Nikolaj Koppel varmer op til at blive husejer

Nikolaj Koppel indleder jagten på det helt rigtige hus

Nikolaj Koppel har ikke hænderne specielt godt skruet på, og han skal stadig lede efter navnene på gængse haveplanter som blåregn og klematis. Men naturen og ikke mindst to helt særlige blommetræer har alligevel fået sneget sig ind på ham, og han og hustruen Sille har nu indledt jagten på hus og have med den helt rigtige ’wow-faktor’.

Egentlig synes Nikolaj ikke, at der burde være noget at betænke sig på. Han og familien bor i en stor, lys lejlighed med grøn udsigt og flere smukke løberuter udgående fra hoveddøren i den klassiske rødstensbygning på den bedste del af Frederiksberg.

Han har et rigt udvalg af indkøbsmuligheder, cafeer og restauranter, teater- og musikoplevelser samt en stor del af vennekredsen inden for rækkevidde – og kun 10 minutter på cykel til sin arbejdsplads Tivoli.

Så han er sådan set rigtig glad for sin boligsituation og burde slet ikke overveje at flytte. Hvis altså ikke lige det var for den dér natur.

Læs også: Claus Holm: “Gu har du tid til at lave mad”

Jeg har aldrig været til sådan noget have-noget

“Ens behov ændrer sig jo umærkeligt hen over årene. Hvor min kone altid har været meget glad for at gå rundt i gummistøvler og ordne ting, har jeg aldrig selv været til sådan noget have-noget. Men jeg begynder at se det nu,” erkender Nikolaj Koppel.

Selv peger han på købet af familiens sommerhus i Nordsjælland for fire år siden som startskuddet i hans udvikling fra bymenneske til hus-og haveejer.

“Jeg kan jo godt huske, hvordan det var at være i sommerhus, da jeg var i 20’erne – der var jeg sådan pænt ligeglad, ikke? Men nu synes jeg faktisk, det er ret interessant at se, hvordan den dér tjørn klarer den, selvom den står i vind fra havet… Også de helt små, hurtige glæder som – hvad er de nu, de hedder? – klematis!, som bare kravler derudad. Og for sådan en relativt uvidende storbyhjerne som min at konstatere, at sådan en… blå… hvad er det nu… blåregn!, hvordan den ligesom er i gang med at kvæle det stativ, den er sat op ad, hvordan den kvæler det med ståltråd og det hele, fordi den er stærkere end noget som helst andet – det er megafedt at se på,” siger den tidligere solopianist, der skiftede spor til først journalistikken, siden en karriere som både kanalchef, TV- og radio-vært på DR – for nu at være underdirektør i den verdenskendte forlystelseshave i hjertet af København.

Og netop kontrasten mellem hverdagen i byen og fridagene i sommerhuset er noget, Nikolaj Koppel sætter stadig større pris på.

“I forhold til det hektiske arbejdsliv, jeg har i øvrigt, så er der jo noget utroligt håndgribeligt og konkret over at plante to blommetræer og så blive helt lykkelig over, at nu står de i blomst, når man kommer i sommerhuset næste gang. Og over at køre derop og tilbage en onsdag aften, fordi der har været lidt varmt, så de lige skal have noget vand,” fortæller han med en snert af kærlig selvironi, som er han stadig overrasket over – men egentlig også ret glad for – at erfare, at han har det sådan med et par blommetræer.

Læs også: At flytte er at tage sit liv med sig

Nikolaj Koppel i den japanske have i Tivoli

“Jeg har lige lært at gå i byggemarkeder”

Nikolaj Koppel skynder sig at understrege, at det mest er Sille, der tager slæbet i sommerhushaven.

“Men jeg lader mig jo indskrive mere og mere i pligterne, ikke?,” siger han uden at lyde som om, han har det fjerneste imod det.

“Igen, det er jo fantastisk, som man lige pludselig lærer… Jeg har jo aldrig været i byggemarkeder før for fire år siden, men så her for nylig, så højtryksspulede jeg da lige terrassen! Og også lige havemøblerne. Men okay, det er også pænt nemt og kræver ikke så meget teknik, bare tid,” kommer det med et smil.

Og tid er åbenbart også, hvad det har krævet for ham og hustruen Sille at komme derhen, hvor mange andre kommer i løbet af 20’erne og 30’erne: at begynde at kigge sig om efter det helt rigtige hus med den helt rigtige have til at udgøre den daglige bopæl.

“Vi ønsker at se årstidernes skiften”

For hvor meget han end elsker lejligheden på Frederiksberg og nærheden til alting, så giver livet i byen ikke samme gennemførte oplevelse af årstidernes skiften, som han har fået i sommerhushaven og på de efterhånden mange køreture frem og tilbage fra Nordsjælland.

