Timm Vladimir: “Man skal ikke udfordre den danske julemad”

Timm Vladimir har lavet mad, siden han var dreng, og han elsker at eksperimentere og finde på nyt både i køkkenet derhjemme og i sin virksomhed Timm Vladimirs Køkken. Juleaftensmåltidet har han dog for længst erkendt, at han ikke får lov at ændre på.

Da Timm Vladimir var knægt, rendte han ikke rundt ude på fodboldbanen og fik skrabede knæ ligesom alle de andre drenge. Nej, han stod ude i køkkenet med sin mor. Og det var ikke for at hænge i hendes skørter – det var for at lave mad.

“Jeg har lavet mad, så lang tid jeg kan huske. Jeg skal ikke kunne sige, hvad der har trigget interessen, men jeg synes, det er afslappende og skægt at se, hvad der sker, hvis man gør sådan-eller-sådan i køkkenet. Og så er det at lave mad en måde at vise omsorg og kærlighed over for andre mennesker på,” siger den uddannede skuespiller, der efter at have vundet tv-programmet Masterchef for fem år siden etablerede sin egen gastronomiske kursusvirksomhed, Timm Vladimirs Køkken.

Timm Vladimir i sit køkken

På den måde giver han sin glæde ved madlavningen videre – for selv om hans egen søn, Cassius på 7 år, kender navnene på alle grøntsager og kan finde på selv at gå i gang med at lave limonade, er det ikke altid, han gider gå med i køkkenet. Endnu.

“Hvis man bliver tvunget til noget, bliver det bare et traume, og så gider man ikke gøre det, når man flytter hjemmefra. Men jeg spørger ham altid, om han har lyst til at hjælpe til, og jeg ved også, hvad han synes er sjovt. Han synes, det er skideskægt at panere, og så panerer vi – så står han med noget mel og noget æg og noget rasp, og ting, der er paneret, smager jo bare skidegodt, så det gider han godt. Og så gider han godt være med til at lave kager, men det er jo bare, fordi han får lov til at slikke flødeskumspiskeren.”

Læs også: Bo Bülls smukke adventskrans

Vigtigt at samles om måltidet

Hvor Timm Vladimir ikke gider tvinge sønnen til at gå med i køkkenet eller at smage på alt, der bliver serveret, holder han fast på, at familien samles til måltiderne.

“Måltidet er vigtigt for mig, og hvis vi ellers er hjemme, sætter vi os ned og spiser sammen – ikke kun til aftensmad, men også om morgenen. Det er først for nylig, at det er gået op for mig, at det sidste ikke er særlig normalt, fordi folk fiser og farer rundt om morgenen, men vi laver altså morgenmad og sætter os ned sammen og spiser det. Det behøver ikke at tage en halv time, hvor det hele er pakket ind i små sløjfer, men der er som regel fx pitabrød, rugbrød, ost og syltetøj, og det går aldrig lynhurtigt – vi bruger altid lige et kvarter på at snakke og hygge, det synes jeg er ret vigtigt for at komme godt fra start,” siger Timm Vladimir, der trods nylige skriverier i pressen understreger, at han stadig bor sammen med sin kone, og at de ikke har planer om at blive skilt.

Den store fokus på måltidet er noget, Timm Vladimir har taget med fra sin med egne ord “store og højtråbende familie”.

“Min definition af måltidet er jo begivenheden at sidde og spise sammen – det er ikke bare maden. Aftensmaden kan være det, man bare spiser, men måltidet er det, der foregår rundt omkring maden. Og det synes jeg er lige så vigtigt. Jeg tror, vi alle sammen kan huske et måltid, hvor alting bare var perfekt, det var vores livs bedste måltid – men vi kan faktisk ikke rigtig huske maden. Det var jo, fordi selskabet var godt, solen skinnede, man sad på en lille græsk ø eller hvad fanden ved jeg – hvor retsinaen smagte godt, og når man så tager den med hjem, så smager den ad helvede til… Maden har jo været en del af det, men hvis man kommer hjem og kun kan huske, hvad man fik at spise, men ikke, hvem man spiste sammen med, eller hvad man snakkede om, er det jo ligegyldigt”.

