Michéle Bellaiche – god boligkarma

TV-værten Michèle Bellaiche elsker, når hendes træhus ved vandet er fyldt med børn, familie, venner og god karma.

Men som de fleste af os, har hun ikke helt styr på, hvad hun egentlig kunne spare på boligudgifterne. Det ændrer sig dog til oktober, hvor et nyt, ugentligt program med Michèle som vært starter på TV2. Et program, hvor hun task force-agtigt rykker ind hos helt almindelige boligejere sammen med uvildige eksperter og rådgivere. Og kommer med enkle løsninger på, hvor de kan spare penge. Mange penge.

Michéles store valg

For snart fire år siden traf Michèle et stort valg. Hun flyttede væk fra Frederiksberg, væk fra hovedstaden – og ud til det enkle liv på Vestegnen. Til træhus med naturgrund, havudsigt, egen børne-etage og familien lige om hjørnet.

Med tæpper og fyrfadslys

Flytningen betød en ende på den evige jagt på naturlegepladser til børnene Philip og Josephine, som i dag er otte og 12 år. Nu cykler de bare ned på stranden. Eller over til Michèles forældre. Eller over til hendes søster og svoger, som også har to børn.

Og Michèles modvilje mod det konforme i at ‘flytte til hus og have, bare fordi man får børn’ har helt fortaget sig. Sammen med den lille angst for, om vennerne fra København mon ‘stadig lige kommer forbi’. “Afstand kan være en barriere. Men det her er blevet et hus, hvor rigtig mange LIGE kommer forbi. Fordi det ligger ved vandet. Hele sommeren har det været ‘Hej, vi var lige ude at køre en tur..’. Men det er nok også fordi, at jeg godt kan lide at have et åbent hus,” smiler Michèle. Mens vi drikker kaffe på husets fantastiske terrasse, som er lang og stor nok til at have sol fra morgen til aften – og afskærmet nok til, at man også kan sidde derude om vinteren. Med tæpper og fyrfadslys.

Læs også: Signe Wenneberg om bæredygtighed og snusfornuft

“Jeg er vokset op i et villakvarter i Taastrup. Men da jeg flyttede hjemmefra, flyttede mine forældre her til Solrød, hvor de bor endnu. Så jeg har altid været her rigtig meget. I weekender. Og varme somre. Nu bor både jeg og min søster her selv. Det er et sted, hvor hele familien er sammen, uden helt at bo sammen. Hvor vi er tæt og ses temmelig tit, selvom det ikke altid er længe. Og vi er rigtig gode til lige at sende en sms, inden vi kommer. Så vi ikke hele tiden står helt uventet og banker på hos hinanden,” forklarer tv-værten.

Michèles nye TV2 program Navnet bliver formentlig Rådgiverne. Men starten ligger fast: Mandag 27. oktober klokken 21.20. Ligesom det også er sikkert, at faktaprogrammet, som kommer til at køre hver uge, har ambitionen om at blive ‘programmet, som du ikke har råd til at lade være med at se’. Almindelige danske boligejere får gode og nemme råd til spareløsninger inden for realkredit, pensioner og alt det, som mange ikke orker at nærstudere.

Karma-jagt

Ud over at bo tæt på familien, hvis hjælpende fordele Michèle som mor til to absolut ikke mener kan undervurderes, betyder valget af at bo i træhus også meget for hende. “Jeg synes stadigvæk lidt, at jeg er i sommerhus. Selvom jeg snart har boet her i fire år. Og så betyder det vanvittig meget, at her er vand og luft. Det gør noget for mig.

Selvom mit hus er ret stort, så ligner det et lille sommerhus, og det kan jeg meget godt lide. For så føler jeg stadig lidt, at jeg altid er på ferie.” Ud over beliggenheden, ledte Michèle også efter et sted med god karma, da hun var husjæger. “Det kan måske være en kliché, for karma er jo noget, man selv sørger for.

Men i nogle huse, er det lettere at skabe god karma. I spritnyt huse, som ligner de syv andre ved siden af, tager det måske lidt mere tid. Men jeg er lykkelig for min store plads, lykkelig for børneafdelingen nedenunder – med frirum, plads til høj musik, plads til at børnene kan være sig selv. Jeg tror, det gør mig mere rummelig, at jeg kan få fred til at sidde og læse aviser og bøger. Og så bliver det en stor fordel, når ungerne bliver teenagere”.

Noget, som også øger karma-værdien i Michèles hus, er, at det er lavet af træ. Ligger på en ikke-helt-plan naturgrund. Ikke ligner alle de andre. For ‘det må ikke være for pænt’, synes hun.

Og så er der åbenheden. Åbenhed over for folk, man holder af – og som ungerne også kan lide og altid har kendt. For som Michèle siger: “Bare fordi man bor i hus, behøver beboerne jo ikke kun at være far-mor og- børn.” En nyskilt veninde boede længe i gæsteværelset i kælderen. Det samme gjorde vennen og ‘Hvem vil være millionær’- værten Hans Pilgaard, da han på et tidspunkt var under flytning fra London. “Hans boede faktisk dernede, da jeg første gang viste min kæreste rundt i huset. Og da jeg sagde, at ‘her er så gæsteværelset’. Og rummet var fyldt med mandeparfume, sko og slips. Så tænkte han sikkert sit.”

Læs også: Lise Nørgaard om livet og om god smag

Michèle og haven

Villahavens mange bede – og ikke midst deres ukrudt – gjorde Michèle stresset. Så det måtte stoppes. På en måde, så hun selv kunne være med.

“Jeg har stor respekt for dem, som kan noget med smukke rosenbede. Men jeg må erkende, at jeg ikke hverken gider eller kan. Jeg kan bare ikke mærke den terapeutiske værdi i at fjerne ukrudt i fem timer efter arbejde. Så jeg har lavet haven om til noget med frugttræer, bær, vilde blomster og krydderurter, som er lige til at hente ind – og masser af græs. Selvom græsset giver nogle udfordringer, når man har en lille hund på bare et år (beaglen Scherlock), som ELSKER at grave huller. Han har også ædt to par solbriller og to stråhatte – og det stod heller ikke i hans købskontrakt.”

Om Michèle Bellaiche

Michèle Bellaiche er 42 år. De sidste otte har hun lavet ‘GoAften Danmark’ på TV2. Hun holder foredrag. Hun er mor til to, fraskilt, nybagt hundeejer og kæreste med pianisten Kasper Daugaard fra Lukas Graham. Og så er hendes far fransk. Hvilket har gjort hende tosproget og i stand til at læse samfundsvidenskab på Sorbonne i Paris.

Tekst  Maggie Svarstad

Foto  Ulrik Jantzen, Das büro