Lene Beier om sit store byggeprojekt

Efter at have købt, istandsat og solgt en række boliger sammen er tv-vært Lene Beier og hendes mand Anders ved at bygge deres drømmehus helt ud til vandet på Amager

Et byggeri blottet for kompromiser, men med masser af utraditionelle løsninger – og plads til at leve et liv, der med parrets egne ord ’ikke er alt for poleret’.

“I dag har været rigtig irriterende.”

Det er en isnende kold onsdag i februar, og Lene Beier har netop taget imod i det hus, som hun og familien havde håbet ville stå færdigt for flere måneder siden.

“Det var meningen, at vi skulle have været flyttet ind i julen – men julen varer jo lige til påske, som man siger. Det er skredet på alle mulige forskellige måder, og nu ser det ud til måske at skride igen, fordi vi lige har haft bøvl med en læk i slangerne til gulvvarmen,” forklarer hun, mens hun viser rundt i huset, der på nuværende tidspunkt vel mest af alt kan betegnes som en skal – med fundament, vægge, undertag og et betongulv, som er vådt, der hvor børnenes værelser skal være.

Læs også: Fra nedslidt bungalow til moderne funkisvilla i 2 plan

 

Du har været rigtig sur

Hvis dele af gulvet skal bankes op, skal noget af det indre træskelet også tages midlertidigt ned, og så begynder det at knibe alvorligt med at nå det hele inden den nye indflytningsdato i påsken.

“Så det må simpelthen ikke ske,” siger Lene, mens hun kigger over på sin mand, Anders, der med sin baggrund som ejendomsmægler og erklæret bolignørd er entreprenør på hele byggeprojektet.

“Nej, så i går aftes og i dag har jeg været sur,” siger han – med en rolig stemme, der ikke er i nærheden af at lyde irriteret.

Men Lene Beier nikker: “Ja, du har været rigtig sur,” bekræfter hun helt uden bebrejdelse – det er bare en konstatering.

Lene og Anders

Lige netop her skal man nok finde nøglen til, hvordan det lader sig gøre at kombinere et omfattende byggeprojekt med et krævende arbejdsliv, medvirken i underholdningssuccesen ’Vild med Dans’ og hverdagen i en småbørnsfamilie, der omfatter to drenge med krudt i røven samt en stærkt begejstret cockerspaniel ved navn Bruce Wayne.

Lene og Anders Beier har et stærkt parforhold. Og de deler den samme drøm – en drøm, de har arbejdet de seneste 15 år på at indfri.

Læs også: Cecilie Stenspil har brug for havens ro

8 boliger på 15 år

“Vi har i alle årene arbejdet hen imod at kunne bygge det her hus. Vi har flyttet mange gange og boet i mange forskellige lejligheder, som vi har sat i stand og solgt igen for at kunne tjene penge til, at vi kunne købe den rigtige grund, når vi engang fandt den,” fortæller Lene, inden hun og Anders begynder at tælle på fingrene, hvor mange steder, de egentlig har boet sammen. Huset her vil blive nummer 8, når de frem til.

Alligevel har opsparingen ikke kunnet finansiere hele bygningen af drømmehuset.

“Anders har skåret rigtig meget ned på sit arbejde for at stå for byggeriet, så vi ikke skal ud og betale for en entreprenør. Men det har så også betydet, at jeg har måttet arbejde rigtig meget. Det er bare Anders, der er klart bedst til at bygge af os to, så det er den mest naturlige fordeling. Og så har vi lånt en frygteligt masse penge,” siger Lene og tilføjer med et grin:

“Men så skal vi altså også bæres ud herfra – det er planen!”

Læs også: Signe Wenneberg om bæredygtighed og snusfornuft

Storgrinende Lene

Kystbolig med håndbajere og hotdog

Den grund, der er udset til at gøre parrets drøm til virkelighed, ligger i første række til Øresund i Søvang, en lille by på Amager lige syd for Dragør.

