Facts om julestjernen du nok ikke kendte

Julestjernen er en planteart i vortemælkfamilien hjemmehørende i Mexico, hvor den er en storhalvbusk. Ved forædling er der fremelsket lave, urteagtige former, der er populære som stueplanter i Danmark, især til jul. Blomsterne er uanseelige og samlet i såkaldte blomsterkopper, men omgivet af store højblade, der er røde hos den vilde art, mens de undertiden også er hvide, rosa eller tofarvede hos de dyrkede former.

Blomster af sig selv

En af grundene til at julestjernen er blevet en populær juleblomst er, at den blomstrer i december helt af sig selv. Planten er helt naturligt dekorativ i boligindretningen i juletiden. Det er de færreste, der er klar over, at de julestjerner, de køber i tiden op til jul, har startet tilværelsen i Afrika.

”En lille nisse rejste…” lyder den gamle børnevise, som for at blive i julebilledet ville uden videre kunne omskrives til ”En lille stikling rejste…”, når det handler om de julestjerner, der kan købes i butikkerne til jul. Men inden julestjernerne når så vidt, er der gået en længere proces forud.

Læs også: Peperomia – eller Musehale giver eksotisk præg på din bolig

Af afrikansk oprindelse

Moderplanterne kommer fra Afrika. Selvom de to vigtigste julestjerneforædlere er på tyske hænder, dyrkes moderplanterne typisk i gartnerier i fx Etiopien og Kenya, hvor der er dejlig varmt, og hvor man ikke skal bekymre sig om fyringsanlæg og energipriser.

Så snart stiklingerne er blevet snittet af, kommer de på køl, pakkes i kasser og sendes derefter med fly til Tyskland. Derfra fragtes de videre til Danmark i lastbiler med køleanlæg. Der må højst gå fire dage fra det øjeblik, stiklingen snittes af, til den står ude hos den danske gartner. Slår rødder om sommeren

Ude i gartnerierne plantes stiklingerne i potter og skal nu slå rødder og vokse sig større indtil næste punkt på rejsen fra stikling til færdig plante. Snitning og potning foregår senest i sommerhalvåret, for at være klar til julehandelen – lige efter efterårsferien.

I løbet af oktober begynder julestjernen at få sin karakteristiske røde farve. Mange tror, at det øverste røde af julestjernen er blomsterne, men det er plantens højblade, som er blevet røde – planten har med et fagudtryk ”induceret”. Julestjerner har mange farver og der findes mange nye sorter i uventede farver og forme. Hvide, laksefarvede, bordeaux, spættede, bølgede, takkede og med krøllede blade. Og selvfølgelig også i den traditionelle smukke røde julefarve. Der findes i dag ca. 200 sorter, og der kommer stadig flere til.

Tekst  Floradania

Foto  Floradania