til den tid allerede holdt jul med sin ’hverdagsfamilie’, medarbejderne i Risskovvillaen og deres ægtefæller, der hvert år inviteres til julemiddag – ikke julefrokost –den første lørdag i december. “Vi er et par-og-tyve, jeg pynter og dækker op og tænder måske 200 stearinlys, og så kommer der en kok udefra,” fortæller den selvlærte forlægger og professionelle hobbyudøver, der tydeligvis nyder denne lejlighed til at hygge om sit højt værdsatte personale.

20121209_173315

“Juletiden handler jo også om, at vi skal huske at dele – selvom det selvfølgelig ikke kun er i julen, at vi skal huske det. Men det at indgå i et team er for mig ubetaleligt, og man skal huske at nævne de kolleger, medarbejdere og alle de andre mennesker, der hjælper en, og som man kan stole på,” understreger han og fortsætter: “Jeg har råd til det, og jeg vil så gerne give 99 kroner, hvis jeg bare får 1 igen.

Læs også: Sådan får du dahlia til frosten kommer

Man skal huske at dele og at gøre tjenester. Og hvis der åbnede en flygtningelejr lige ovre ved siden af, skulle de være velkomne.” Det lyder næsten som det religiøse bud om næstekærlighed, men Claus Dalby er ikke udpræget religiøs. Han vil dog heller ikke kalde sig selv for ateist. “Jeg har aldrig gået i kirke juleaften, det har aldrig været en tradition i min familie. Men jeg vil ikke sige, at jeg ikke er troende. Du skal jo først stå din prøve, når du virkelig kommer ud for noget hårdt her i livet – så kan det jo godt være, at du pludselig beder til Gud,” siger han og indrømmer, at selvom han som udgangspunkt ikke anvender religiøse symboler i sin julepynt, så kan der dog godt snige sig et par englefigurer med op på juletræet.

Klassisk jul – med lidt kant

Og så er vi tilbage ved det med julen som alibi for at gå pynte-amok. Da Claus Dalbys hverdag både arbejdsmæssigt og privat – for ham er grænsen imellem de to sfærer stort set ikke-eksisterende – er fyldt til bristepunktet med pynt, blomster og dekorationer året rundt, er der egentlig ikke synderligt mere pyntet op hjemme i Risskovvillaen i december, end der er resten af året.

Men der er – ud over de mange stearinlys – alligevel en forskel: “Det er jo rigtig hyggeligt at tage de samme ting frem år efter år. Jeg har selv kogler, jeg gemmer og bruger igen og igen. Det er lidt sjovt, for ellers skifter vi jo stil og smag igennem livet – mange af os kender eksempelvis det med at kigge ind i klædeskabet og sige ’tænk, har jeg virkelig købt den dér?’ Og sådan har jeg det jo også med de ting, jeg arbejder med – nogle gange siger mine medarbejdere: ’jamen du sagde engang’ og så siger jeg: ’jamen det var engang’.

Læs også: Skønne sarte narcisser

Og med mit nuværende bog-tema, som jeg kalder ’Ny nordisk jul’, har jeg også sagt, at der gerne må være lidt kant – så der er for eksempel ikke noget i rød, men en hel del billeder i blå, som er den farve, jeg ser i isen, sneen og himlen. Men når alt det er sagt, synes jeg alligevel, at julen på en eller anden måde skal være klassisk.”

20151002_191330

På vej mod lysere tider

Og klassisk kan julen så få lov til at være fra nu af til den 27. december – og ikke en dag længere. I hvert fald hjemme hos den evigt aktive og æstetiske forretningsmand.

For året går nu engang sin gang – fremad. Ligesom Claus Dalby selv. “Lige så meget, som jeg elsker julen og at sætte den i scene – lige så meget har jeg det sådan med julepynt, at 3. juledag – så skal det væk! Så sker der noget nyt, forårsblomster skal ind, og jeg ser frem mod lysere tider.”

Blå Bog: Claus Dalby

• Født 1963 på Frederiksberg, opvokset i Valby.

• Har et års EFG som sin eneste formelle uddannelse. Er tidligere selvlært tryllekunstner og hundedressør og arbejder i dag som selvstændigforlægger, have- og indretningskunstner. Fast haveskribent på VoresVilla.

• Aktuel med bogen ’Hvid jul’ på forlaget Klematis og med sin egen serie af julepynt, der kan fås hos blandt andre Inspiration.

• Bor i Risskov ved Aarhus i en stor, hvid villa med den fra tv så kendte have, der ud over et utal af blomster rummer tre drivhuse – “to til planter og et til mennesker”.

Du kan købe Claus Dalbys bog “Hvid jul” på på forlaget Klematis.

12031613_795279043927826_998633017567813945_o[1]

Læs også: Hasselnøddehjerter som smager, så englene synger

Tekst  Mette Trudsø

Foto  Claus Dalby og Birthe Vembye