“Vi gik efter at komme helt ned til kysten, og her er Søvang jo ikke det dyreste område. Det ville blive voldsomt meget dyrere dén vej,” siger Lene og peger nordpå, mod selve Dragør.

Men derudover er Søvang og Beier-familien bare et bedre match, er parret enige om.

“Hvordan forklarer man lige det, Anders? Hvorfor valgte vi Søvang i forhold til længere oppe ad kysten?” spørger Lene i et tydeligt forsøg på at være diplomatisk.

“Vi hører ikke til i Reservatet. Vi passer bare ikke ind deroppe…” konstaterer Anders med et smil, før Lene igen tager over:

“Der er fandeme lidt for meget håndbajere og hotdog over os to, altså – det er der bare,” siger hun og nikker, da Anders tilføjer, at det også er sundt for børnene at vokse op et sted, hvor ikke alle familierne omkring dem ligger i de øverste 10 procent af lønrammen.

“Jeg er selv vokset op i en relativt fattig familie,” siger Lene, “min mor var alene med tre børn, og det betyder noget for mig, at det hele ikke er så… poleret – er vist det, jeg vil sige.”

Læs også: 7 grunde til at vælge facadeisolering

Ingen kompromiser

På samme måde er det med familiens nye hus og det liv, det skal danne ramme om: Det skal ikke være for poleret – men det betyder ikke, at ting er overladt til tilfældighederne. Tværtimod. Når man har brugt 15 år og 7 fælles hjem til at gå og tænke over, hvordan man gerne vil have det, bliver der ikke gået på kompromis med noget.

“Vi hader fx, når æstetik og komfort clasher,” som Lene siger, da talen falder på den store 1. sals-terrasse med udsigt over Øresund, som egentlig grundet vindretningen og beliggenheden ved vandet burde være dækket med glas. “Men det synes vi bare begge to er så grimt, så der kommer et sort, støbejernslignende rækværk i stedet,” siger hun og peger ud på terrassen – der som den eneste af i alt fire planlagte terrasser rent faktisk er etableret på nuværende tidspunkt

“Pizzaovnen skal bo derovre sammen med grillen. Vi elsker pizza og rødvin, og alt, hvad man kan komme i nærheden af at grille, propper vi på en grill,” erklærer hun og går videre med at fortælle om haven, der bliver anlagt som en strandeng udelukkende med kystnære planter som havtorn og klitroser.

“Og så skal der være en terrasse mere med en udendørs bruser og noget, der minder om en badebro, og så kommer der en bålplads og små stier herude foran, så vi kan være udenfor nærmest hele året. At bo ved vandet, blive lidt beskidt og lave noget bål – det passer mig perfekt!”

Læs også: 3 trin til dit nye tag

Der er byttet rundt på inderetningen

Familien har i øvrigt valgt at bytte fuldstændig om på den traditionelle fordeling af rum i en to-plansvilla: Både forældresoveværelset, børneværelserne og gæsteværelset med tilhørende badeværelser ligger i stueetagen, mens køkken og opholdsstue ligger på 1. sal.

“Jeg er selv vokset op i et hjem, hvor man går ovenpå og sover. Men jeg kunne jo godt se, da Anders sagde det, at selvfølgelig skal vi da ikke ’op’ og sove, når vi har udsigten over Øresund ovenpå. Så værelserne kommer til at være nedenunder, og så skulle vi finde en naturlig måde at få det bygget pænt på, hvilket er grunden til, at vi får lavet en stor og rigtig fed trappe her, sort og med kernelæderhåndtag, så det bliver naturligt at gå herop,” siger hun og peger ned mod det, der bliver husets hoveddør og entré.

Anderledes løsninger

Ved den kommende trappes fod ligger endnu en af de ting, som ægteparret Beier glæder sig voldsomt til at tage i brug: en cirkelformet vinkælder, der lige nu er skjult af en to-låget lem, men som kommer til at være synlig under et tykt lag gulvglas.

