Hvordan bor brasilianerne? Hvad koster en bolig i Brasilien? Hvor stor er den? Få svar på masser af spørgsmål om brasilianske boliger her.

Bor brasilianere i hus eller lejlighed?

Ifølge den brasilianske database IBGE, som svarer til Danmarks Statistik, bor knapt 40 millioner familier i huse i Brasilien, mens knapt 4 millioner familier bor i lejlighed, og 63.000 familier bor på værelser.

Tallene, som er fra 2009, er dog behæftet med stor usikkerhed. Overordnet kan man sige, at de fleste brasilianere bor i byer – og meget få på landet. I forstæderne bor alle i huse, mens man i centrum af de store byer som Sao Paolo, Rio og Brasilia bor i kæmpe lejlighedskomplekser.

Derudover bor der mange i de såkaldte favelaer, som er slumkvarterer, hvor husene ligger utrolig tæt og er meget dårligt byggede.

I Danmark er der nogenlunde lige mange parcelhuse og etageboliger – over en million af hver. Derudover er der mindre grupper, der bor i rækkehus, på kollegier eller landejendomme.

LÆS OGSÅ: Sådan bor de i Brasilien

Ejer brasilianere deres bolig, eller bor de til leje?

Der er flere, som lejer end ejer en bolig. Det er meget svært at få banklån i Brasilien, og du risikerer en rente på helt op mod 20 %. Skal du have et boliglån, kræver det, at du er en god kunde med et stabilt fast job. Helst i det offentlige.

Igennem de seneste 5 år er antallet af danskere, der bor i lejebolig, steget med næsten 8 %. Antallet af ejerboliger og lejeboliger står nu næsten lige. Specielt de 25-36-årige og deres børn bor i højere grad til leje.

Læs også: Myginds family house

Hvad koster en bolig i Brasilien?

Både lejligheder og huse i Brasilien koster normalt en tredjedel af prisen i Danmark.

Den samme type og størrelse lejlighed kan koste alt fra 100.000 kr. til 5 millioner kr. afhængig af, om den ligger i en favela eller på Copacapana. En lejlighed på 75 m2 i et af de bedre områder i Rio eller en af de andre storbyer koster ca. 850.000 kr.

Også i Danmark er der stor forskel på priserne fra landsdel til landsdel – og ikke mindst fra by til provins. Fx er kvadratmeterprisen lige nu på 41.899 kr. i Frederiksberg Kommune, mens den er 6.003 kr. i Vesthimmerlands Kommune.

DANMARKSKORT: Se huspriserne i din kommune siden 1992

DANMARKSKORT: Se lejlighedspriserne i din kommune siden 1992

Hvor stor er en brasiliansk bolig?

Der er meget stor forskel på størrelsen på brasilianernes boliger afhængig af deres klasse og status. En lejlighed på 170-200 m2 er et must til en familie på 4 i den øvre middeklasse. Især fordi brasilianerne ønsker badeværelser til alle værelserne, og der også skal være et værelse og badeværelse til en tjenestepige/hushjælp.

En almindelig middelklassefamilie eller et ungt par nøjes bor dog oftest på mellem 60 og 110 m2.

I Danmark er de fleste parcelhuse 125-149 m2. Næsten lige så mange er dog på over 175 m2. Der er flest danske lejligheder på 50-74 m2 og næstflest på 75-99 m2.

Læs også: Hjemme hos Julie Berthelsen

Byggestil og materialer til boliger i Brasilien

Boliger placeres ikke nødvendigvis i forhold til udsigt, men i højere grad væk fra solen og i forhold til vindretningen for at skabe en naturlig ventilation.

Man bruger meget beton og tegl. Materialerne skal ikke nødvendigvis kunne tåle hårdt vejr (for det er der aldrig), men skal bedst muligt holde varmen ude.

I Danmark er mursten, beton og tegl de mest udbredte byggematerialer. Den store forskel er, at vi i Danmark bruger mange ressourcer på isolering og energioptimering i byggeriet.

Er der ejendomsskat i Brasilien?

Ejendomsskatter ligger normalt på ca. 1 % af boligens værdi, men det svinger meget, fordi det også beregnes ud fra boligens alder og beliggenhed.

En del faktorer kan fritage en fra at betale ejendomsskat. Fx, hvis bygningen er fredet, eller vejforholdene til boligen er dårlige.

I Danmark betaler boligejerne en af de højeste ejendomsskatter i Europa. Ejendomsværdiskatten udgør som udgangspunkt 1 procent af ejendomsværdien op til 3.040.000 kr. og 3 procent af resten af ejendommens værdi.

LÆS OGSÅ: Beskatning af ejerboliger (ejendomsværdiskat og grundskyld)

Faste udgifter til strøm, vand og andet

Priserne på strøm og vand er mange steder fordoblet inden for de seneste år på grund af et større fokus på miljø og ressourcer. Bor du i hus er det ikke unormalt at betale 1.200 kr. om måneden i strøm (du betaler mere per kWh, jo mere strøm, du bruger), mens vand er lidt billigere.

Derudover er den største udgift ejerudgifterne, når du bor i condominio – det vil sige en ejendom med fælles faciliteter som vagt, portner, rengøring, swimmingpool og parkering.

En dansker bruger i gennemsnit 3.481 kr. om året på el, mens en husstand har en årlig elregning på 13.986 kr. I 2014 brugte en dansker i gennemsnit 2.452 kr. om året på vand. En familie på 2 voksne og 2 børn har en gennemsnitlig vandregning på ca. 9.000 kr. om året.

Danskerne har også udgifter til varme. I gennemsnit betaler de mellem 7.000 og 27.000 kr. om året alt afhængig af, hvilken varmekilde de har.

LÆS OGSÅ: Så meget el, vand og varme bruger en gennemsnitsfamilie

Kilder: exactbrazil.dk, ibge.gov.br, Svend Roed Nielsen, tidligere dansk ambassadør i Brasilien og Paulo Guimaraes, Minister Counselor på den brasilianske ambassade i København og danskere i Brasilien: Frank Thomsen, Esben Budolfsen og Charlotte Hildebrandt, Danmarks Statistik, Realkreditforeningen, DR, Dansk Energi og Bolius

Læs også: Michéle Bellaiche – god boligkarma