Er det nødvendigt at vaske dit barns bamser? Nej, siger Bolius’ rengøringsekspert fru Grøn. Ikke med mindre bamsen bliver meget ulækker. Se her, hvornår bamser skal vaskes, og hvordan du gør.

Bamser bliver beskidte. Uanset, om bamsen bare står på hylden, er med ved middagsbordet eller sover med i sengen hver nat, kommer der smuds på tøjdyret.

LÆS OGSÅ: Børneværelset – sådan indretter du det?

bamse

En ældre bamse har en velkendt og tryg duft og skal ikke vaskes med mindre det er absolut nødvendigt, siger fru Grøn. Foto Anne Grete Rasmussen.

Vask ikke bamser jævnligt

Men skal du vaske og desinficere et tøjdyr, som barnet er trygt ved?

Fru Grøn siger nej. En ældre bamse har sin egen velkendte og trygge duft. Og børn får et godt immunforsvar ved at blive udsat for de bakterier/vira, de møder i deres hverdag.

I en sund og rask familie er det ikke nødvendigt at vaske børns bamser jævnligt. Du kan aftørre eller pletrense bamsen, hvis der kommer synligt snavs på den. Kommer der opkast, blod og afføring på bamsen, skal den have en grundig pletrens eller en tur i vaskemaskinen, hvis bamsen kan tåle det.

LÆS OGSÅ: Fru Grøn: Sådan fjerner du de 5 mest almindelige pletter fra sofaen

Det mener fru Grøn: Bakterier er godt for børns immunforsvar

–  Jeg mener ikke man ikke skal indføre institutionsrengøring i sunde og raske familier. Det er vigtigt, at vores børn bliver vant til de bakterier, der findes både privat og i deres institution.

– Flere undersøgelser peger på, at børn, der udsættes for ikke-sygdomsfremkaldende bakterier, får et bedre immunforsvar. Det er forholdsvist nemt at lave korttidsbaseret forskning, som viser færre sygdomsdage ved mere rengøring, men vanskeligt at lave langtidsbaseret forskning, som viser de problemer, der kan være ved at anvende kemikalier i rengøringsprocessen.

– Det er naturligvis vigtigt at adskille rengøring i private hjem og institutioner. I en institution, hvor der er mange forskellige børn, der leger med legetøjet og dermed mange forskellige bakterier/virus, skal der stilles anderledes krav til rengøring af bamser og legetøj. Men med mindre man er syg, skal man ikke desinficere sit private liv.

Fru Grøn bakkes op af Hanne Frøkiær, professor ved Faculty of Health and Medical Sciences, KU.

– Jo, den er god nok: Al senere forskning peger på, at mødet med mange forskelligartede bakterier er godt for et stærkt immunforsvar. Det er dog vigtigt i institutionerne at undgå for meget smitte mellem børn, mest smitte sker dog nok direkte fra barn til barn. De ’private’ bamser derhjemme vil nok mest huse allerede kendte bakterier/vira, så der er der nok ingen grund til at være hysterisk, siger hun.

Læs også: Sådan fjerner du selv fliser på badeværelset

Sådan holder du dit barns bamse ren

Står tøjbamser på åben plads i børneværelset, er det en god idé at lukke dem inde i et skab, eller lægge dem i en stor kurv, så gulvet nemt kan rengøres. Jo flere plysbamser der står fremme, jo flere støvsamlere er der i børneværelset.

  • Ryst eller støvsug bamser, der står fremme, et par gange om måneden.
  • Fjern madrester med det samme. Skrab madresten af med en skarp genstand og pletrens efterfølgende.
  • Pletrens med en opløsning af håndopvaskemiddel og lunkent vand. Se gode råd til pletrensning her.
bamse

Madrester kan fjernes og bamsen kan efterfølgende pletrenses. Foto: Tommy Verting.

 

bamse

Ryst eller støvsug bamser, der står fremme, et par gange om måneden. Foto: Tommy Verting.

LÆS OGSÅ: Fru Grøn: Sengetøj skal ikke vaskes for tit

Opkast, blod og afføring skal vaskes af tøjbamser

Hvis bamsen er blevet smurt ind i opkast, blod eller afføring, der kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier og begynde at lugte, skal den have en grundigere pletrens eller en tur i vaskemaskinen. Opkast kan desuden have en så lav pH-værdi, at det kan ætse bamsen, hvis det ikke fjernes hurtigt.

De fleste materialer tåler aftørring med en fugtig mikrofiberklud eller overfladerengøring med opvaskebørste eller svamp dyppet i varmt vand tilsat opvaskemiddel. Skyl efter med rent vand og tør efter med et håndklæde. Læs bamsens vaskeanvisning, inden du gå i gang.

Læs også: 4 ud af 10 danskere synes at rengøring er en belastning

Gylp og opkast:  Pletrenses med tøjvaskemiddel, der er basisk og dermed neutraliserer det sure opkast, eller vaskes i maskinen, hvis bamsen kan tåle det.

Afføring: Er der kommet meget afføring på bamsen, kan det være nødvendigt at kassere den. Ellers kan det fjernes med køkkenrulle, hvorefter bamsen pletrenses og skylles grundigt og vaskes i maskine. Kan bamsen tåle det, kan du vaske ved 60 grader.

Blod: Pletrens bamsen i koldt vand. Se her, hvordan du fjerner pletter fra blod.

Lus, lopper og smitsom sygdom: Har en person i familien lus, fnat, smitsom sygdom med bakterier, virus eller svamp, bør tøjdyr vaskes ved 60 grader C for at undgå smitte i familien.

bamse

Vask bamser der er gået i arv eller er købt på loppemarked. Foto Tommy Verting.

Vask brugte bamser

Hvis dit barns bamse er købt på loppemarked eller arvet fra andre børn, skal bamsen have en større omgang rengøring enten i vaskemaskinen eller i en bajle, så der ikke overføres fremmede bakterier/vira til barnet.

bamse

Bamser bliver ofte udsat for lidt af hvert. Foto: Anne Grethe Rasmussen

Vigtigt: Tør bamsen helt efter rengøring

Hvis du vasker dit barns bamse i vaskemaskine, er det vigtigt, at den bagefter bliver tørret godt og længe. Er der bare lidt fugt inde i midten af bamsen, kan det være grobund for bakterievækst og dermed dårlig lugt og skimmelsvamp.

Tør bamsen, ligesom du tørrer hovedpuder, i tørretumbler med et par tennisbolde. Tennisboldene forhindrer, at fibrene klumper sammen inde i bamsen.

Har du ikke tørretumbler, kan bamsen tørres udenfor i sol og blæst. Giv den en ordentlig gang dybdemassage et par gange under tørringen, så du er sikker på, at den bliver helt tør mellem fibrene.

LÆS OGSÅ: Fru Grøn: Drop duftblokke i toilettet

Fakta om Fru Grøn

bamse

Fru Grøn er selvstændig grøn konsulent inden for husholdning. Foto: Tommy Verting

  • Hedder rigtigt Anne Grete Rasmussen
  • Født i 1951
  • Gift med Jess Meyer sammen har de to voksne børn og 3 børnebørn
  • Bor i Sorø i parcelhus fra 1974
  • Uddannet husholdningslærer og master i sundhedspædagogik, tidligere projektleder hos Statens husholdningsråd
  • Selvstændig Grøn konsulent inden for husholdning
  • Rengøringsfilosofi: HOLD rent frem for at GØRE rent. Fjern smuds med mekanik fremfor kemikalier. Brug ikke universalrengøringsmiddel – målret rengøringsmidlet alt efter typen af snavs.

Læs også: Børn nyder også at få massage