Læs også: Felix Smith regerer i haven derhjemme

Timm Vladimir

Den hellige julemad

Det er i høj grad også kombinationen af maden, selskabet og hyggen, der gør, at Timm Vladimir med årene er kommet til at holde stadigt mere af julen og julemåneden.

“Alle de ting bliver jo forstærket i december. Det er der flere årsager til, og en af dem er, at det er bælg-ravende fucking mørkt, når man står op om morgenen og allerede igen, når man spiser aftensmad. Du kan ikke sidde og kigge ud af vinduerne, fordi der er så mørkt, der er ikke nogen, der kan distrahere en, så man samles mere naturligt omkring bordet.”

Juleaften holder den lille familie skiftevis med Timms og hans kones familie – i år er det med hendes familie, så det foregår hjemme i deres Østerbro-lejlighed, hvor han står for at lave al maden. Og den er så traditionel, som den næsten kan blive:

“Jeg har indimellem prøvet at udfordre den klassiske danske julemad – og det kan man ikke. Det er en tabt kamp. Jeg har dog fået indført, at jeg som flæskesteg laver porchetta (italiensk rullesteg, red.). Der er jo flæskesvær hele vejen rundt om en porchetta, og det er nemt at overtale folk til…”

Ikke alene skal julemaden være klassisk, der skal ifølge Timm Vladimir også være rigeligt af den. “Julemad er jo noget, man kun spiser en gang om året, så jeg laver vildt meget af den og går og spiser af det hen over julen – jeg elsker fx at gå og gnaske på andelår.” 2. juledag går turen så til Timms familie til julefrokost. Med gaver, dans om juletræet – og mere mad.

“Det er typisk min mor, der laver maden til julefrokosten, men jeg er begyndt at tage flere ting med – noget af det, der tager længere tid at lave: rullepølse, lufttørrede ting, hjemmelavet snaps… sidste år havde jeg fem meter medister med.”

Og det er faktisk det, Timm Vladimir synes er det allerbedste måltid – de jule-og påskefrokoster i hans familie, hvor de “stiller hele lortet på bordet”.

“Og så går man bare i gang: ’ræk mig det’, ’hvor er smørret?’, ’hvor er remouladen?’, ’hvor er…?’ Det er jo sådan, man spiser måltider sydpå, og det kan jeg godt lide… Det er fedt at se fx mine søsters børn putte noget på brødet, de måske ikke er vant til, og tænke ’gud, fed kombination!’, og man ligesom leger lidt med det. Der er jo også det, vi prøver lidt her i Timm Vladimirs Køkken – at få folk til at blive inspirerede og tænke ’gud, det er jo ikke så svært!’”

Læs også: Citater af Nikolaj Koppel

Blå bog: Timm Vladimir

  • Født på Frederiksberg 22. juni 1968.
  • Uddannet skuespiller på Skuespilskolen ved Aarhus Teater i 1993. Fik sit gennembrud på TV med samarbejdet med Gordon Kennedy i 1990’erne og har siden haft en række værtsroller – herunder på ’Den Store Bagedyst’ siden 2014.
  • Har interesseret sig for madlavning, siden han var barn, og vandt i 2011 titlen som Masterchef i tv-programmet af samme navn. Året efter etablerede han madskolen Timm Vladimirs Køkken i Valby, der tilbyder madkurser til virksomheder og private. Har udgivet kogebøgerne ’Timm Vladimirs Køkken’ og ’Små retter stor smag’.
  • Bor på Østerbro i København i en herskabslejlighed med et 30 kvm stort køkken sammen med sin kone Katrine Engberg og deres 7-årige søn Cassius.

Tekst  Mette Trudsø

Foto  Kristian Holm