9 fantastiske julegaveideer til havemennesket

Med inspiration i tidens tre store havetendenser, kan du let finde den helt rigtige julegave til haveelskeren.

Det kan være svært at forkæle et vaskeægte havemenneske med en grøn julegave, når der hverken kan plantes, sås eller høstes i den kolde jord udenfor.

Heldigvis er vintermånederne en tid, hvor mange forbereder den kommende havesæson og planlægger, hvad der skal ske udenfor, når temperaturerne igen stiger – og derfor findes der mange spændende muligheder for at finde den helt rigtige julegave.

Tre store tendenser

Når det gælder haven, er der lige nu tre megatendenser: Afslapning og digital detox, sundhed og selvforsyning samt dyreliv og biodiversitet. Uanset om drømmen går i retning af et rigere dyreliv, mere selvforsyning eller en afstressende oase i den travle hverdag, er der derfor mange måder at hjælpe haveejerne på vej, når der skal en gave under juletræet.

9 gode gaveideer

Se med her, hvor Haveselskabet giver 9 gode bud på, hvordan du kan finde den helt rigtige julegave til havemennesket med udgangspunkt i de tre tendenser.

Læs også: Opskrift I Torskeburger med grønkålspesto og pankoknas

Afslapning og digital detox

Et af de steder, vi kan finde ro til at lade tankerne fare eller nyde en kop kaffe eller en god bog i vores eget selskab, er netop haven. Vores behov for at finde hvile i hverdagen er generelt stigende, for med et liv fuld af støj og informationer og brummende mobiltelefoner, har krop og hjerne brug for pauser og hellesteder.

Gaveideer

En god havestol, en drømmeseng eller et lunt tæppe til kølige dage i haven eller på altanen. 

Sundhed og selvforsyning

Flere dyrker selv bær, krydderurter og grøntsager – blandt andet for at undgå pesticider, og så de kan mindske madspild ved kun at høste det, de har brug for. Nye opfindelser gør det muligt at dyrke urtehave i vertikale bed på altanen eller under særligt vækstlys, og i fremtiden vil endnu flere selv dyrke endnu mere.

Gaveideer

Potter til krydderurter, vertikale bed til altanen eller krukker til at opbevare egen høst fra køkkenhaven.

Biodiversitet og kontakt med naturen

Mange haveejere er i fuld gang med at gøre deres have mere bæredygtig og klimavenlig. Ud over at plante insektvenlige planter, er der med fremtidens tørre somre og våde vintre også behov for vand og husly til dyr og insekter, så de har et sted at bo, at formere sig og kunne overvintre.

Gaveideer

Vandbad, pindsvinebo og insekthoteller til at fremme dyreliv og biodiversitet i haven.

Læs også: Mejser og musvitter hjælper mod skadedyr

Tekst  Nanna Danborg-Aamand

Foto  Getty Images