Lene Beier i vinkælderen

“Det er en måde – er Anders og jeg blevet enige om – at man kan lave et misbrug om til en hobby,” griner den populære tv-vært.

“Der er mange ting, som vi har valgt, fordi det ville vi have. Vi vil have en vinkælder, vi vil have en brændeovn, vi vil have Douglas fyrplanker – selvom jeg godt ved, at man ikke kan gå i stilethæle på det. Vi får også et tag med loft til kip, selvom det er mere praktisk med et fladt tag,” erkender den populære tv-vært, mens hun viser rundt i det, der bliver et kombineret master bedroom og badeværelse med direkte forbindelse til hendes kommende walk-in-closet.

Læs også: Morten Olsens rødder

Fremad og tilbage i tiden

Jordvarme, der som noget usædvanligt bliver boret 100-150 meter ned i grunden, og et state of the art open source programmérbart el-system, der kan styre blandt andet vinduer, dørtelefon, varmeanlæg, markiser og lys, er andre eksempler på de mange moderne og individualiserede løsninger, som parret har valgt.

Hvad husets ydre angår går parret dog efter eget udsagn tilbage i tiden:

“Med gulpudset facade, røde tagtegl og flaskegrønne vinduer – dem fik Anders mig heldigvis overtalt til,” siger Lene med begejstring i stemmen.

Drømmen er så tæt på, og selvom dagen er startet dumt, og den genstridige gulvvarmelæk muligvis ender med at skubbe indflytningsdatoen til et ubestemt tidspunkt i fremtiden, er det tydeligvis svært for hende at bevare pessimismen:

“Det skal jo nok lykkes – selvom det tager sin tid. Hvis man ikke forsøger at gøre de ting, man gerne vil, så kommer det jo aldrig til en. Sådan er det jo med alting.”

Følg Lene og Anders Beiers byggeri på Bolius-bloggen Beier Bygger eller i TV 2 FRI-dokumentaren af samme navn, der i skrivende stund ventes at få premiere 25. april.

Læs også: Sådan bor de i Brasilien

Lene Beiers 3 gode råd til folk, der skal bygge selv

  1. Lad være med at gøre det, hvis parforholdet er i krise – det er jo lidt vildere end at samle et IKEA-skab, ikke? Hvis man kan finde sig en mand, som kan det, som Anders kan, så er det en rigtig god start.”
  2. Find nogle gode håndværkere. Hvis vi fx tager på ferie, er det virkelig rart, at håndværkerne ved, hvordan vi tænker.”
  3. Vær ikke så optimistisk med tidsplanen, som vi har været – sørg for at have mere tid, end du i virkeligheden troede, du skulle bruge. Vi troede, vi havde lagt en 25 procents tidsbuffer ind, men vi skulle i virkeligheden bruge 40 procent.”

Lene Beiers Blå Bog

Blå BogLene Beier

  • Født i Skive 29. maj 1977.
  • Uddannet folkeskolelærer, men slog i 2013 igennem som tv-vært på TV2 Fri-programmet ‘Frihuset’ og har siden været vært på bl.a. datingprogrammet ‘Landmand søger kærlighed’.
  • Vandt sidste år Billed Bladets pris som ‘Årets kvindelige underholdningsvært’, ligesom hun var deltager i den 13. udgave af ‘Vild med dans’.
  • Bor lige nu i en lejlighed på Frederiksberg sammen med sin mand Anders og deres to børn

Arthur på 8 år og Otto på 5 år, men familien har det seneste år arbejdet på at bygge deres 216 kvm store drømmehus på en 930 kvm stor grund lige ned til Øresund i Søvang på Amager.

Læs også: Vi løber ikke tør for polsk arbejdskraft foreløbig

Tekst  Mette Trudsø

Foto  Kristian Holm