“Fra april og jeg vil sige til og med oktober – det er jo trods alt mere end halvdelen af året – der har vi jo årstiderne i fuldt flor. Du har vinteren, der forsvinder, du har foråret i al sin pragt…,” siger Nikolaj Koppel og afbryder sig selv:

“Sådan en maj-morgen, hvor jeg kører fra sommerhuset på landet kl. 6 uden trafik – alt er bare fuldstændig lush (frodigt, red.), rapsmarkerne står i fuldt flor, der er hvide blomster langs landevejen, alt er bare sådan: ”Yearh, nu kører vi, drenge!”,” siger han og fortsætter på én gang entusiastisk og pædagogisk, som en slags forsinket belæring af den 25-årige Nikolaj Koppel:

“Så kommer højsommeren, så kommer høstsæsonen, og så kommer efteråret – det er der noget fantastisk over. At gå ud på terrassen og indsnuse alle de dér ting… det har jeg lært at se værdien af.”

Men hvor forestiller han og konen sig så, at de skal snuse haven, naturen og årstiderne ind – hvad er for dem en god beliggenhed?

“En god beliggenhed uden for byen er jo, at man har en smuk have og privatliv. Det må godt være i nærheden af vand, men then again, jeg kender da nogen, der har huse, der ligger et pænt stykke fra vand, men hvor der er en eller anden feature ved netop haven… at der er et smukt fald ned til et skovbryn, eller at der ingen naboer er, eller lyset er helt fantastisk.”

Læs også: Cecilie Hother i gummistøvler med høje hæle

Nikolaj Koppel i pariserhjulet i Tivoli

Et hus med ’wow-faktor’

Selvom Nikolaj Koppel synes, det er svært at sætte fingeren på, hvad der vil gøre et hus til det helt rigtige for ham og hans familie, er han dog helt sikker på, at Sille og han begge vil vide det, når de finder det.

“Vi er helt enige om, at hvis vi skal flytte fra vores lejlighed, som i parentes bemærket er virkelig, virkelig dejlig, så skal det være, fordi der er en eller anden – vi kalder det i mangel af bedre: ’wow-faktor’. Altså, der skal være et eller andet : ’Nåmen, det har en for vild udsigt!’ eller ’Det er jo helt perfekt i forhold til, at der er otte gamle æbletræer og udsigt’– altså, at der er et eller andet, jeg havde nær sagt ’money can’t buy’ – et eller andet særligt, et gammelt hus med nogle rigtig fine detaljer, ja, netop – en ’wow-faktor’,” forklarer han.

“Jeg tror, vi begge to ville sige, det skulle være et gammelt hus, at det godt må have noget sjæl og nogle småsprossede vinduer eller hvad man nu går efter… men igen, der findes jo også rigtig mange superflotte, fantastiske nytegnede huse, som kan noget helt andet,” siger han og underbygger troen på, at det nok skal lykkes, med en anekdote fra det virkelige liv:

“Sjovt nok, så ligger der et sted lidt længere oppe ad kysten fra vores sommerhus, hvor vi ikke kommer så tit, og som Sille og jeg havde kørt forbi uafhængigt af hinanden. Så da jeg sagde: ’Hey, du skal lige tjekke et hus, jeg har set ved kysten, det ligger ikke helt ud til vandet, men lige trukket lidt tilbage og med nogle ret fine gamle vinduer og en tilpas gammel have…’ – så havde Sille selvfølgelig lagt mærke til det selvsamme hus. Vi havde begge to pinpointet, at dét her ville være et godt sted, hvis og såfremt… Det var slet ikke til salg, men vi havde det bare sådan: Der kunne vi godt bo!”

Blå Bog: Nikolaj Koppel

Født 6. marts 1969 i Gentofte.

Uddannet fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium og har turneret som solopianist, men overraskede i 2000 ved at trække sig tilbage fra livet som udøvende musiker og kaste sig over journalistikken, bl.a. som redaktionschef på Euroman. Er i dag underdirektør i Tivoli.

Blev kendt i den brede offentlighed via diverse tv-programmer, bl.a. som dommer i DR’s ’Talent’-konkurrencer og som vært på ’Aftenshowet’ og ved en lang række shows som fx Danmarks Indsamling tre år i træk.

Bor i en 155 kvm stor lejlighed på Frederiksberg med hustruen, grafisk designer Sille Kroyer Koppel og børnene Simon på 18 og Emilie på 14 år.

Har de seneste fire år haft sommerhus i Kikhavn i Nordsjælland.

Læs også: Lene Beier om sit store byggeprojekt

Tekst  Mette Trudsø

Foto  Martin Bubandt