Hjemmelavet gløgg med stjerneanis

Jeg tror, at de færreste kan komme igennem julen uden at drikke et par glas gløgg. Sådan er det også for mig. Jeg bliver dog lidt trist, hvis jeg bliver budt på en dårlig købegløgg, for hvorfor nu det, når man kan lave gløggessensen selv.

Det er bare ned i en gryde med det hele, låg på og så lade den stå og småsimre en hel lørdag eftermiddag, for det tager lidt tid, at få kogt essensen ned til den rigtige styrke og smag.

Læs også: Slikkepinde af mini-sukkerstokke

Så hvis du har mod på det, får du min opskrift, som jeg i øvrigt også laver hvert år i kantinen i LO, og de er ret glade for den… heldigvis ;-)

Læs også: Mette Blomsterbergs honninghjerter

Gløggessens

Ingredienser til 1½ liter gløgg-essens

  • 2 flasker rødvin
  • 10 kanelstænger
  • 3 vaniljestænger
  • 10 stjerneanis
  • 20 allehånde
  • 20 nelliker
  • skal af 3 økologiske appelsiner
  • saft af 8 store appelsiner
  • 100 g honning
  • 100 g brun farin
  • 300 g sukker
  • 150 g ahornsirup (1 dl)

Alle ingredienserne kommes i en gryde, kom låg på og kog det op.

Når essensen koger, skruer du ned på lavt blus.

Når den er reduceret til det halve, er den færdig.

2014-11-25 18.57.59

Held det hele i et patentglas og kom det på køl.

Du skal bruge 3-4 dl essens til en flaske rødvin, når du laver din gløgg, alt efter smag. Dvs. at der er essens til ca. 5 flasker rødvin.

Husk at sigte krydderierne fra, når du laver din gløgg.

Tip! Blandede nødder med sirup af gløgg

Hvis du efter jul har gløggessens tilbage, kan du koge den ind stille og roligt til en sirup. Hæld den kogende sirup over blandede nødder.

Stil dem på køl, og lad dem trække min. 3 dage.

De smager rigtig godt til f.eks. ost, chokoladekage eller bare til en god vaniljeis.

Læs også: Ovnbagt hellefisk med appelsinsauce og tranebær

Tekst  Gry Sara Windelev

Foto  Gry Sara Windelev

grysgryder

Madbloggen GrysGryder

“Jeg er kok og fortæller om min madglæde og mad — og giver dig tips og tricks og opskrifter. Når jeg rejser bringer jeg mine madreportager på bloggen, jeg husker dig på årstidens frugter og grønt og fører dig ind i en verden, hvor køkkener dufter af hjemmebag, steg og frikadeller. Jeg laver også sjov slik.” Gry voksede op på Lolland, hvor hun var med, når dyrene blev slagtet, og hvor hun gik på jagt i naboernes frugthaver.